Планът бил бъдещи кметове да станат ядрото на Радевата партия

...
Планът бил бъдещи кметове да станат ядрото на Радевата партия
Коментари Харесай

На Радев му трябват още избори, наесен се хвърля на местния вот с „независими“ кандидат-кметове

Планът бил бъдещи кметове да станат ядрото на Радевата партия
С инициативни комитети президентът Румен Радев счита да отвоюва позиции в локалната власт, съобщава  “Труд news ”, базирайки се на източници от стратегическия щаб на президента. Идеята е тези комитети да повдигнат “независими ” претенденти за кметове, които имат късмет да завоюват вота през есента. В следствие тези фигури ще се трансфорат в център на новата президентска партия, на която стратезите от “Дондуков ” 2 към този момент бабували.

За постигането на тази цел било належащо да има последващи предварителни избори до края на юли, а изчисленията показвали, че по този начин по време на локалния избор още веднъж Радев ще ръководи страната посредством длъжностен кабинет. Имало и още една причина президентът да бърза, разясниха политици. Според тях, все по-вероятно е да се стигне до процедура по импийчмънт на Румен Радев, за която заприказва по време на предизборната акция съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов. По-бързо стигане до предварителен избор би попречило на пускане на процедурата в Народното събрание и работата на бъдещата краткотрайна комисия, която да се занимава с съответните нарушавания на служебното държавно управление.

Политолози бяха безапелационни, че след края на изключителните избори за парламент сюжетът за идващите и по-следващите се написа в президентството. Според тях неслучайно президентът е оповестил, че този път ще бърза със свикването на 49-ото Народно заседание и няма да бави мандатите. Вчера от Пловдив Радев ясно сподели, че няма да даде доста време на политическите обединения.

“Моята администрация е в непрекъсната връзка с Централната изборна комисия и сега, в който изтече законово откритата процедура и ЦИК разгласи поименния състав на Народното събрание, аз незабавно ще издам декрет за привикване на Народното събрание в първия вероятен миг ”, увери президентът. “Нека не чакат да се завъртят мандатите и тогава да мислят по какъв начин да сформират държавно управление. Още от през днешния ден този развой би трябвало да върви и аз имам вяра, че партиите към този момент са в разговор, тъй че да търсят устойчива формула за сформиране на постоянно ръководство ”, обърна се Радев към политиците.

Представители на партиите, които влизат в идващия парламент разясниха, че Радев преднамерено ще бърза, с цел да няма време за сделки сред обединенията и да се стигне до нови предварителни избори в края на юли.

Сметки демонстрират, че в случай че има предварителен избор по това време, през есента ще се окажем към момента без постоянно държавно управление и със длъжностен кабинет, по време на който се организират и изборите за локална власт.

Според представители на Демократична България, с цел да се задвижи процедура по импийчмънт, на първо време би трябвало да се сътвори краткотрайна парламентарна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия към променената позиция на Народното събрание за изпращане на оръжия и муниции за Украйна. От Демократична България към този момент упрекнаха Радев, че нарушава решението на Народното събрание. Освен това конституционалисти разясниха, че има учредения да се търсят аргументи за импийчмънт и във водената вътрешна политика на президента, посредством която той нарушава конституцията.

В момента в интернет има две подписки за импийчмънт на президента.

По Конституция, импийчмънт се желае по предложение на минимум на 60 народни представители. А с цел да бъде изпратен в Конституционния съд са нужни гласовете на 160 депутати.

Юристи с дълголетен опит обърнаха внимание и на текстове от тълкувателното решение на Конституционния съд от 2020 година, когато имаше искане на основния прокурор за предоставяне на наложително пояснение на “нормата на член 103 от Конституцията на Република България ”. След като 160 депутати сезират открият, че има данни за процедура по преустановяване на пълномощията и сезират Конституционния съд, той би трябвало да се произнесе в едномесечен период. Ако пълномощията на Радев бъдат прекъснати, то мандата му ще продължи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Традиционно такива процедури се плануват в конституциите на актуалните демократични страни и те в друга степен разкриват подобие с американизирания модел на института “импийчмънт ”, който основателите на американската конституция взаимстват от британското право, само че слагат в сходство с условията на една коренно друга политическа система.

Съдът намира, че въпреки и в конституционната уредба на процедурата на “импийчмънт ” да се употребяват понятия, присъщи на наказателноправната материя - “държавна измяна ”, “нарушение на Конституцията ”, “обвинението се повдига ”, “обвинението се поддържа ”, както и предвид на етапите, в които е проведено протичането на процедурата, предварителната уточненост на същите и на нейните учредения и други, тя има естеството на политически инструмент за търсене на политическа отговорност на президента поради това, че единствено Народното събрание може да повдигне и поддържа обвиняване против президента, и само политическия резултат, който може да създаде - преустановяване мандата на президента.

Тази процедура е замислена като нужна противотежест във връзка с президента, за който не е изключено да извърши посягане срещу авторитетната функционалност на институцията, на която той самият е титуляр. Процедурата е средство, което разрешава излаз от сходна спешна за конституционната система обстановка, и за нацията, образци за което в исторически проект има задоволително и такива не отсъстват в актуалния свят. Всички те удостоверяват, че президентът в една република остава релативно неконтролиран посредством разговора с трите клона на държавна власт и е допустимо да има държание пагубно за демократичните полезности и за публично нужното.

Става дума за последна мярка, прилагана по изключение против президента при опасност от или в обстановка на, настъпваща дестабилизация на държавността като резултат от негово държание. Тази процедура е конструирана по този начин, че да извърши предназначението си да прекъсне връзката на титуляра с неговата конституционна функционалност, черпеща легитимността си от вота на гласоподавателите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР