Платформата за български езикови ресурси онлайн - БЕРОН, ще бъде

...
Платформата за български езикови ресурси онлайн - БЕРОН, ще бъде
Коментари Харесай

Платформа за български езикови ресурси онлайн ще бъде официално представена в БАН

Платформата за български езикови запаси онлайн - БЕРОН, ще бъде публично показана на 10 май в зала " Акад. Иван Евстратиев Гешов ", в Българската академия на науките (БАН). Това оповестяват от научната институция.

БЕРОН (Български езикови запаси онлайн) е интуитивна платформа със свободен достъп до надеждна информация в интернет за българския литературен език. Първият й артикул е цифровизираната версия на Официалния правописен речник на българския език.

Ресурсът съдържа общо към 2 400 000 форми.

Съдържанието на БЕРОН се създава от езиковеди от Секцията за актуален български език на Института за български език на Българска академия на науките - институцията, която спомага за реализирането на националната езикова политика и е натоварена от страната да изследва езиковата процедура и да кодифицира книжовните правила.

В БЕРОН са включени спомагателни езикови запаси, които обогатяват наличието на Официалния правописен речник. Това са ресурсите за: правоговор с изговаряне на думите от словника, като над 85 % от произнесените думи са генерирани с изкуствен интелект.

Включена е също граматична информация с категоризация на думите по разнообразни критерии, имащи отношение към спазването на книжовните правила. Този мощен запас е изключително потребен за учителите в образованието по български език във и отвън България.

Има и информация за омоними и дублети, показана по подобаващ за бърза информация метод.

Ресурсът за особености на думата дава спомагателна информация за произношението, за правописа и граматичните особености на обособени категории думи по отношение на най-честите отклонения от книжовните правила, следени в практиката.

Рубриката " Въпрос на деня " показва отговори на въпроси, които се получават всекидневно в Службата за езикови информации и съвещания на Института за български език. Подбират се въпроси, които съставляват интерес за по-голям кръг консуматори.

През януари 2022 година от Българска академия на науките оповестиха, че Институтът за български език (ИБЕ) на Българска академия на науките, който е националният кодифициращ орган у нас по въпросите на българския литературен език като формален, инициира основаването на национална онлайн платформа за езикови запаси. Платформата ще дава безвъзмезден онлайн достъп до запаси в региона на наложителните книжовни правила за правопис, правоговор и граматика. Институтът за осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките е сътрудник в създаването на платформата с названието БЕРОН (Български езикови запаси онлайн). Неговите сътрудници се ангажират с използването на най-хубавите практики в дизайна и създаването на програмен продукт, с цел да се обезпечи бърз и първокласен достъп до формалните документи, описващи наложителните книжовни правила.

Платформата ще включва четири съществени модула: правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране. Изпълнението на плана подкрепя националната езикова политика на страната посредством даване на качествени езикови запаси на оптимално необятен кръг консуматори в България и отвън нея.

Изпълнението на плана се финансира от Министерството на образованието и науката, оповестиха тогава от Българска академия на науките.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР