Пийте мното вода през деня! Трябва да изпивате минимум по

...
Пийте мното вода през деня! Трябва да изпивате минимум по
Коментари Харесай

Д-р Гюнтер: „Пийте 8 чаши вода на ден! е мит

„ Пийте мното вода денем! Трябва да изпивате най-малко по осем чаши вода дневно! " Тази мантра през последните десетилетия ни се проповядва непрестанно. „ Съжалявам, че би трябвало да ви го кажа, само че това е мит. Нито ще направи кожата ви по-блестяща, нито ще ви накара да се чувствате по-пречистени и енергични. Това обаче може да ви накара непрекъснато да ходите в тоалетната. " Така стартира видеото на доктор Джен Гюнтер на интернационалната TED-платформата, оповестено през май предходната година. Оттогава разкритията й са гледани над 1 милион пъти. Джен Гюнтер е акушер-гинеколог, задачата й е да поправя дезинформацията в медицинския бранш.  

Много хора не схващат биологията на телата си.  Има доста дезинформация. Но истината е, че когато разберете по какъв начин действат вашите системи, вие сте в положение да взимате по-добри решения. Няма да се поддавате на реклама или псевдонаука. Ще се почувствате овластени да разберете какво в действителност се случва. 
Един мит, който в действителност ме тормози,  е концепцията, че имате потребност от осем чаши вода дневно. Честно казано, много е шокиращо какъв брой надълбоко е затвърден в публичното мнение този принцип.  Чувате го по малкия екран, виждате го в публикации. Но както споделих, това е нелепост. В по-голямата си част  тялото ви ще ви каже по кое време би трябвало да пиете вода, тъй като имате тези прелестни, невероятни, подценявани органи -  бъбреците. 
Бъбреците са органите с форма на бобови зърна, ситуирани от двете страни на гръбначния ви дирек, тъкмо под ребрата ви. Често се считат за филтър или система за премахване на боклуци,  само че това не дава отговор напълно навръх определението за тях, в случай че желаеме да сме обективни. Вашето тяло е среда, в която всичко - течности и химикали - би трябвало да бъде в внимателен баланс. Бъбреците „ изнасят на гърба си " по-голяма част от работата по този баланс. Всеки ден кръвта в тялото ви минава през бъбреците. Какво ядете, пиете, температурата към вас, какъв брой спортувате - всичко това въздейства на това, което се случва с тялото ви. Вашите бъбреци, дружно с вашата нервна система и разнообразни хормони, непрекъснато „ следят вътрешните измервателни уреди " на организма и правят корекции за постигане на баланс на равнищата на течностите, солта и другите субстанции в действително време. 
Те вършат това благодарение на към един милион дребни структури, наречени нефрони. Тези нефрони са нещо като служащи на конвейер, които  интензивно прибавят и лишават съставки като натрий, глюкоза или захар, калций, аминокиселини и вода, с цел да се уверят, че тялото поддържа хомеостаза или баланс. Ако равнищата на някоя съставна част станат прекомерно високи или прекомерно ниски, това може да бъде нездравословно. И работата на бъбреците е  да поддържат равнищата на доста от тези субстанции в точната зона. Веществата, които не са нужни, напущат бъбреците  и се насочат към пикочния мехур,  където ги отделяте под формата на урина. 
И по този начин, къде се вписват осем чаши вода дневно? Никъде. Представете си, че се потите доста, тъй че губите вода от кръвта си. Бъбреците знаят, че размерът на кръвта ви спада леко и че кръвта ви става все по-солена. Те компенсират, като всмукват повече вода назад в кръвта, което прави урината по-концентрирана. Ако бъбреците усетят, че в случай че от урината не могат да бъдат реабсорбирани задоволително течности, вие получавате сигнал да пиете, което значи, че ожаднявате. Ако нямате налична течност, известието за жадност става все по-силно и по-силно. 
Човек, изправен пред същинска дехидратация, няма по какъв начин да не е сигурен дали има потребност от вода. Той ще направи всичко належащо, с цел да я получи. Това е един от най-основните ни инстинкти, който се е развил доста много от дълго време, в среди, където чистата вода не е била толкоз елементарно налична, колкото е през днешния ден. 
Така че с помощта на бъбреците ви тялото ви се оправя в действителност добре в поддържането на хидратация. Но в случай че спрете да броите заветните осем чаши вода дневно, какъв брой би трябвало да пиете?  Отговорът е елементарен: не би трябвало.  
Когато почувствате жадност, изпийте малко вода.  Можете да се доверите на тялото си.  Освен в случай че нямате камъни в бъбреците или не сте в преклонна възраст –  от време на време нашите системи за известия се износват малко с възрастта –  или вашият доктор ви е споделил друго, непрекъснатото наблюдаване на това какъв брой вода пиете не е належащо. 
Ето един миг, който постоянно се пропуща:  всяко нещо, което консумирате, съдържа вода.  Сутрешното ви кафе има вода, закуската също. И тази закуска - ябълка, портокал, чаша сок, гранола -  тъкмо като вас, те също са направени от вода. Така че до момента в който слушате вътрешното чувство за жадност на тялото си, в действителност няма потребност да броите тези осем чаши. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР