Планински, пешеходен, велосипеден и круизен туризъм, наблюдение на птици и

...
Планински, пешеходен, велосипеден и круизен туризъм, наблюдение на птици и
Коментари Харесай

Божествено кътче на по-малко от два часа от България

Планински, пешеходен, велосипеден и круизен туризъм, наблюдаване на птици и лов на риба - това са част от развлеченията, които предлага живописният пролом на река Дунав Железни врата, намиращ се на границата сред Румъния и Сърбия, на към час и половина път с кола от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост 2 " при Видин. Интересът на туристите към региона се ускорява и от изваяния в скалите облик на последния държател на даките Децебал, к акто и от вдигащите адреналина моторни лодки за разходки. 

Екскурзоводът и планински лидер от Русе Михаил Михов споделя за Българска телеграфна агенция, че началото на живописния пролом е от град Турну Северин. В тамошния музей могат да се видят остарели основи от първия мост над река Дунав в региона - Траяновия мост, издигнат през 105 година сл. Хр. за прекосяване на римските легиони навътре в тогавашна Дакия.  Може да бъде посетен и музеят, прикован към хидротехническото оборудване " Железни врата-1 ", където се слиза пет равнища от входа към турбините на водно-електрическата централа.               

A post shared by (@gezmekgormek_lazim) on May 30, 2018 at 10:03am PDT
" От Турну Северин пътят навлиза от ден на ден във високите планини и скоро доближава до дребния град Оршова. Още по-навътре, където са най-тесните места на реката, така наречен Казани - " Малък " и " Голям ", и в последващите дребни обитаеми места чувството е, че сте в курорт - м ножество къщи за посетители и дребни хотели на самия бряг на Дунава , понтони, кафенета над водата, лодки, риболовци. Широкото място сред Големите и Малките Казани наподобява не на река, а на езеро, побрано в гърлото на вулкан. Село Дъбова пък е накацало по скатовете на планината ", изяснява екскурзоводът, който е член и на туристическото сдружение " Приста " в Русе.               

A post shared by (@louisegoldsbury) on Apr 14, 2018 at 6:29am PDT
55-метров барелеф в скала привлича погледи
Една от атрактивните забележителности на региона е барелефът н а Децебал - п оследният държател на даките, преди завладяването им от римляните през 2 в. сл. Хр.. Изображението на античния държател е издълбано в скалите над непряк ръкав на Дунава. Барелефът е с височина 55 метра и е необятен 25 метра, като това е най-високата каменна статуя в Европа.

С лодка по вода до входа на пещера 
Тръгването е гладко, само че по-късно носът на плавателния съд препречва погледа, като адреналинът се повишава с по-високата скорост на придвижване по вода. След известно време моторът още веднъж пърпори леко - пред входа на пещерата Поникова. Там Новаческу изяснява, че името Малки и Големи Казани идва отпреди построяването на хидровъзела " Железни врата-1 ". Тогава равнището на Дунава било доста по-ниско. По тази причина се образували водовъртежи във въпросните зони, а възрастните хора възприемали шума от завихрянията като от клокочещ котел.               

A post shared by (@refinedexperiences) on Jan 30, 2018 at 10:28am PST
Капитанът поема муден курс към входа на пещерата, з а да може пасажерите да надникнат любопитно в нея. Той изяснява, че е дълга 1660 метра, а двайсетина от тях са по вода и може с стеснен кораб да се стигне до намиращия се вътре бряг. По-големите авантюристи, които имат нужната подготовка и екипировка, могат да изминат цялото разстояние от над 1,5 километра. Собственикът на плавателния съд споделя, че нормално туристите предпочитали да влизат по суша в пещерата, а долу при реката да ги чака лодка, която да ги върне назад на брега. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР