Платените зони се разрастват, да предложим алтернатива, призоваха те Във

...
Платените зони се разрастват, да предложим алтернатива, призоваха те Във
Коментари Харесай

По един безплатен плаж във всяка община, поискаха кметовете

Платените зони се разрастват, да предложим опция, приканиха те

Във всяка черноморска община да има по един безвъзмезден плаж. Това настояха кметовете на Бургас, Приморско и Царево –, доктор и при днешната си среща с министъра на туризма.

Те се мотивираха, че порастват жалбите от жителите на съответните обитаеми места и туристите поради непрекъснато разширяващите платени зони и покачващи цени на плажните услуги.

„ Държим във всяка една община да има така наречен обществен или общински плаж, който ние да поддържаме и да предоставяме безвъзмездни чадъри и шезлонги “, заключи Димитър Николов пред публицисти.

Всъщност концепцията не е нова. Още преди няколко години Николов изиска от Министерството на туризма да даде на Общината Атанасовска коса 1 “, само че тогава ползата на бизнеса към линията бе доста сериозен.

Обяви се търг, който бе извоюван от бургаския строителен бизнесмен Диян Дачев, който трансформира запустелия някогашен Евин плаж в „ “ - висококатегорийна плажна зона с добър ресторант и нощен клуб. В прочут интервал това бе една от топ локациите на Бургас, само че с времето като че ли бургазлии се наситиха и започнаха леко по-леко да се отдръпват.

В края на 5-годишният контракт някогашната дискотека „ Планета “ бе запалена от клошар (), а до този миг не е определен нов стопанин на плажа, изгорялата структура към момента е на линията, а там е и ресторантът, който това лято не работи. Проверка на Флагман.бг сподели, че даже няма разгласен търг, което дава идеална опция на Общината да поема ръководството на линията.



Припомняме, че през 2016 година Община Несебър също искаше да стопанисва плаж – централния в Обзор, който дълги години бе в ръцете на. Тогава даже се сътвори общинско дружество, което взе участие в търга на Министерството на туризма. Дружеството обаче не съумя да завоюва процедурата, с което потвърди, че по нормалния ред общините мъчно могат да се конкурират с частния бранш.

Заради това и през днешния ден кметът на Бургас Димитър Николов загатна, че е належащо решение на Министерски съвет, с което да се уреди отдаването на плажовете на Общините.

Основният вид е Министерството на туризма да разпознава плажните линии, които са на относително отзивчиво място, нямат деен контракт за концесия или този за наем изтича напълно скоро, след което с решение на Министерски съвет да се дават на Общините, разясниха специалисти пред Флагман.бг.

Общинските бюджети ще отчетат известна загуба, тъй като 50 % от всяка концесионна такса или наем се връща назад в общините като целеви трансфер за поддръжка и създаване на зелени пространства към съответните линии. Немалко ще коства и поддръжката на тези места, наемането на спасители и медицински лица, а единственият вероятен доход ще бъде от отдаването чартърен на заведения. 

Кметовете са пресметнали евентуалните загуби, само че считат, че добавената стойност на един обществен плаж ще е доста по-висока.

Публични плажове има в доста топ курорти - те са безвъзмездни, постоянно пренаселени и не с толкоз положителни условия, само че дават опция на частните плажни линии.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР