План за възможно най-бързо премахване на енергийната зависимост на Евросъюза

...
План за възможно най-бързо премахване на енергийната зависимост на Евросъюза
Коментари Харесай

Европлан за 300 млрд. евро срещу руската енергийна зависимост

План за допустимо най-бързо унищожаване на енергийната взаимозависимост на Евросъюза от Русия на стойност 300 милиарда евро показа Еврокомисията в сряда. Тя одобри проекта,, който ще помогне на Европа да спести 100 милиарда евро всяка година от импорт на газ, нефт и въглища до 2030 година За инфраструктура на импорт на задоволително полутечен и тръбопроводен газ, които да заменят " Газпром " като снабдител на суравината в Европа, се плануват 10 милиарда евро

За активизиране на финансиране за покриване на краткосрочните капиталови потребности на REPowerEU, Европейска комисия планува 225 милиарда евро заеми от Плана за възобновяване и резистентност, а останалата сума ще е спомагателни средства от продажбата на парникови квоти. Ако до 30 дни страните, имащи право за заемите от проекта, не изискат такива, ресурсът ще бъде ориентиран към други страни. Държавите също по този начин ще имат право да трансферират до 12.5% от своите фондове за политиката на доближаване и 7.5% от земеделските фондове към планове от RePowerEU. Също по този начин Механизмът за свързване на Европа ще поддържа проекта посредством нова покана от през днешния ден за планови оферти с бюджет от 800 млн. евро, а Иновационният фонд ще направи това наесен.

Планът REPowerEU е отговорът на Европейска комисия на усложненията и разстройствата на международния енергиен пазар, породени от съветската инвазия в Украйна, а и 85 % от европейците са на мнение, че Европейски Съюз би трябвало допустимо най-скоро да понижи зависимостта си от съветския газ и петрол, с цел да поддържа Украйна, показаха от Брюксел.

Предвижда се акомодация на европейския електроенергиен пазар за изоставянето на изкопаемите горива, да е резистентен на ценови шокове и да обезпечава на потребителите налични цени.

" Докато Русия преследва своята непредизвикана война в Украйна, ние също би трябвало да планираме спирания на доставките на газ и тяхното влияние с ограничения за взаимност и вероятни ценови интервенции ", разяснява комисарят по енергетика Кадри Симсон.

Зам-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс уточни, че европейците би трябвало да са доста по-добри в пестенето на сила, а за диверсификация на енергийните доставки ще се залага и на бъдещата атомна стопанска система.

За понижаване потреблението на природен газ от индустрията се постановат вложения за електрификация и водород, като вложенията се правят оценка на над 210 милиарда евро за пет години.

Симсон също разяснява, че по-голямата част от вноса на съветски изкопаеми горива в Европейски Съюз може и би трябвало да бъде сменен от икономисване на сила и посредством възобновими източници.

" Ето за какво през днешния ден предлагаме да увеличим каузи на възобновимите източници в нашия енергиен микс до 45% до 2030 година ", уточни еврокомисарят по енергетика.

" До 2030 година делът на вятърната и слънчевата сила в мощностите за произвеждане на електрическа енергия би трябвало да се удвои от сегашните 33% на 67%. Дотогава слънчевата сила също ще бъде най-големият източник на електрическа енергия в Европейски Съюз, като повече от половината идват от покриви. Вятърната сила ще съставлява 31% от инсталирания потенциал през 2030 година ", добави тя.

По думите ѝ ще се работи за ускорение и опростяване на режимите за присъединение на ВЕИ към енергийните мрежи, което може да отнеме до 9 години за вятърни паркове и до 4 – за слънчеви. Проблем, който Симсон разказа като " слон в стаята ".
" Въпреки че към този момент имаме амбициозни тактики за офшорна възобновима сила и водород, слънчевата сила до момента беше изчезналото парче. Ние променяме това през днешния ден. Стремим се да удвоим фотоволтаичния потенциал до 2025 година и да достигнем 600 Гранични войски до 2030 година ", добави тя и обърна внимание, че разноските за слънчеви технологии са намалели с 82% през последното десетилетие.

В интервала на внедряването на ВЕИ като опция на съветския газ ще са нужни към 50 милиарда куб. м полутечен природен газ и 10 милиарда куб. м тръбопроводен газ годишно от неруски източници, сочат плановете на Европейска комисия.

Симсон уточни, че април още веднъж е счупил върха за месечни доставки на полутечен природен газ за Европа с 12.6 милиарда куб. м, до момента в който делът на съветския тръбопроводен газ в европейското ползване е намалял от 40% преди година на 26 на 100 в този момент.

Сред оповестените от Брюксел незабавни ограничения е опцията за страните членки краткотрайно да разширят регулирането на цените за крайните консуматори, в това число семейства и индустрия; да наложат незабавни ограничения за ликвидност в поддръжка на ефикасното действие на стоковите пазари; да употребяват енергийната платформа на Европейски Съюз (EU Energy Platform) за агрегиране на търсенето на газ и обезпечаване на конкурентни цени на газа посредством доброволни взаимни покупки. Механизмът в бъдеще може да се ползва и за покупко-продажби за водород.

Предвидени са благоприятни условия за намеса и на пазарите за електрическа енергия посредством пренасочване на така наречен непредвидени облаги в поддръжка на потребителите, с цел да се покрие идващият отоплителен сезон.

За райони с доста лимитирана взаимосвързаност ще бъдат разрешени дотации за разноските за гориво при производството на електроенерги

При цялостно спиране на съветските газови доставки се планува по-малко засегнатите страни членки за понижават търсенето си на газ в интерес на по-засегнатите страни. Допуска се и таван на цената на газа на европейско равнище.

" Ние осъзнаваме, че отделянето на Европа от нейния максимален енергиен снабдител ще бъде мъчно. Но икономическите изгоди от прекратяването на нашата взаимозависимост ще бъдат доста по-големи от краткосрочните разноски на REPowerEU. И по този метод ще изградим по-бързо по-сигурна, устойчива и налична енергийна система за Европейски Съюз и за нашите жители ", уточни още Симсон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР