Пламен Асенов, специално за Faktor.bgНяма да преговаряме за правителство, само

...
Пламен Асенов, специално за Faktor.bgНяма да преговаряме за правителство, само
Коментари Харесай

De Profundis: Какво значи позицията „преговаряме за политики, но не за правителство“

Пламен Асенов, особено за Faktor.bg

„ Няма да преговаряме за държавно управление, единствено за политики “ – вика Даниел Лорер в навечерието на срещата с ГЕРБ. 
И в действителност – на самата среща по този начин и стана. Както се споделя – видяха се, само че не се познаха. Имат синхрон във вижданията най-малко по 16 съществени точки, както сподели Кирил Петков. Имат, както се видя, някаква настройка да бъде реализирано единодушие и по други тематики, които подлежат на разискване. И какво, тези единодушия не стигат, с цел да се заловен партиите и да ги осъществят дружно, по този начин ли. Струва им се, че ще свършат работата прекомерно бързо и по-късно ще се чудят какво да вършат ли?

Нещо ми бяга логиката в цялата работа за договаряния по политики, без договаряния за държавно управление. И то по няколко линии. 
Първо, по какъв начин ще се вършат политики, в случай че няма държавно управление? Кой ще ги прави? От самите себе си ли те ще се случват, по метода на Барон Мюнхаузен - да се вдигне от блатото, като се хване самичък за косата? Или по метода на бебетата, които, щом са гладни, незабавно стартират да реват и знаят, че все някой ще им подаде цицка – най-малко с цел да млъкнат, в случай че не за друго? Или в действителност се интересуваме единствено от това да договорим за пред публиката прелестни политики с ГЕРБ, а след това да оставим служебното държавно управление на Румен Радев да ги извършва? 

Второ, протичащото се значи – с ГЕРБ не може, с Българска социалистическа партия може. Тази версия не е нова и още от появяването си е просто един голям, 

доста тъп абсурд

 Да, добре, склонен съм - ГЕРБ по доста линии са креатура на комунистите, по време на ръководството си те сътвориха огромни безобразия, в това число в съветска изгода и прочие. Но отново да го кажа, с цел да се вслушаме – с ГЕРБ не може, с Българска социалистическа партия може! Така ли? 
Със чудовищното творение – не, с чудовищния основател – да! 

При това, откакто към този момент и слепите видяха, най-малко около гласуването за оръжията за Украйна, че точно Българска социалистическа партия – не ГЕРБ и не даже Движение за права и свободи, е в действителност най-ретроградната мощ в този парламент. А и в тази страна, в случай че пренебрегваме разните копейки. И откакто, в случай че желаеме да сме прагматични – а в основаната обстановка е наложително да сме, с цел да спрем Гълъбаря и гълъбовото ято в порива им да ни ръководят до безспир – би трябвало да си дадем сметка, че с Българска социалистическа партия даже простата бакалска сметка на гласовете отново не излиза. А това значи към възможното бъдещо ръководство на Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, да се приобщи и БВ на Стефан Янев. 
Дори няма да го разясня, толкоз е безобразно. 

Трето, като не се договаря за държавно управление с ГЕРБ, а единствено за политики, това значи никакви читави политики да не могат да се осъществят, тъй като няма да има време – и този Парламент няма да излъчи ръководство, тъй че скоро ще банкрутира изцяло и ще вървим към последващи избори. Докога? Защото неприятната вест – да ви я кажа занапред – е, че и след идващите избори конфигурацията в Народното събрание ще бъде съвсем като сегашната, защото 

от нийде взорът същинска опция не види

Така че просто ще продължим да си падаме по спиралата, която се върти надолу в политическата рецесия. До цялостната победа на Нищото, може би?

Четвърто, зад нежеланието на Политическа партия да се договаря за държавно управление с ГЕРБ, стои умопомрачителната идиотщина, че може да се мисли за някакви взаимни „ политики “ с тях, или даже за някакво „ евро-атлантическо болшинство “, само че без корупция. Добре, отново споделям, одобрявам, че от ГЕРБ са забъркани крепко в корупционните практики. Но, както знаем, корупцията на никое място и в никакъв случай по света не е съсредоточена единствено в една партия, това просто е невероятно. И въпреки това - не е ли опцията да се бориш с корупцията обвързвана с това да бъдеш във властта и да държиш в ръцете си действителни механизми за тази цел, а не като стоиш в профил и подвикваш от аварийна пейка като сладкопойна чучулига. 

Да си представим единствено за момент еретичната картинка, че Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ създадат общо държавно управление, без значение по какъв начин ще бъде дефинирано то, кой ще бъде отпред и прочие. Това значи, че Политическа партия и Демократична България могат да управляват от вътрешната страна всички решения и практики на този кабинет, да ги приключват или най-малко да им се опълчват доста мощно, в случай че видят, че те са корупционни. А в случай че не могат да противодействат задоволително мощно, могат незабавно да изоставен и безусловно да срутят ГЕРБ с обстоятелства и доказателства пред публиката и правораздаването. 
Важен е въпросът за какво не желаят Политическа партия и Демократична България да вземат участие в вероятно общо ръководство с ГЕРБ? Да, като много некадърни политици, в последните две години те не си оставиха нито една открехната портичка за сходен контакт, а изгориха всички мостове, като гръмогласно убеждаваха и не престават да убеждават своята аудитория, че ГЕРБ е главният зложелател и те няма да се конущисват с него никога. 
Но отвън този чисто политически мотив, който, освен това, не е свещена крава и постоянно може да се преодолее, остават единствено две варианти за отговор на въпроса – Политическа партия и Демократична България или се опасяват, че не са задоволително способни да управляват нещата от вътрешната страна в една такава настройка, или същинската им концепция е не действително да се борят с корупцията, а да се борят с корупцията навръх ГЕРБ - за да я заменят със своя. Защото тази работа празно място не търпи. 
Точно по този начин, прочее, направиха ГЕРБ, които по време на ръководството си последователно и целеустремено лишиха множеството значими корупционни ниши от ръцете на Българска социалистическа партия и ги концентрираха в своите. Те комунистите за какво пищят като недоклани свине и са подготвени съдружник даже с „ партиите на смяната “ да станат, единствено и единствено да си върнат най-малко част от цицката с млякото. Ами гладни са, разбирам ги.
 
Четвърто, последните две значими гласувания в Парламента – оръжията за Украйна и пазаруването на още 8 Ф-16 – демонстрираха, че болшинството, което може да се получи в този Парламент по в действителност значими въпроси, е толкоз съществено, че е съвсем на ръба, за 

да се извършат даже промени в Конституцията

 А това, както знаем от дълго време, само че както Политическа партия и Демократична България научиха на наш тил по сложния метод, е опция да се тръгне по единствения път, по който могат да се създадат промени, свързани с основния прокурор и бакиите в правосъдната система въобще. 
Друго значимо - това е и метод да се отстрани институцията „ служебно държавно управление “ и по този начин да се отнеме опцията Румен Радев или който и да било идващ президент, да ръководи страната действително и безотговорно, като надалеч надвишава президентските си пълномощия. 
Не ви ли харесва тази алтернатива, жители? На мен ми харесва. 
Ще се случи ли тя, откакто във вторник ГЕРБ и Политическа партия приказваха единствено за политики, само че не и за държавно управление? Не.
Защо няма да се случи? Ами в случай че не сте разбрали за какво, прочетете още веднъж този текст. Или някой различен, все едно, отново няма да разберете. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР