Пламен Георгиев напусна по свое желание председателския пост в КПКОНПИ.

...
Пламен Георгиев напусна по свое желание председателския пост в КПКОНПИ.
Коментари Харесай

Пламен Георгиев напусна КПКОНПИ

Пламен Георгиев напусна по свое предпочитание председателския пост в КПКОНПИ. Новината за оставката от шефа на антикорупционната комисия завари депутатите изцяло неподготвени - таман когато съвсем бяха завършили със законодателната си активност и оставаше единствено безпределно дълъг парламентарен надзор с въпроси до съвсем всички министри.

Крум Зарков от Българска социалистическа партия реагира, че Георгиев по този начин и не е показал претекстове, няма и доклад на свършеното и незавършеното от работата на комисията. Той напомни, че още през април социалистите желаеха шефът на КПКОНПИ да бъде отхвърлен. " За тези няколко месеца не намерихте време да обсъдим съществено въпроса какво се случва в тази институция. Решихте в този момент, преди да излезем във почивка, да ни уведомите, че комисията се е събрала незабавно и ни предлага да освободим Пламен Георгиев ", ядоса се на неналичието на диспути той. " Потвърждава се още една наклонност за специфичните органи, които би трябвало да борят корупцията. Всеки път евродоклад-институция-скандал-оставка-евродоклад ", заключи Зарков.

Филип Попов от Българска социалистическа партия насочи процедурно предложение Георгиев да пристигна в Народно събрание и да изясни претекстовете си. Караянчева предложи на гласоподаване настояването му и 106 депутати го поддържаха. Стана ясно обаче, че болшинството не е схванало какво гласоподава. Караянчева опита да пробута незабавно оставката, само че откакто от Българска социалистическа партия я приканиха да прочете правилника, тя реши да пренебрегне закона и да разгласи, че единствено ще " предложения устно " Георгиев. Социалистите й подсетиха, че Народно събрание към този момент го е призовало. 10-минутната отмора продължи 40 мин., до момента в който шефът на КПКОНПИ пристигна в Народно събрание.

След парламентарния звънец Караянчева попита за изявления. Тя употребява хаоса, до момента в който депутатите сядаха по местата си, и безусловно за няколко секунди постави завършек на полемиката - за изненада даже на Георгиев. Набързо болшинство от 120 депутати гласоподаваха " за " оставката, а по трима бяха " срещу " и " въздържал се ".

Замитате проблемите под килима, само че всяко замитане подвига подобен прахуляк, че има заплаха да задушим демокрацията, съобщи Таско Ерменков. Освен Българска социалистическа партия никой различен не изиска да чуе претекстовете за оставката на Пламен Георгиев.

Освободеният началник на КПКОНПИ разгласи отдръпването си като честен акт. Взел напълно персонално решението от дълго време, само че чакал да излезе " като чист човек " след инспекциите против него. " Аз и фамилията ми бяхме подложени на необикновен тормоз от някои медии. Не желая хиперболизирана тераса, която беше безусловно безумство, да се отрази по някакъв метод на работата на комисията ", съобщи той. Заради закани за живота му, които службите са оценили като действителни, към този момент имал защита от НСО. Георгиев ще се върне да работи като прокурор. Той обмисля да заведе дело против Столичната община поради прословутата си тераса.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР