Планктонът в северното полукълбо мигрира на север в резултат на

...
Планктонът в северното полукълбо мигрира на север в резултат на
Коментари Харесай

Планктонът мигрира на север заради климатичните промени

Планктонът в северното полукълбо мигрира на север вследствие на климатичните промени, сочат резултатите от проучване, представени от Българска телеграфна агенция.

"Това не е хубава новина за морските екосистеми " - съобщи ръководителят на проучването Лукас Йонкерс от университета в Бремен, Германия. "Група зоопланктон е изтласкана надалеч от естествения си хабитат, а това е обезпокоително, тъй като значи, че даже в случай че климатичното стопляне не надвиши 1,5 градуса Целзий, екосистемите евентуално ще са мощно наранени ".

Учените изследвали фораминифери - едноклетъчни, снабдени с твърда и резистентна обвивка. След като фораминифери умрат, обвивките им падат на морското дъно и разрешават на учените да изследват следи от популациите им през вековете в разнообразни региони на света.

Едни проби, взети през интервала 1978 - 2013 година, били съпоставени с други от океански седименти, които датират отпреди няколко века. Оказало се, че неотдавнашните проби били сходни с тези от древността, които са събрани в морета по на юг. Това навежда на мисълта, че планктонът е мигрирал на север, до момента в който водата се затопляла.

"Всичко е мигрирало на север - заключи Йонкерс. - На сходно място има огромно разнообразие от типове. Сега обаче виждаме, че там се срещат типове, които избират по-топлите води. Видове, които през днешния ден са следени край брега на Гренландия, по-рано са се срещали по на юг, в случай че се съди по седиментите, които датират от прединдустриалната ера. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР