План Б за съставяне на кабинет подготвя ГЕРБ, след като

...
План Б за съставяне на кабинет подготвя ГЕРБ, след като
Коментари Харесай

ГЕРБ тръгва към План Б за кабинет

План Б за сформиране на кабинет приготвя ГЕРБ, откакто коалиция с " Промяната " се оказва невъзможна, разясниха политолози пред " Труд news ". Независимо от позицията на ПП-ДБ, от ГЕРБ са решили да проведат среща с втората по величина парламентарна групировка и да създадат опит за доближаване за образуване на държавно управление.
 
Лидерската среща сред двете най-големи парламентарни обединения е планувана за през днешния ден, само че съгласно анализатори от нея не се чака решение за постоянен кабинет. Причината е, че представители на управленията на " Продължаваме промяната " и на " Демократична България " към този момент оповестиха, че нито ще поддържат кабинет с мандата на ГЕРБ, нито ще позволен присъединяване в държавно управление, дружно с ГЕРБ.
 
В неделя, съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, разгласи че на лидерската среща ще приказва за тяхно държавно управление на малцинството, за което счита да търси поддръжка от всички. " Ако те желаят да видят що за държавно управление ние ще предложим, да ни поканят на среща, на която ще отидем.
 
На тази среща ще бъдат показани политиките и срокът, в който възможното държавно управление на малцинството може да действа ", съобщи Петков и добави: " Не е казано, че срокът би трябвало да е четири години. Срокът може да е до влизането на България в еврозоната и Шенген. "  
 
Съпредседателят на другата коалиция в парламентарната група ПП-ДБ Атанас Атанасов беше много краен. Каза, че Борисов не би трябвало да им предлага условия, до момента в който не е върнал мандата. Самият първи мандат освен, че не е даден на първата по величина коалиция в Народното събрание, само че президентът не е оповестил по кое време ще го връчи. Най-вероятно това ще се случи в сряда.
 
От ГЕРБ към този момент оповестиха, че ще имат срещи с водачите на всички партии в Народното събрание. Според депутати от разнообразни партии предстоят съществени диалози за образуване на държавно управление с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Четирите партии общо имат 139 депутити.
 
" Труд news " потърси за коментар водачите и на трите партии с въпроса " при какви условия, бихте подкрепили кабинет с първия мандат ". Нито един от ръководителите на тези обединения не отговори. Мотивите бяха почти идентични - още нямали покана за лидерска среща, а също по този начин предстояло да се вземе решение от управителните им органи.
 
Българска социалистическа партия до момента заявиха, че не биха взели участие във властта с ГЕРБ, само че в партията имало и друго мнение, което можело да надделее. Проблемът с Българска социалистическа партия е позицията за Украйна и популистките претенции за разпределяне на пари на пенсионери, майки, обществено слаби, както и за повдигане на минималната заплата.
 
Движение за права и свободи оповестиха още в предходния парламент, че са подготвени да вземат участие в евроатлантическо държавно управление. Повтаряха го и по време на предизборната си акция и съгласно депутати от придвижването е въпрос на договаряния приемането на поддръжка от партията им.
 
От Има Такъв Народ още не са декларирали позицията си, само че гласуването на групата за ръководител на Народно събрание даде съображение на наблюдаващи да считат, че са станали сговорчиви.
 
Трите парламентарни групи - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ общо имат 116 депутати, които не са задоволителни за съставяне на държавно управление. Затова се твърди от специалисти и политолози, че Българска социалистическа партия държи ключа за държавно управление с първия мандат. Ако по време на диалозите се стигне до консенсус, упованията са да бъде препоръчан експертен кабинет.
 
При състояние, че това не се случи, от ГЕРБ ще предложат за гласоподаване партийно държавно управление, разясняват политолози, съгласно които в случай че не мине държавно управление с първия мандат на ГЕРБ, то няма да се състои и с държавно управление с втория мандат на ПП-ДБ и е по-вероятно страната да влезе в нови предварителни избори. Анализатори показват, че парламентарните обединения би трябвало да създадат взаимни отстъпки.
 
 49-то Народно събрание 49-то Народно събрание
Приемат правилника на Народното събрание в сряда. Започват договаряния за шефове на комисии
Правилникът на 49-то Народно събрание се чака да бъде признат в сряда, а след гласуването му ще стане допустимо да се образуват и парламентарните комисии. Така ще се отпуши работата на Народното събрание, който сега не може да гледа закони, защото няма непрекъснати комисии.
 
За през днешния ден е планувано съвещанието на краткотрайната комисия, която работи по новия устав. Неин ръководител е Радомир Чолаков от ГЕРБ. В 18 часа през вчерашния ден изтече срокът за оферти. Опасенията бяха, че в случай че има доста нови текстове, приемането на разпоредбите за активността на 49-то Народно събрание ще се забави. Само Има Такъв Народ бяха внесли оферти, което значи, че няма проблем още в сряда да се гласоподава правилникът.
 
След това предстоят договаряния сред партиите за председателство на основните непрекъснати комисии. Знае се, че ПП-ДБ ще поемат ротационното председателство на правната комисия, а ГЕРБ ще излъчат началник на енергийната.
 
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Няма да оставим страната да влезе във финансов колапс
Най-стабилното държавно управление би било сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, съобщи неведнъж водачът на ГЕРБ Бойко Борисов от началото на 49-ото Народно заседание. И по предложение на първата политическа групировка в Народното събрание бяха извършени няколко срещи сред работни групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за най-важните закони и финансовото положение на страната.
 
 Бойко Борисов Бойко Борисов Източник: Zonanews
Паралелно с това Борисов организира срещи и с водачите на останалите парламентарни групи. Винаги може да се откри и различен проект, само че той нито ще е постоянен, нито ще успокои обществото. Ние сме виновни - като се опре до бюджета, ще търсим метод да се взема решение. Няма да оставим юни страната да влезе във финансов колапс ", съобщи водачът на ГЕРБ пред президента Румен Радев. А откакто служебното държавно управление разгласи 6,4 % недостиг в проектобюджета за 2023 година, Борисов беше безапелационен: " Тук или ще има смели и храбри партии, които ще защитят страната си, като преди всичко слагам ПП-ДБ, или заставаме дружно зад бюджета и промените, или пускаме дълга и страната ще колабира юни месец, в случай че не натиснем копчето за нов 12 милиарда дълг ".
 
Ще положа и поставям всички старания да имаме постоянно държавно управление, безапелационен бе някогашният министър председател. И даде да се разбере, че откакто първата политическа групировка ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ще бъде номиниран и министър-председател " според от обстановката ".
 
" В тези условия не е почтено да се хвърля отговорност на една партия. След като всички заедно и Българска социалистическа партия, и Има Такъв Народ, и президентството със служебните държавни управления, и Политическа партия, и Демократична България, две години способстваха колкото можаха за това, в този момент да ме гледат в профил, и да ми споделят " Борисов да си носи отговорност, че е пръв " - не е почтено ", сподели Бойко Борисов. И предизвести: " Държавата е издънена, бюджетът го демонстрира ясно! ".
 
Делян Добрев, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ: Трябва да образуваме кабинет, макар електоралната вреда, която ще понесем
ПП-ДБ не могат да надмогнат личното си его. Каква е логиката да си втори, да не си спечелил изборите и да искаш да направиш кабинет. Обаче кабинетът да е единствено твой. Не е разумно. Не разбирам по какъв начин те няма да ни поддържат нас, първата политическа мощ. При състояние, че ние им предлагаме да вземат участие във властта заслужено.
 
 Делян Добрев- Делян Добрев- Източник: Zonanews
Те обаче споделят, когато пристигна вторият мандат при нас, тогава вие ще ни подкрепите, а в случай че вие не го извършите, ние ще приказваме с всички останали. Нали другите бяха неприятните, не желаеха да имат нищо с тях? Тоест, те ще отидат при " неприятните сили ".
 
След като президентът връчи първия мандат на ГЕРБ, ние би трябвало да образуваме държавно управление. Ние ще приказваме с всички, тъй като считам, че би трябвало да има държавно управление. Напълно безконтролно ще е да се отиде отново на избори. Хората ще ни гонят с камъни. Много значимо е да образуваме кабинет, макар електоралната вреда, която ще понесем.
 
Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ: Всички разновидности са вероятни и всички разновидности не са изчерпани
Предстои лидерска среща. Най-важно е тези лидерски диалози да се водят преди връчване на мандата. Трябва да има прям диалог с всички водачи и политически групи в Народното събрание. Всички разновидности са вероятни и всички разновидности не са изчерпани. Целта е непоклатимост и постоянно държавно управление. Щети може би ще понесе всяка от партиите, само че всички би трябвало да поемем този риск.
 
Все още има няколко разновидността - първо, да убедим втората по величина парламентарна група дружно да споделим отговорността за общо държавно управление. Тук мандатите нямат значение, дали ще се осъществя с първия или втория мандат.
 
 Десислава Атанасова Десислава Атанасова Източник: Zonanews
Ако срещаме опозиция и търсене на индулгенция зад решения на националните препоръки, в смисъла на - ние с ГЕРБ в никакъв случай няма да управляваме, няма да бъдем в общо държавно управление, само че желаеме тяхната поддръжка, в случай че получим втория мандат, то диалогът става безусловно ненужен. Въпреки това ще опитаме още един път. След това е изцяло естествено да поканим всички останали на диалози за това какво следва.
 
Няма никаква логичност първата политическа мощ да се откаже в интерес на втората да осъществя мандата, единствено и единствено тъй като втората слага условия и ултиматуми. Ако не се договорим за общо ръководство с равно присъединяване, тогава е изцяло безсмислено да не престават диалозите, които да симулират положителния звук, а да не стигат до краен резултат.
 
Росен Желязков, ръководител на 49-ото Народно събрание: Ще търсим поддръжка, без съдружна формула
Ако хипотетично мандатът бъде връчен в сряда, най-вероятно ще предложим кабинет и ще търсим поддръжка от останалите обединения, без да търсим съдружна формула. Възможно е държавното управление да бъде като кабинета " Габровски " или да е чисто партийно.
 
 Росен Желязков Росен Желязков Източник: Zonanews
Ако не поддържат първия мандат, вторият наподобява също толкоз жертван. В нашия мандат ние ще посочим кой да бъде министър председател. Смятаме, че постоянното ръководство, даже и за къс интервал от време, е допустимо сред първата и втората политическа групировка. Нямаме политически разлики с втората политическа групировка. Но когато на напред във времето се сложи въпросът: " Какво мислят нашите гласоподаватели ", всичко отива в канала. Основното предписание в политиката е кой носи политическата отговорност.
 
Проф. Антоанета Христова, политически психолог: България е в рецесия и трябват общонационални политики
Възможно е държавно управление с първия мандат и без ПП-ДБ, тъй като когато една страна е в рецесия и всички параметри на устойчивостта са разтърсени, когато една страна взема заем след заем и още през юни може да изпаднем в още по-дълбока финансова рецесия, това допуска незабавни и общонационални ограничения. Общонационалните политики към този момент не разграничават ляво и дясно, не разграничават ние сме " за " или " срещу " по тематики от интернационален аспект, тъй като националната непоклатимост, националният суверенитет и бъдеще, би трябвало да бъдат предпазени.
 
 Проф. Антоанета Христова Проф. Антоанета Христова Източник: Zonanews
В такава обстановка се събират леви и десни в името на страната. Затова ни би трябвало водач, който да сплоти всички в запазването на националната сигурност. Затова и отговорът ми е, че " Да, може! " да се съберат за общо ръководство всички, които имат съответна оценка за време, място и лична роля. И всичко би трябвало да бъде разказано ясно на гласоподавателите. Ако ПП-ДБ са пречката за национално обединяване, в случай че ПП-ДБ са вързани от гласоподавателите си и от други външни зависимости и не могат да влязат в коалиция с ГЕРБ-СДС, точно това е метод да бъдат лимитирани. Стратегията би трябвало да бъде на оправянето с проблемите, които са ясно посочени, а не на оцеляването.
 
Избирателите на ГЕРБ също не утвърждават коалиция с ПП-ДБ, т. е. в продължителното изпитание за събиране те демонстрират изключителна приемливост. Продължаването на времето за преговаряне опонира на нуждата от бързи дейности на фона на данните за финансовото положение на страната. Забавянето на връчването на мандата оставя двете политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в обстановка, от която няма излаз, капан, в обстановка на уязвимост.
 
Политологът Цветанка Андреева: Редовно държавно управление ще постави страната в релси
Очакват се взаимни отстъпки при толкоз фрагментиран парламент и беше ясно, че всяка партия ще понесе някаква електорална или имиджова вреда, само че това е политическата логичност. Предложението на Политическа партия за държавно управление на малцинството е безусловно несъстоятелно, тъй като с 64 депутати не можеш да претендираш за надзор на изпълнителната власт. Тази формула за държавно управление на малцинството на Политическа партия ще им се отрази доста повече като вреда, тъй като те не поемат риск да ръководят.
 
 Цветанка Андреева Цветанка Андреева Източник: Интернет
Тяхното очакване, че ще бъдат доста по-силни като съпротива на локалните избори, може да им изиграе неприятна смешка. Сега пред ГЕРБ-СДС стои политическата опция да поеме риск или да влезе в друга, не толкоз " влиятелна " съдружна формула или да тръгнем на нови избори. Разбира се, съществува вид Б, без значение, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов приказва през цялото време за най-стабилната коалиция сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Естествено е да има вид и за коалиция отвън присъединяване на ПП-ДБ в нея.
 
Проблемът на такава коалиция е, че тя не може да бъде чисто идеологически устойчива, тъй като ще се съберат партии, които са несъвместими по идеология. И въпреки всичко по логиката, че постоянно държавно управление е доста по-добре за обществото в изискванията на тази рецесия, в сравнение с да продължим мъката на служебната власт, по-отговорно е партиите в Народното събрание да поемат този риск и да създадат държавно управление. Може да е краткотрайно, може да е експертно, не толкоз мощно изявено с политически фигури, с цел да сложат страната в релси.
 
Виждаме, че алтернативата на безвластието, която някак минава през конституционния инструмент на служебната власт, докара страната до настоящето положение.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР