Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027

...
Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027
Коментари Харесай

Следващите 7 години във Варна - акценти от Плана за интегрирано развитие

Планът за интегрирано развиване на Община Варна за интервала 2021-2027 година (ПИРО), който е главният стратегически документ за ръководство на общината през идващите седем години, ще бъде показан в Общинския съвет. Документът ще се прегледа и от отрасловата комисия, оповестиха от дирекция „ Европейски и национални оперативни стратегии “ към Община Варна
Планът включва общо 292 плана с 465 обекта, на обща стойност 2,856 милиарда лева, а в предпочитания лист попадат 37 обекта, с обща индикативна стойност към 1 милиарда лева За съпоставяне, през миналия програмен интервала, настоящият тогава документ – Интегриран проект за градско възобновяване и развиване, беше на стойност 846,590 млн. лева За плановете ще се търси финансиране от европейски планове и стратегии, от националния бюджет и от локални действия.   През програмния интервал акцент ще бъдат оферти за развиването на общинската инфраструктура, възстановяване на качеството на градската среда, в това число сложно благоустрояване на кварталите и междублоковите пространства, екологичен градски превоз, осъществяване на обекти от уличната инфраструктура, които да водят до облекчение на трафика. Ще се работи и в посока възстановяване ръководството на отпадъците, създаване на нова, новаторска просветителна инфраструктура. Инвестициите ще бъдат ориентирани и към културната, здравната, спортната и обществената инфраструктури, както и към въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост на здания, показват от дирекция ЕНОП.

Икономическо развиване   Един от основните планове в региона на икономическото развиване, който е разпознат в ПИРО, е построяването на Индустриална зона Варна край Аксаково с повърхност от 8 хиляди дка, като се планува построяването на нужната инфраструктура за достъп и обслужване вътре в зоната. Развитието й ще отвори път за навлизането на огромни непознати вложители, които търсят терени с подобаваща инфраструктура, добре свързани и наоколо до забележителен запас от работна мощ.

Друг стратегически план е  " Развитие на иновационни бизнес зони и съпътстваща инфраструктура посредством метода „ Четворна серпантина ". Един от терените, планувани за реализацията му, е в околност " Малка Чайка “. Приоритет план е и „ Изграждане на европейски дигитален иновационен център (хъб) “, чиито функционалности са свързани с поддръжка на предприятията и организациите, за повишение на тяхната конкурентоспособност, улеснение на прехвърлянето на експертни познания и ноу-хау сред районите и други. Планира се и реализирането на група проекти  " Развитие на бизнес начинания "  с частния бранш и/или висшите образователни заведения.

Здравеопазване   В предпочитания лист на ПИРО са включени група планове за използване на мерки за енергийна успеваемост на здания общинска благосъстоятелност. Тук са включени петте диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) и общинските лечебни заведения, където с изключение на ремонтни действия е планувана и доставка на нова инсталация. Изпълнение на енергийна успеваемост е планувано и за постройките на детските ясли.

Сред основните планове в развиването на Варна е построяването на нова инфекциозна болница към УМБАЛ „ Света Марина “. Това включва градеж на постройка, пречиствателна станция със уреди и връзки, доставка, монтаж и въвеждане в употреба на нужната инсталация, съоръжение и обзавеждане. В сферата на опазването на здравето са заложени и планове за повишение качеството на здравното обслужване посредством изграждане/дооборудване на нова здравна инфраструктура за лекуване, очакван е главен ремонт и преустройство на постройката на някогашния „ Павилион детска психиатрия “ в УМБАЛ „ Света Марина “.

Образование

Сред най-важните планове за програмния интервал е планът " Изграждане на нова, новаторска просветителна инфраструктура ", който включва градеж на нова постройка на МГ “Д-р Петър Берон “ и на нови образователни корпуси към няколко учебни заведения: IV ЕГ " Фредерик Жолио-Кюри ", СУЕО " Ал. С. Пушкин, ОУ " Добри Чинтулов ", както и физкултурен салон към ОУ " Христо Смирненски ".

Планира се да бъдат осъществени планове за отделяне на STEM среда в учебни заведения и детски градини, които включват действия за рационализация, продължение, въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост и възобновяване на постройките, оформление на дворните пространства, както и съоръжение и отделяне на STEM и Монтесори среда.
Социални услуги   Проектите в този програмен интервал ще бъдат насочени най-много към деца и лица с увреждания, и младежи, напускащи институции. Предвижда се откриване на Център за резидентна грижа за възрастни хора в неспособност за самообслужване с нужда от непрекъснати медицински грижи, Център за грижа за пълнолетни лица с психологични разстройства, Център за грижа за пълнолетни лица с интелектуални усложнения, Център за резидентна грижа за деца с трайни увреждания с нужда от непрекъснати медицински грижи “ и други

Приоритетни действия са още въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на общински сграден фонд, в който се обитават обществени обекти - Дом за остарели хора „ Гергана “, Център за социална поддръжка и Център за обществени услуги.

Култура   Заложени са планове за ремонт и модернизация на съществуваща инфраструктура - Летен спектакъл, Държавен куклен спектакъл, както и за основаване на нови пространства за просвета и мултидисциплинарни културни планове. Друг значим план е обновяването на Археологическия музей, който планува ремонт на покривното пространство, вътрешния двор, фондохранилищата.

В ПИРО са включени и плановете за създаване на нова градска библиотека, нов многофункционален културен център с публични функционалности на мястото на така наречен Дупка, съвременна концертна зала на пристанище Варна, както и подсилване, реновиране и рационализация на младежката площадка, ситуирана на границата сред историческото ядро на Морската градина и Алея Първа.

В региона на културно-историческо завещание е планувана реституция на здания – недвижима културна полезност, със съсобственик Община Варна, както и отделяне на квартал “Таляна ” с обединен градски дизайн.

Заложени са още капиталови планове и осъществяване на мероприятия по реституция, консервация и социализация на манастирски комплекс " Аладжа манастир " и на „ Римски терми на Одесос “, възобновяване и адаптиране на Аспаруховия вал в културното пространство на кв. Аспарухово.

Туризъм   Основният акцент през новия програмен интервал ще бъде рекламата на дестинация Варна – провеждането на рекламни акции и начинания, промотиращи община Варна като туристическа дестинация. С цел опазване на постигнатите позитивни резултати на съществени емитивни пазари, превъзмогване на сезонността, увеличение каузи на уикенд туризма отвън дейните летни месеци и нахлуване на перспективни нови пазари, Община Варна планува да бъдат проведени участия и представяния в интернационалните и национални туристически изложби, основаване на филми, образуване на излъчвания, публикации и репортажи и изявления в обществени медии и платформи.

Спорт   Един от значимите планове за създаване на нова спортна инфраструктура е „ Център за ветроходни спортове - алея 1, ІV буна “ и създаване на център за водолазно образование “. Проектът планува създаване на постройка на 2 етажа – офисна част и хангар за ветроходни лодки, сервизна работилница, паркоместа и други

Спортната инфраструктура ще се разшири посредством осъществяване на проект „ Изграждане на закрит плувен комплекс и тенис кортове в кв. „ Аспарухово “, както и на план за разширение, създаване и съоръжение на спортно-развлекателен комплекс " Младост “ и основаването Европейски юношески център.

Друг водещ план е модернизация на откритите плувни басейни в ПК „ Приморски “, където е планувано възобновяване на съществуващата база, покриване на басейн " Юлиян Русев “, създаване на басейн за водолазно образование, реорганизация на кулата за скокове и слагане на козирка на трибуните. Друг основен план е „ Ремонт на зала " Борба " в Семеен кодекс „ Простор “ и създаване на слънчева система за топла вода.

Устойчива градска подвижност

Мащабни планове в тази тенденция са тези за „ Изграждане на скоростен екологичен превоз (леко метро) “. Вече е направено предпроектно изследване за разширението на бул. „ Цар Освободител “ до летището и построяването на скоростен екологичен превоз (леко метро) до Индустриална зона Варна. Изпълнението на двата плана ще подсигурява облекчение на трафика, обезпечаване на бърз, съвременен и ефикасен превоз и възстановяване на качеството на въздуха. В изследването е изработен обстоен разбор на пътникопотока, както и показателен план за новите работни места, които ще бъдат открити в промишлените зони и в Индустриална зона Варна. В създаването са посочени разнообразни разновидности за наземни и подземни сектори на лекото метро, които деликатно ще бъдат прегледани от разнообразни експертни групи. Описани са 5 стадия за развиване на скоростния екологичен превоз, с обща дължина на трасето от 62,2 км.

И през интервала 2021-2027 год. ще продължи подмяната на преносимия състав за всеобщия публичен градски транспорт с емисионна категория ЕВРО 6 или по-висока, уголемение и модернизиране на обособената инфраструктура на публичния превоз и увеличение на транспортния потенциал. За задачата се планира доставка на 40 бр. 18-метрови рейсове - вид съчленен, (вкл. електрически транспортни средства), доставка на 20 бр. 9-метрови електрически рейсове за обслужване на поддържащи линии от транспортната скица, доставка на 60 бр. 12-метрови електрически рейсове и доставка на 30 бр. 12-метрови тролейбуси с самостоятелно задвижване на акумулатори. Предвидено е също надграждане и осъвременяване на автоматизираната билетна система, на системата за координирано ръководство на светлинно контролирани кръстовища и доизграждане и осъвременяване на осведомителни табла на спирките на всеобщия градски публичен превоз. Допълнително за облекчение на превоза в града е очакван и план „ Развитие на услуги за споделени колела “ и електрически самостоятелни транспортни средства, като задачата е да се разшири системата на публичните транспорти.

Предвидени са и проекти за създаване на зарядна инфраструктура за електрически транспортни средства. Обърнато е внимание на пътните прави, които свързват градските региони с останалите селищни формирания - план за „ Основен ремонт на общински път VAR1087/I-9/ кв. " Аспарухово " - кв. " Галата ", от отбивката за околност " Карантината " до кръстовището с общински път VAR3089 /I-9, Варна-Приселци/ - в.з. Боровец-кв. " Галата " - в.з. " Ракитника " - х. " Черноморец “ и други.

Важен акцент е продължението на един от най-значимите обекти, осъществени през последните години - изграждането на бул. „ Васил Левски “ от ул. „ Подвис “ до ул. „ Девня “. Проектът ще бъде надграден посредством създаване на различно трасе на ул. " Девня ", в сектора от бул. " Васил Левски " до Аспарухов мост “, като работата ще продължи и посредством реорганизация на пътен възел на бул. " Васил Левски " с бул. " Княз Борис I " (при сп. Почивка) “ и реорганизация на пътен възел на бул. " Васил Левски " с бул. " Осми Приморски полк " (при сп. Явор).

Усилията ще бъдат фокусирани и към построяването на нова автогара в града, която да обезпечи модерни и безвредни условия и комфорт на пасажерите. За развиване на водния превоз в рамките на Общината е препоръчан план за свързване на регион „ Аспарухово “ с Морска гара - Варна посредством морски транспорт, който да обезпечи картинно прекарване за жители и туристи посредством трансфер по вода.

Интегриране на уличната мрежа   Уличната мрежа е главен свързващ детайл на инфраструктурата на града, която основава благоприятни условия за подвижност, обществена и комерсиална интензивност. За подобряването ѝ са предвидени мерки като „ Реконструкция и главен ремонт на ул. ”Акад. И. Курчатов ” – от бул. ”Вл. Варненчик ” до ул. ”Орлово гнездо ” и " Основен ремонт на ул. " Капитан Райчо " от ул. " Ангел Кънчев " до ул. " Княз Черказки ". Увеличаването на обсега на мрежата ще се реализира посредством уголемение на бул. " Константин и Фружин " от ул. „ Янко Мустаков “ (магазин „ Джъмбо “) до бул. " Цар Освободител ".

Внимание е обърнато и на територията на район „ Приморски “, където ще се осъществя план " Полагане на улична настилка след реализацията на план №BG16M1OP002-1.016-0009-C02 " Изграждане на ВиК инфраструктура на обособена територия, обслужвана от " ВиК-Варна " ООД ". Това ще се извърши след привършване на дейностите по плана на „ Вик-Варна “ ООД, по продължение на обектите в Следствен отдел към окръжна прокуратура “Изгрев “, „ Кочмар “, „ Сълзица “, „ Пчелина “ и „ Сотира “, бул. “Христо Смирненски “, Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Бриз “, „ Свети Никола “, “Ален мак “, „ Ваялар “, „ Траката “, „ Манастирски хълм “ и други, с обща индикативна дължина от към 80 000 м. и обща индикативна повърхност към 400 000 кв.м.

Разширяване опциите за паркиране   Развитието на транспортната съгласуваност е във взаимовръзка и с възстановяване на изискванията за паркиране. И през този програмен интервал ще не престават напъните за уголемение на зоната за краткотрайно паркиране – посредством реализация на „ Зелена зона за краткотрайно паркиране “, която ще бъде с обсег от границата на сега настоящата " Синя зона " до бул. " Васил Левски ". Ще се насочат старания и към основаване на условия за развиване на устойчива градска логистика с допустимо минимум влияние върху градското придвижване и щадяща околната среда посредством създаване на два транспортни хъба. Те ще бъдат построени тук-там, които са комфортни за товаро-разтоварни интервенции и ще се употребяват от разнообразни компании, съгласно потребностите им. Те ще бъдат насочна точка за логистика в централна градска част, посредством потребление на екологично чисти транспортни средства – ел.карго колела, ел.лекотоварни коли и други

Благоустрояване на междублокови пространства   Разширяването на града и основаването на нова инфраструктура e интегриран развой с благоустрояването на съществуващите градски пространства. От изключително значение за основаване на комфорт на пребиваването, безвредна и екологична среда за жителите и гостите на града е подобряването на изискванията в жилищните региони. В северната част на града, за задачата са планувани като предпочитани:

- " Благоустрояване на междублокови пространства в регион „ Вл. Варненчик ”, ІI-ри микрорайон, източна част в това число ул. ”Петър Дертлиев ” и ул. „ Асен Разцветников ”, гр. Варна “ – I стадий и улична мрежа прилежаща към междублокови пространства на територията на Община Варна ”;

-„ Благоустрояване на ж.к. " Възраждане " I м.р., включващо естетизация и рационализация на пространствата сред бул. “Янош Хуняди “, бл.1, южно от бл.2, източно от бл.3, ул. “Майка Тереза “, южно от бл.26, ул. “Ана Феликсова “, ул. “Петър Алипиев “, улицата западно от бл.17, локално платно на бул. “Трети март “ и бул. “Янош Хуняди “;

- „ Благоустрояване на междублокови пространства в подзона регион " Младост " (ж.к. Младост I м.р.) включващо естетизация и рационализация на пространството заключено сред бул. “Сливница “, ул. “Васил Чекаларов “, ул. “Мечтание “, улицата западно от парк „ Младост “, улицата сред ОУ „ А. Страшимиров “ и южно от бл.113, ул. „ Васил Чекаларов “, бул. “Цар Освободител “, бул. „ Януш Хуняди “, южно от бл.101 и ул. „ Атанас Стоев “ и бул. „ Сливница “;

В централната част на града, където в предходните програмни интервали бяха осъществени планове за естетизация на градска среда се възнамерява рехабилитация на детски площадки. Изпълнението на плана ще се реализира поетапно в границите на целия програмен интервал, според от степента на планова подготвеност. Целта е основаване на условия за игра и развлечение на децата в модерна, безвредна и атрактивна среда.

Екология   Един от плановете, ориентирани към възстановяване ръководството на отпадъците през новия програмен интервал, е за „ Екологосъобразно ръководство на биоразградими боклуци от кухни и заведения за публично хранене посредством създаване на апаратура за преправянето им “. Предвижданата в границите на плана интегрирана система за първично отнасяне и сепариране на биоразградими боклуци ще спомогне за екологосъобразното неутрализиране на отпадъците, по-отговорно ръководство на естествените запаси и понижаване на количествата депонирани боклуци. Друг план e „ Изграждане на площадка за събиране и подготовка за повторна приложимост на излязло от приложимост електрическо и електронно съоръжение, едрогабаритни и други типове боклуци на територията на община Варна. Заложен е и план " Изграждане на интегрирана система за ръководство на излезли от приложимост автомобилни гуми, генерирани на територията на община Варна “.

Друг главен приоритет през плановия интервал е възстановяване качеството на атмосферния въздух и декарбонизация на градската среда. Във връзка с това в ПИРО са намерили място два плана: „ Проучване, планиране и създаване на зони с ниски излъчвания, включително и създаване на общински системи за ръководство, надзор и контролиране, на влизащите и преминаващи МПС в зоните с ниски излъчвания, система за наблюдаване и надзор на влизане и прекосяване на МПС “ и плана „ Подмяна на остарели самостоятелни и многофамилни неефективни отоплителни устройства в семействата, посредством въвеждане на енергоспестяващи домашен уреди “.

За разширение и доизграждане на паркови пространства е планувано да се осъществят няколко плана за основаване на зони за отдих - създаване на зелени пояси, паркови пространства, рекреационни зони към водоизточници и други Предвидено е още план „ Изграждане на парк " Аспарухово ", за който има направена идейна идея и „ Изграждане на парк " Младост ", очакван в територията заключена сред бул. " Сливница ", ул. " Васил Чекаларов " и бул. " Цар Освободител ".

Община Варна приоритизира и работата в посока на възстановяване на шумовите параметри. В тази връзка е включена реализацията на следните планове: „ Проектиране и създаване на шумозащитни екраниращи уреди (противошумови бариери) за оптимално обезпечаване на отбраната от интензивния трафик и основаване на удобни условия за ограничение на шумовото натоварване на околната среда на територията на общината, както и план за „ Монтиране на обезшумителни пана паралелно на трасето на основна ЖП линия София-Варна край село Казашко “ за минимизиране на високия звук от преминаващи около обитаемото място бързи влакове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР