Планирането и подготовката за зачеване е вълнуващ, но и стресиращ

...
Планирането и подготовката за зачеване е вълнуващ, но и стресиращ
Коментари Харесай

Невероятните неща, които се случват с тялото на жената преди, по време и след бременност

Планирането и подготовката за забременяване е трогателен, само че и стресиращ миг. И когато двете чертички към този момент са факт, не става по-леко, тъй като тогава мисълта, че се грижим и за своето тяло, и за вярното развиване на бебето в утробата, е от приоритет за нас. Същото важи и за следродилния интервал. Как да се грижим за тялото си и какви промени претърпява то, споделя в новия епизод на " Ох, на мама! Podcast " Цветомир Господинов.

Цветомир Господинов е специалист с дълготраен опит като треньор по шотокан карате до, приключил те реньорски профил по карате в НСА. Сертифициран фитнес-инструктор и експерт по хранене, с висше обучение по Психология. 

Как да се грижите за тялото преди зачеване?

Планирането на бременност е трогателен миг в живота ви, само че може да бъде и непостижимо. Вашият доктор може да ви направлява какво да вършиме преди да забременеете, с цел да ви помогне да се почувствате готови и уверени. От съвещания преди забременяване до промени в метода на живот, има разнообразни способи, по които можете да намалите рисковете за вас и вашето бебе.

Ето няколко съвета по отношение на това по какъв начин да подготвите тялото си за забременяване и за щастлива, спокойна бременност, дадени от интернационалния Център за предварителна защита и здравен надзор ():

Балансирано хранене

Не е належащо да сте на специфична диета, до момента в който се пробвате да заченете, само че е значимо всеки ден да приемате разнообразна и здравословна храна, богата на качествени и пълноценни хранителни субстанции, осигуряващи оптималната сила за потребностите на организма.

Откажете се от пушенето

Знаем, че не е елементарно отказването от нездравословните привички, само че пушенето може да повлияе на качеството на яйцеклетките и е една от главните аргументи за ниското тегло на бебетата при раждането. 

Лекарства, билки, хранителни добавки

Ако приемате някакви лекарства или билки - предписани или не - най-добре се консултирайте с персоналния си доктор по отношение на това могат ли да повлияят на вашата фертилност и опити за забременяване.

Предишни болести

Консултирайте се с вашия доктор, в случай че имате предходни или сегашни болести, които могат да окажат въздействие на способността ви да заченете или да износите обикновено бременността си. 

Спрете или намалете оптимално алкохола

Също както тютюнопушенето, алкохолът утежнява качеството на спермата и яйцеклетките. Лекарите поучават дамите, плануващи забременяване и бременност, да заобикалят по опция изцяло алкохола. Това ще усили възможностите им за сполучливо зачеване.

Следете постоянно менструалния си цикъл

Започнете да следите и записвате своя месечен цикъл. Ако е постоянен и постоянно в точния момент (между 25-тия и 30-тия ден на месеца) евентуално нямате проблем с овулацията, само че в случай че е неточен, прекомерно къс или с дълга дълготрайност, е добре да се консултирате с вашия доктор.

Как се трансформира тялото по време на бременност

Бременността е съвършен образец за невероятния капацитет на нашето тяло. Някои промени можете да видите, до момента в който доста други даже няма да забележите.

Вторите са породени най-много от измененията, настъпващи в дихателната, пикочната и стомашно-чревната система. 

Случват се, с цел да приготвят тялото за развиването на вашето бебе и за раждането. Ето някои системи, органи и елементи, които претърпяват промени по време на бременност.
Ендокринна системаКоремСърдечносъдова системаГърдиДихателната системаТелесна температураКоса, кожа и ноктиКрака и стъпалаМускулно-скелетна системаТелесно тегло
Всички тези промени се случват в разнообразни моменти от вашата бременност. Нарастващите гърди нормално са първите промени, които множеството бременни дами виждат. Вторият най-разпознаваем симптом, изключително за близките, е коремът.

Какви промени се случват в тялото след раждане?

Всяка жена има неповторимо възобновяване след раждането. Видът на раждането, което сте имали, ще повлияе на това по какъв начин ще се адаптирате и по какъв начин тялото ви се възвръща в интервала след раждането. Като цяло са нужни към 6 седмици, до момента в който тялото ви се върне в положението си преди бременността. Ако е имало затруднения при бременност или раждане, възобновяване може да отнеме повече време.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР