Платиненият юбилей на кралица Елизабет II се превърна в събитие,

...
Платиненият юбилей на кралица Елизабет II се превърна в събитие,
Коментари Харесай

Платинената Елизабет II и най-дълго управлявалите монарси

Платиненият празник на кралица Елизабет II се трансформира в събитие, което обиколи целия свят. 70-годишното ѝ ръководство е невиждано в английската история и е надминато единствено от трима други монарси. Възкачвайки се на трона след гибелта на татко си - крал Джордж VI, тогава 25-годишната принцеса Елизабет наследява кралство, което към момента се клати от последствията от Втората международна война, споделя Euronews.

По време на своето извънредно ръководство кралица Елизабет II е била очевидец на промяната на 14 английски министър-председатели и над 100 други водачи на страни, част от Британската общественост. В политически проект тя е следила трансформацията от Британска империя в Британска общественост, както и процеса на деколонизация по целия свят.

“We, therefore… do now hereby with one voice and Consent of Tongue and Heart publish and proclaim that the High and Mighty Princess Elizabeth Alexandra Mary is now… Queen Elizabeth the Second” pic.twitter.com/3zwvQDhd05
— The Royal Family (@RoyalFamily) February 6, 2022

Преди актуалната кралица да счупи английския връх през септември 2015 година, най-дълго управлявалите крале и кралици на Англия бяха:
Кралица Виктория
Кралица Виктория ръководи 63 години и 216 дни (1837 година - 1901 г.). Макар че има доста, които я свързват с нескончаем печал и публични репресии, постоянно се не помни, че тя е оживяла при поредност от опити за ликвидиране. Според архивите обаче единствено един я ранява съществено.

Кралица Виктория е водела подробни дневници, пишейки по приблизително над 2000 думи дневно, запълвайки стотици томове. Всички оригинали обаче са били изгорени от най-малката ѝ щерка - принцеса Беатрис, която ги счита за „ прекомерно откровени “.
Крал Джордж III
Крал Джордж III ръководи 59 години и 96 дни (1860 година - 1820 г.). Това е първият монарх, който включва науката в образованието и основава чисто нова кралска сбирка от книги. 65 000 от тях по-късно са предоставени на Британския музей.
Крал Хенри III
Крал Хенри III, който сяда на престола едвам на девет години ръководи 56 години и 29 дни (1216 година – 1272 г.). Забележителното съгласно историците е, че междинната дълготрайност в Англия в този век е 43 години, а той ги надминава доста.
Кой ръководи повече от 70 години?
За да се види кой ръководи повече от 70 години, би трябвало да се огледа отвън границите на Англия. Дълголетието на идната група монарси е в обсега на Елизабет II. Още две години и половина и нейно величество ще надмине и техните забележителни върхове.
Йохан II, принц на Лихтенщайн
Йохан II, принц на Лихтенщайн, ръководи 70 години и 91 дни (1858 година – 1929 г.). Известен още като Добрият Йохан, той се счита за сериозен познавач на изкуството. Йохан купувал десетки творби на изкуството за личните си сбирки, като доста от тях в действителност подарява на публични музеи. Той възвръща разрушените крепости в княжеството и поддържа научни и културни начинания.

По отношение на образуването на нацията Йохан вкарва първата конституция на Лихтенщайн, която дава права на елементарните жители.
Крал Пумибол
Крал Пумибол на Тайланд ръководи 70 години и 126 дни (1946 година – 2016 г.). Любопитен факт за него е, че е бил приключен саксофонист. Друго негово занимание е ветроходството и сходно на татко си става дизайнер и строител на лодки.
Крал Луи XIV
Крал Луи XIV ръководи Франция 72 години и 110 дни (1638 година – 1715 г.). Известен още като Кралят Слънце, ръководството на Луи XIV е най-дългото от всички монарси на суверенна страна в историята. Кралят цари толкоз дълго, че множеството от неговите евентуални наследници умират преди него. След гибелта му през 1715 година той е завещан от правнука си Луи, херцог на Анжу, който става крал Луи XV.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР