Планински спасителни кучета участваха в демонстрация по изваждане на затрупан

...
Планински спасителни кучета участваха в демонстрация по изваждане на затрупан
Коментари Харесай

Времето и другарската взаимопомощ са най-важни при затрупване от лавина

Планински избавителни кучета участваха в проява по изваждане на покрит от лавина човек. Спасителната акция се провежда от Планинска избавителна работа (ПСС) към Български червен кръст (БЧК) в подножието на хижа " Алеко ", Витоша.

 Най-опасната планина е подценената планина, припомнят от ПСС
Най-опасната планина е подценената планина, припомнят от ПСС

Изходът от битката постоянно е в интерес на планината

В основната роля бе кучето Бари, действен клас C, порода Голдън ретрийвър. Захари Захариев, лидер на лавинното куче Бари, който е от град Троян показа, че той и кучето са дружно от 25 март 2010 година В това време са построили мощна връзка прочувствена и другарска и по този начин почнала с0ъвместна им работа. " Като цяло нашата работа работи с немска овчарка, на риск взехме решение да пробваме с Голдън ретрийвър , които се оказаха доста меки кучета за работа, имат доста удобни характери, любвеобилни са ", описа лидерът му.

Освен на Бари планинските спасители разчитат на общо 10 оперативни кучета от същия клас. Останалите 13 кучета са в развой на образование. Най-възрастното куче избавител е от Пловдив и има 11 години трудов стаж , а най-малкото февруари ще навърши шест месеца.

Планинските избавителни кучета се развиват на три класа първият е предварителен клас А, вторият клас В е интервалът на образование, а клас C са кучета в действен клас.

Демонстрацията като режисура бе оптимално доближена до действителната. В нея кучето планински избавител обхожда терен в търсене на човек под снега.

Сергей Цветков, началник на групата спасители с кучета, посочи, че четириногите спасители са доста по-ефективни, защото могат да претърсят даден терен за половин час, до момента в който на хората са нужни няколко часа.
" Кучетата са доста значими за нашата работа. Затова всяка една уважаваща себе си избавителна работа по света употребява избавителни кучета ", уточни Цветков. " Тази година нямаме затрупани от лавини. Може би се дължи на това, че зимата пристигна малко късно, снегът е към момента дребен, незадоволително е. Има към момента тук-там по планините снежна завивка, която с помощта на западните и северозападни ветрове, направи козирки и подухва преспи, които всеки миг могат да паднат ", предизвести Цветков.

 2566 души получили помощ в планините през 2017 година
2566 души получили помощ в планините през 2017 година

Подценяване на планината и надценяване на себе си - главните аргументи за произшествия

Сред скъпите препоръки, които планинският избавител показа са постоянно в планината да се потегля рано заран за преходи, телефоните да са изцяло заредени, а при преходи в такива лавиноопасни терени да употребяват уреди с включена сигнализация.

Цветков бе безапелационен, че едно от най-важните неща при попадане в лавина е другарската взаимопомощ. " Ако има останал човек, отвън лавината да помогне на затрупания. Това е най-бързият и най-ефикасен метод. Всички други способи остават обратно във времето, до момента в който се провежда една акция, до момента в който се съберат хора, да се доближи до мястото на нещастието - всичко това е време, а времето е най-големият фактор при едно затрупване от лавина да бъде изваден жив потърпевшия ".

 Планинските спасителите помогнаха на двама изгубени сноубордисти
Планинските спасителите помогнаха на двама изгубени сноубордисти

Средна заплаха за лавини през днешния ден
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР