Плановете на държавата да се намеси в сектора с горивата

...
Плановете на държавата да се намеси в сектора с горивата
Коментари Харесай

Калфин: Зад идеята за държавни бензиностанции стои частен интерес


Плановете на страната да се намеси в бранша с горивата наподобява на „ някаква интервенция на страната, от която по-късно ще се покаже частен интесен “. Това разяснява някогашният вицепремиер и обществен министър Ивайло Калфин пред БНР. Според него, в случай че се приказва за браншове с проблеми, този с горивата е на последно място. И по тази причина там, към този момент, има минимум смисъл да се прави държавна компания.

Припомняме, че от Министерството на финансите предложиха основаването на държавно дружество „ Държавна петролна компания “, което да построи в близко бъдеще верига от държавни бензиностанции. Обяснението бе, че по този начин ще се съхраняват и обновяват запасите от петробни енергийни артикули и ще се контролират по-добре цените на горивата.

Хората чакат страната да се намеси и да смъкна цените, без значение по какъв начин, които да приближи до приходите им. Предложете им да има държавен магазин за мляко, за самун, за брашно, ще ви дадат същите отговори, само че това не е логичност. Ако имаше някаква икономическа логичност, някой щеше да изясни какъв брой ще коства тази компания, какъв е бизнес проектът за тази компания, за какъв брой би се продавало горивото. Това е една инвестиция, която ще се направи с парите на данъкоплатците. Абсолютната мъгла към параметрите на една такава компания подсказва, че едва ли някой мисли за икономическия интерес, разяснява Ивайло Калфин.

Не виждам нито една причина страната да направи държавна петролна компания с това претенциозно име по сходство на арабските страни, които добиват нефт, с която да прави хранилища и бензиностанции, посочи някогашният вицепремиер. По думите му това може да се случи, " в това число и посредством даване на складовете на държавния запас, което и в този момент ще стане ".

Проблемът с аптеките е доста по-голям, в сравнение с с достъпа до горива. Очевидно е, че това е някакъв интерес към този бизнес, който ще забележим накъде ще тръгне, предвижда Калфин и означи, че в България казусът с аптеките, да вземем за пример, е доста по-голям.

Мярката с намаляването на Данък добавена стойност за ресторантьорския и туристическия отрасъл няма да проработи, нито ще помогне на сектора, счита още Калфин.

Той разяснява и държанието на финансовия министър Владислав Горанов, който, съгласно него, брани бюджета като основен счетоводител, „ който го е боязън да не се промени нещо в салдото на компанията “.

Финансовата непоклатимост има смисъл, когато страната оказва помощ по време на рецесия. Кризата се ръководи. Един от методите е фискалната политика или бюджетната политика, подсети Ивайло Калфин. Ние непринудено сме се отказали от този инструмент и се хвалим, че имаме най-ниския дълг в Европа. Най-ниският дълг има смисъл, с цел да може да генерираш запас и да окажеш помощ на стопанската система, когато е в рецесия. У нас цялото това нещо го няма като схващане, съобщи още Калфин.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР