Платформата за сътрудничество на балканските градове на Одрин организира Ифтар

...
Платформата за сътрудничество на балканските градове на Одрин организира Ифтар
Коментари Харесай

Ифтар за 5 хиляди на площад „Селимие“ в Одрин

Платформата за съдействие на балканските градове на Одрин провежда Ифтар стратегия за 5 хиляди души на площад „ Селимие “.

На нея присъстваха  Областният шеф на област Пловдив инж. Илия Зюмбилев, заместник-председателят на българското Народно заседание Филиз Хюсменова, генералният консул на Р. Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, генералният консул на Р. Турция в Бургас Толга Оркун, генералният консул на Одрин Борислав Димитров, губернаторът на Текирдаг Реджеп Сойтюрк, генералният консул на Хърватия в Истанбул Ивана Зерец, Румънският общоприет консул в Истанбул Мадалина Дину, Северна Македония общоприет консул в Истанбул Идрис Фазлиоски и други публични посетители.

Одринско-балканската среща на Програмата – Ифтар стартира с концерт с химни на Балканския симфоничен оркестър и Одринския държавен отбор за турска и румелийска музика. Програмата продължи с четене на Свещения Коран пред 5 хиляди души, дружно с апел за молитва.

Губернаторът на Одрин господин Йунус Сезер в речта си по време на програмата, показа че в този ден са събрани хора от всяка вяра, всяка нация, всяка просвета. „ Това единение е отражение на благосъстоянието на балканската география. Нашата цивилизация е цивилизация, която показва на света опита от взаимния живот в мир с хора, които имат доста разнообразни характерности, макар че техните вярвания, култури и цветове са разнообразни. “ разяснява регионалният шеф на Одрин.

Г-н Сезар съобщи, че всички дружно са изпитали насладата от Ифтара, а Рамадан е месецът на единството, солидарността и съдействието. Заявявайки, че ислямската цивилизация е цивилизация на любовта, уважението и лоялността.

Президентът на турската Дирекция по религиозните въпроси господин Али Ербаш в своята тирада, показа че опита да живеем дружно, без значение от религия, раса или език, е тематика, която можем да дадем за образец на целия свят и която ни прави щастливи, когато погледнем обратно в историята.

Основната цел е да се подхващат значими стъпки, които да обединят балканските градове с Одринската платформа за съдействие, да изградят общо бъдеще, посредством подсилване на другарствата и братството, които да надвишават границите. Балканските градове би трябвало да се стремят да консолидират братството от историята и културата, да укрепят връзките във външната търговия и вложения, туризъма, културата и изкуството, селското стопанство, обучение, естествени бедствия и филантропична помощ и други

Той благодари на регионалните шефове, кметове и братя, които са били домакини в техните градове, за неповторимото си гостолюбие осъществено през месец Рамадан.

Ифтар-програмите са проведени в 9 града в България, Северна Македония и Гърция.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР