Планини от изхвърлен боклук в софийския квартал „Филиповци“. Сигналът е

...
Планини от изхвърлен боклук в софийския квартал „Филиповци“. Сигналът е
Коментари Харесай

Незаконно сметище в софийския квартал „Филиповци“

Планини от изхвърлен отпадък в софийския квартал „ Филиповци “. Сигналът е от Силвия Йорданова, която твърди, че по здрач в региона се горят остарели и неизползваеми гуми, а миризмата в квартала е непоносима. Подавани са голям брой сигнали до районната администрация, само че по думите й реакция още няма.

Според Силвия Йорданова казусът е от доста дълго време и тя се бори към този момент 10 години с него.

По думите й там са били издигнати блокчета през 60-те години на предишния век за 300 ромски фамилии, само че по-късно има взрив на нелегално строителство и се е образувало „ гето на общински и частни терени “.

Планините от отпадък във Филиповци са поради оскъдния брой контейнери, настояват хората от квартала. В момента в региона живеят не 300 души, както е планувала общината, а над 10 000.

„ У кофата си изхвърляме, обаче доста народ сме и няма къде да се хвърля. Тук от 3 години никой не идва, никой не идва да чисти. Никой не се интересува от този квартал… Обаждаме се непрекъснато, пристигнаха събраха боклука и по този начин го оставиха “, споделя локалният гражданин Найден.

Във Филиповци настояват, че ромите постоянно изхвърлят боклуците си на полето и по здрач горят гуми. Те обаче отхвърлят. Част от изхвърлените отпадъци даже и сега горят.

Заради сметището измежду локалните поданици има проблеми и напрежение, а ромите не заплащат налог боклук, настояват в квартала.

Количеството отпадък доближава чак и до реката, по този начин се основава опцията тя още веднъж да прелее.

До момента никой не е поел отговорност за противозаконното бунище, мърсотията и непоносимата воня в региона.

Началникът на отдел „ Контрол по строителството “ в регион „ Люлин “ Петя Тодорова съобщи, че противозаконното застрояване на това място се позволява от 30-40 години. Глоби могат да се постановат единствено когато противозаконното строителство се хване сега на осъществяване, в останалите случаи има дълги процедури с търсене на притежателя на постройката. Въпреки това, по думите й, нейната администрация продължава да се бори с казуса.

Началникът на Районен инспекторат „ Люлин “ Михаил Николов зави, че контейнерите за отпадък в региона се обслужват постоянно, правени са и няколко кампанийни почиствания на противозаконното бунище, само че резултатът е бил временен.

Местните поданици не престават да упорстват районната администрация да вземе ограничения и да реши казусът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР