Пластмасови кутии и прибори откриваме навсякъде. Собственици на завадения и

...
Пластмасови кутии и прибори откриваме навсякъде. Собственици на завадения и
Коментари Харесай

Депозитните системи и решението на замърсяването с пластмаса



Пластмасови кутии и принадлежности откриваме на всички места. Собственици на завадения и сладкарници споделят, че компаниите за доставка на храна желаят всичко да е в обособена кутийка, даже да става въпрос за 100 грама салата.

Какво е същинското решение на замърсяването с пластмаса?

На 3 юни ще реализира уебинар на тематика „ Депозитните системи в Европа: Опитът на Финландия и Литва ” от 14 до 16 ч.

Събитието е част от поредицата „ Депозитните системи в Европа ” на тематика системите за възвръщаем депозит за опаковки за питиета, първото от които се състоя в края на февруари. В това издание ще разгледаме по-задълбочено две към този момент одобрени депозитни системи.

Ще приказват лектори представители на организациите, ръководещи депозитните системи във Финландия и Литва.

За присъединяване в събитието е належащо да се регистрирате на този линк:



Темата разяснява в “Нашият ден “ Елеонора Йосифова от екологично съдружие „ За Земята “.

“За Съжаление все по-често виждам кутии, принадлежности и сламки и какво ли още не, в което хората са консумирали нещо за малко. Често то е разпиляно, даже да е изхвърлено в кофата, по-късно е разпиляно от вятъра.

За мен е извънредно необичайно хората да залагат на такива принадлежности и кутии за храна. Знаем доста добре, че те не са и потребни за нашето здраве.

Това е една некачествена пластмаса, поставяйки топла напитка или храна, тя има контакт с храната. Променя се усетът на храната, когато е в пластмаса и доста съм сюрпризирана, че хората се усещат сигурни, когато употребяват в такива кутии и чашки.

Не знам за какво към този момент не се разчита на това, че във от ден на ден места има миялни машини с високи градуси, които измиват всичко.

Другият вид е, в случай че желаеме да си купим храна на открито, да носим личен съд и да сме се погрижили за неговата хигиена, с цел да ни е умерено. Въпрос на табиет е да си оставим кутията с храна в офиса и да я сложим в чантата, тръгвайки на работа според по какъв начин ни е по-удобно.



Решенията

Едно от решенията е въвеждане на депозитна система като начало за пластмасовите бутилки , които задръстиха нашите реки при започване на годината. Реките бяха залети с пластмасови бутилки. Очевиден беше казусът, че тези бутилки са прекомерно доста и са съществена част от боклука, които се съдържа в деретата и в реките ни.

Това е решение, което се е наложило в международен проект. И от ден на ден страни вкарват депозитна система. Няма такива, които са се отказали, откакто са я въвели, тъй като са разбрали, че е работещ механизъм.

Разделното събиране не е толкоз дейно, колкото ни се искаше. Забелязвам по връзката си с хора, че те към момента не са сигурни дали боклукът, който разделят отива на вярното място по-късно. Липсва информация от страна на компаниите, които го вършат. Често липсват и кофи.

Чуйте Елеонора Йосифова в звуковия файл.

СНИМИ: БГНЕС, Facebook
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР