Плановете на МОН да се регламентират различните форми на училищно

...
Плановете на МОН да се регламентират различните форми на училищно
Коментари Харесай

Левицата с критики срещу идеите на МОН за неприсъствено училище


Плановете на МОН да се регламентират другите форми на учебно обучение като смесено – присъствено и онлайн, както и напълно отдалечено, провокираха изострен спор в Народното събрание. Днес депутатите гледаха на първо четене измененията в Закона за предичулищното и учебното обучение. Един от текстовете регламентира опциите за отдалечено образование и даже за започване на новата образователна година неприсъствено за учениците. Другата основна смяна е наложително предучилищно образование и за 4-годишните.

От Българска социалистическа партия са доста скептични към сходни оферти. Без всекидневието в учебно заведение, само че може да има същинско образование, безапелационна бе Ирена Анастасова от групата на социалистите. Тя посочи, че за четири години Законът за предучилщното и учебното обучение към този момент е променян 13 пъти. Няма спор, че системата на обучение се нуждаеше от промяна и законът беше признат с тази цел. Въпросът е има ли въобще същинска промяна и реализира ли се главната цел – качествено обучение? На този стадий – не виждам изключително учредения за положителен извод, акцентира Анастасова.

Тя бе безапелационна, че предучилищното обучение е наложително за 5 и 6-годишните деца, само че не всички от тях посещават детска градина. Защо мислим, че това ще проработи и за 4 годишните, потита Анастасова. И акцентира, че са нужни осезаеми тласъци за включване на всички 4-годишни деца в детските градини.

Относно предлагането за въвеждане на наложителен % часове отдалечено образование, националният представител изрази безпокойствие от мненията, които настояват, че към този момент не можем да се върнем към обичайното обучение и че най-хубавото, на което можем да се надяваме, е хибридното обучение – част от часовете присъствени и част – отдалечени. Това ли е философията на МОН? Ако е по този начин – кажете го намерено, а не се опитвайте да го прокарате през задния вход, обърна се към болшинството Анастасова. Тя акцентира, че е срещу отдалеченото образование, тъй като съгласно нея пораства асоциално потомство. Общността образува бъдещия човек, а не изолацията. Без всекидневието в учебно заведение, не може да има същинско образование, а да не приказваме за образование. Това не става през екраните, не скри паниката си Анастасова.

Предложенията в просветителната система хвърлиха в неразбиране обществото, съобщи от своя страна Веска Ненчева от Българска социалистическа партия. По думите й от депутатите се желае да одобряват едни правила, без да са основани условия за тяхното деяние.

Тя акцентира, чеотново се повтаря лентата с проявена липса на подготвеност, липса на предпочитание за изчерпателен разбор, както и за вземане предвид с публичното мнението, мнението на учителите, шефовете и родителите.

Тези оферти хвърлиха в терзание и неразбиране просветителната система.От месец разнообразни представители се пробват да показват новите промени и колкото повече пораства старанието в обясненията, толкоз повече въпроси изникват по предлаганите текстове, сподели Ненчева. Тя изрази надеждамежду първо и второ четене на закона да се даде повече изясненост, като акцентира, че отдалеченото образование в България крие риск и уточни, че 11% от учениците са без механически устройства и интернет.

Включването на 4-годишните деца в предучилищното обучение не би трябвало да е наложително, е мнението на Евдокия Асенова.

Въпросът е дали образователнатасистема може да изпълнитова предизвикателство. Имаме ли задоволително готови учители и приспособени образователни стратегии? Може ли предлаганата мярка да бъде приложена на всички места, попита социалистът. Според Асенованяма публичен консенсус за политиката, която ръководещите оферират. Потвърждение на това са и негативните мнения, които са внесли родители, наставнически организации и публичният бранител, приключи Евдокия Асенова.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР