Пламен Асенов, специално за Faktor.bgЧестито, граждани, пак сме в челните

...
Пламен Асенов, специално за Faktor.bgЧестито, граждани, пак сме в челните
Коментари Харесай

De Profundis: Атентатът срещу главния прокурор - адските машини не гърмят случайно и на дребно

Пламен Асенов, особено за Faktor.bg

Честито, жители, отново сме в челните редици на напредъка!
Така, де, имаме си атентат против основния прокурор – по кое време и къде през последните примерно 20 години се е случвало сходно нещо. И къде в Европа по-специално се е случвало. Сещате ли се? Щото аз не се сещам.
За съответните детайлности по случая витае цялостна мъгла, по тази причина е ясно, че рационална догадка за станалото – в смисъл кой и за какво се напъва да прави сходен всеизвестен героизъм – още не може да се гради. Затова и много

неуместно звучат появилите се незабавно версии,

че всичко е инсценировка за от една страна да се героизира Гешев, а от друга – да се сплаши онази част от политическата класа, която сега прави чудеса от политически подвиг, с цел да отвоюва страната от такива като Гешев.
Богато въображение и много свободни съчинения стоят зад сходна догадка. Но като сме опрели до там, да кажа, че в това отношение за мене са доста по-валидни думите на някогашния министър на защитата Николай Ненчев – някой от тези умници да си провежда сходна инсценировка и да натовари в колата дамата и децата си, преди да мине през мястото на „ подправения “ атентат.

Да, хероични мислители на тайни теории си имаме в благата ни Родина. Тя по тази причина е и на такова състояние, де, поради сходни мислители. За тях Ковид 19 и имунизациите бяха интрига, та един атентат против Гешев ли ще им се опре…..
Все отново обаче ми се коства, че, като махнем тъпите хипотези, няколко значими неща по случая могат реалистично да се видят и формулират още на този стадий.

Първо, сходен гърмеж, даже да приемем, че е инсценировка – а май тогава още повече – би трябвало да е дело на огромни експерти, това не е по силите на мнозина в България. Кире Гъзо и Пешо Лайното, третостепенните персонажи от мутренските времена, не биха могли да сътворят сходно нещо, даже горните огромни мутри да им го заповядат под боязън от прекъсване на издръжката.

Второ, работата не е дело на един човек. Необходима е цяла верига от хора – като стартираме от идеолога и поръчителя, минем през доставчика на гърмежа, през наложителния вътрешен човек, който да осведоми за маршрута на основния прокурор и други елементи, та стигнем до директните реализатори. Които, освен това, хем да са на самото място или покрай самото място на гърмежа, хем да останат невредими от осколките, хем да съумеят да избягат крепко пушек от гардовете. Направо като спечелили от фамозното детско телевизионно съревнование в комунистическите времена „ Бързи, смели, сръчни “.

Трето - нещата се усложняват още повече, в случай че е истина версията, че по пътя на кортежа е имало и втори заложен гърмеж, както и изказванието на bTV, че гърмежът е ръководен от боен дрон. Тогава кръгът на директните участници в играта се уголемява сензитивно, а в нея се намесват и притежателите на военни дронове. Да, кръгът се уголемява, само че, за сметка на това, следата към причинителите би трябвало да става все по-видима.

Четвърто, всичко насочва към опцията гърмежът - в случай че не е дело на непознати експерти, което също не би трябвало да се изключва - да е дело на експерти или от българската войска, или от българските специфични служби, сегашни или някогашни, няма значение. Фактът е, че те се знаят между тях, знаят кой какви желания и какъв почерк има, какво може и какво не може, с кого е обвързван и така нататък

Така че, пето, казаното дотук допуска, че тайната работа по подготовката и осъществяването на атентата против българския основен прокурор нито е, нито може да остане чак толкоз загадка.
Всичко би трябвало да бъде разкрито бързо и

осъдено безпощадно

Така България, най-малко ненапълно, ще може да изтрие петното на срама от лицето си. Защото в случай че едно демократично общество стигне до там, че да взема решение проблемите си с тероризъм, това си е неоспорим позор за самото общество, доказателство за неговото неплодородие и изтощение.
Но и още по-важното – с разкриването на истината, българското общество и българските държавни институции ще спрат да живеят в боязън. Защото, обикновено, Уотсън – общоизвестно е, че точно насаждането на боязън и нагнетяването на напрежение е главната цел на всеки терористичен акт.
Може да наподобява, че задачата е дадена съответна жертва и тя да се реализира или да не се реализира. Това обаче е тактически резултат. Защото, без значение дали съответната жертва е реалност или се отървава единствено с уплахата, същинската стратегическа цел и действителният дълготраен резултат на всеки атентат е тъкмо насаждането на боязън измежду обществото.

Ето какви неща могат сигурно да се кажат сега, преди да са изтекли даже първите 48 часа от атентата против българския основен прокурор. Останалото са гадания по черва на заклано животно и мятане на фасул.

И аз имам своите съмнения и хипотези, само че умишлено не ги споделям, тъй като по този метод единствено се замърсява с дилетантски звук публичното пространство и се снижава визията у хората за същинското равнище на социална заплаха от случилото се. Тази заплаха е

да проработи месомелачката,

а ние да стартираме да привикваме с метода всякакви хора в близост да бъдат взривявани или отстрелвани, до момента в който в профил умно развиваме хипотези по какъв начин те сами са си го инсценирали – в случай че оцелеят. Или по какъв начин сами са си отговорни – в случай че се случи атентатът да е сполучлив.
В настоящия случай с основния прокурор евентуално ще разберем кой, за какво и по какъв начин постави адската машина. Силно се надявам да разберем, другояче – жална ни майка. И би трябвало да стане бързо, най-добре – още до момента в който пиша този текст, а не, както с атентата в Сарафово, да минат 10 години, до момента в който Системата публично назове причинителя, прочут, прочее, на всички още от първия час.

Кой знае за какво, в целия звук и цялото безмълвие, които съпровождат случилото се с Иван Гешев, най-малко досега, не чух нито дума по тематиката да се произнася от страна на президента Румен Радев. Председателят на Народното събрание Росен Желязков се произнесе незабавно, само че Радев още си прави оглушки.
Да, знам, Радев има огромен зъб на Гешев, задето прати хората си да тършуват из президентството и да търсят доказателства за съветските шпиони, умерено свили там гнездо, само че въпреки всичко – става дума за водеща държавна институция, която мълчи по тематиката за атентат против друга водеща държавна институция.
Това безмълвие също е един от знаковите обстоятелства в цялата история и би трябвало да се държат под око днешните и утрешните президентски реакции, тъй като те евентуално са част от по-голямата игра.
Да, по-голяма игра има, тъй като

адските машини в никакъв случай не гърмят инцидентно

и по дребни мотиви, още по-малко – пъклен машини против цялостен основен прокурор на Републиката, без значение по какъв начин се споделя той и какъв публичен престиж има.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР