Платформата за B2B търговия на сурово кафе Almacena привлече инвестиция

...
Платформата за B2B търговия на сурово кафе Almacena привлече инвестиция
Коментари Харесай

Eleven Ventures инвестира 1 млн. евро в компанията за търговия с кафе Almacena

Платформата за B2B търговия на сурово кафе Almacena притегли инвестиция в размер на 3.5 млн. евро. Рундът водят и гръцкият VentureFriends. Участва още и досегашният вложител в стартъпа - американският фонд Acequia Capital. Целта е средствата от инвестицията да разрешат на Almacena да доближи оборот от 100 млн. $ през продажби в платформата си, оповестява Никола Янев, маркетинг шеф на Eleven.

Глобална компания с български корени През 2021 година Димо Янчев основава платформата за B2B търговия на сурово кафе Almacena, която свързва африкански производители на кафе непосредствено с крайните купувачи на продукта. За една година платформата съумява да откри контакт с над 160 кооператива и към този момент предлага в уеб страницата си кафето на над 300 000 фермери от Африка. Разработката на технологията, която разрешава цялостното дигитализиране на процеса на търговия от производител до покупател, е напълно дело на екипа на Almacena, изяснява Янчев. " Технологията ни е в основата на триумфа ни като стартъп. От стартирането на уеб страницата през 2021 година отбелязахме бърз напредък в Африка и Европа, като към този момент предлагаме над 12% от общия потенциал за експорт на кафе на Африка в платформата си ", добавя той.

Целта на компанията, чийто развоен и софтуерен екип е основан в България, е да е световен бизнес, като към този момент няма клиенти в страната. Централните офиси на Almacena се намират в Нидерландия и Белгия, като има и екипи на място в Африка. Общият брой на чиновниците е 23, a проектът е в идващите 6 месеца това число да се удвои. Клиентската база на компанията е най-вече в Европа, като все още има купувачи в 11 европейски страни. Основните пазари, в които оперира, са Германия, Франция, Испания, Италия и Румъния. Потребители в платформата са водещи продавачи на кафе, в това число немската NKG и швейцарската ECOM. За купувачи, които търсят по-малки количества, Аlmacena има хранилища в Антверп и Барселона, които разрешават доставката на дребни поръчки. Да пробиеш с софтуерен бизнес в Африка Според Янчев африканският пазар е узрял за цялостно софтуерно решение за търговия като това на Almacena. " Противно на упованията на мнозина, африканските производители потвърдиха, че са подготвени за нови технологии в търговията ", споделя той. Решението на Almacena за дигитализиране на бизнеса се явява във формата на приложението AlmacenaOrigin, което разрешава на производителите да централизират бизнеса си, като събират информация и разбори за кафето в действително време, което от своя страна дава бистрота и проследимост на процеса. Almacena следи осъществяването на търговски покупко-продажби и поема документите и координирането на пратките, а екипите на компанията на място в Африка са разполагаем при потребност, което от своя страна вдъхва доверие в локалните клиенти без опит с софтуерни решения. Скоростно развиване Планът на компанията е в границите на идната година да затвърди лидерската си позиция на пазара за африканско кафе и да навлезе в нови местоположения, в това число в Латинска Америка и Съединени американски щати. Подобно разгръщане няма да коства доста на бизнеса от позиция на работна ръка, изяснява Янчев, защото технологията на платформата към този момент е задоволително развита и може да бъде пренесена там. Освен географско разгръщане цел на Almacena е да разшири и гамата от артикули, които предлага. " Към края на 2023 година чакаме да лансираме и първите пилотни покупко-продажби в нови търговски вертикали, като да вземем за пример какаото ", прибавя той.
Реклама
А място за развиване на решения като това на Almacena несъмнено има. " Инвестициите в B2B платформи в агрибизнес бранша, изключително в Африка, са един от по-динамичните сегменти на пазара сега. Agritech като цяло към момента е измежду по-неглижираните браншове от VC позиция и занапред ще се развива ", споделят от Eleven Ventures.
Свързани публикации Дигиталният лекар на Healee 30 септември 2022, 06:15 Eleven влага 1 млн. евро в македонската Native Teams 29 септември 2022, 14:31 Капиталът за вложения в млади български компании: от диета към обилие 11 май 2022, 08:45 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мери Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР