Плаж Устие на река Велека до Синеморец ще остане такъв,

...
Плаж Устие на река Велека до Синеморец ще остане такъв,
Коментари Харесай

Плаж Велека край Синеморец ще се управлява както досега за още 5 години

Плаж " Устие на река Велека " до Синеморец ще остане подобен, какъвто го познаваме, и през идващите пет години. Това излиза наяве от резултатите от търга за наем, проведен от Министерството на туризма.Победител в процедурата е компанията " Папаронка ", която печели с цена за наем на година 49 200 лева с Данък добавена стойност. Тя е благосъстоятелност на Афрем Асенов, който беше охарактеризиран от осведомени като " доста зает с природата и мястото ". Кандидатите са били три. Вторият - " Хеттрик енерджи ", е предложил 42 618 лева с Данък добавена стойност, а третата - " Бийч бар Велека " на досегашния наемател на плажа Филип Баров - 33 960 лева с Данък добавена стойност.

Плаж " Устие на река Велека " до Синеморец ще остане подобен, какъвто го познаваме, и през идващите пет години. Това излиза наяве от резултатите от търга за наем, проведен от Министерството на туризма.

Победител в процедурата е компанията " Папаронка ", която печели с цена за наем на година 49 200 лева с Данък добавена стойност. Тя е благосъстоятелност на Афрем Асенов, който беше охарактеризиран от осведомени като " доста зает с природата и мястото ". Кандидатите са били три. Вторият - " Хеттрик енерджи ", е предложил 42 618 лева с Данък добавена стойност, а третата - " Бийч бар Велека " на досегашния наемател на плажа Филип Баров - 33 960 лева с Данък добавена стойност.

Филип Баров държеше плажа чартърен в последните 6 години, като той се трансформира в един от дребното, които се развиват стабилно и по природосъобразен метод. Той попада в територията на Природен парк " Странджа ", в рамките на " Натура 2000 ".

Пред " Капитал " Филип Баров разяснява, че компанията, спечелила търга, подсигурява 100% последователност в екипа (включително и в мениджърския състав) и в отношението към природата и клиентите. Заповедта за отдаване е от 31 март, като има 14-дневен период за обжалване.
Реклама Плаж в приключение
Че нещата ще продължат да се развиват по същия метод, е криптирано и на в пост, отдаден на жълтата папаронка (Glaucium flavum). От него излиза наяве, че тя е " позната още като жълт мак и жълт рогатец, като е растение от семейство Макови. Обитава скалисти и пясъчни местности. Цъфти от май до октомври. Скоро ще цъфне и на плаж Велека ".

Съдбата на един от дребното разрастващи се уравновесено плажове обаче прикова вниманието през април 2021 година, когато на последното си съвещание държавното управление на Бойко Борисов (преди да проработи в оставка) откри процедура за възлагането на концесия на част от плаж " Велека " в Синеморец за 15 години. Той попадна в дългия лист от плажове, които ГЕРБ искаше да отдаде на нови мениджъри за години напред.

Мотивите им бяха, че по този начин ще бъде прекъснато действието на контракта за наем, по силата на който наемателят извършва дейностите по обезпечаване на водното избавяне, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на целия плаж. Имаше и разлика в сумата, която страната щеше да получава на годишна база. При концесията тя трябваше да бъде 12.2 хиляди лева без Данък добавена стойност, а по контракта - над 14 хиляди лева, а с годишната индексация за 2021 година - 15.4 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Комисията за защита на конкуренцията реши, че процедурата за концесия е законосъобразна, а през май 2022 година и Върховният административен съд отсъди, че плажът би трябвало да се даде на концесия. В последна сметка договорът за наем беше изпълнен и той изтече през ноември. Междувременно в съдружното съглашение на държавното управление на Кирил Петков залегна унищожаване на концепцията българските плажове и ски зони да се отдават на концесионни контракти. Така се стигна до нова процедура за наем.
Реклама Какво следва
и доста по-голяма от тази, написана в концесионната процедура. През този сезон цената на чадъра на плажа ще е 10 лева Същата ще е и тази на шезлонга. Според офертата на спечелилия оптималната им цена за периода на контракта може да доближи 30 лева

Филип Баров разяснява, че инфраструктурата на плажа ще остане същата, като единствено ще бъдат ремонтирани потърпевшите от природата дървени уреди. Сезонът ще бъде открит на 19 май, когато ще се организира и маратон " Каланджа ".
Свързани публикации Наемът за плажа на река Велека в Синеморец ще бъде двоен на досегашния 1 март 2023, 06:00 Комисия за защита на конкуренцията: Процедурата по концесия на плажа на Велека продължава 30 юни 2021, 17:32 Държавата търси концесионер на плажа на река Велека в Синеморец 14 април 2021, 17:10 Ще се търсят концесионери за 20 години на плажове край Синеморец 4 март 2020, 17:49
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР