Питейна вода за Черноморието има, глобени за последната авария на

...
Питейна вода за Черноморието има, глобени за последната авария на
Коментари Харесай

Ревизоро укротен: питейна вода има, голям фекален разлив - не

Питейна вода за Черноморието има, санкционирани за последната повреда на фекалния водопровод във Варна няма, самата повреда е дребна. Всичко това заяви през днешния ден след ревизия в Източна България министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро. Констатациите и казаното от него са в ослепителен контрастност с бурята, която заформи самият той авансово по същите тематики.

 

В Бургас  

Ревизоро (придружаван от заминистъра на Министерство на регионалното развитие Николай Нанков) посети на първо време южния град и там дефинитивно " закри " водната рецесия по морето. Падналите през последните седмици дъждове подвигнаха повече от два пъти равнището на язовир " Камчия ". Затова Димитров обяви, че воден режим в Бургас и Варна няма да има през идната година и половина, даже при мощен туристически сезон. Достатъчно запас за промишлени цели имало и в " Цонево ". А поради възможната водна рецесия по морето Ревизоро бе посветил последните няколко месеца на луди кавги с сътрудниците министри Петя Аврамова и Десислава Танева. Хокаше и шефовете на ВиК-дружествата във Варна и Бургас. Обвиняваше ги, че бездействат и проспиват проблемите по морето, предупреждаваше за " нов Перник. Засегнатите му отвръщаха напоително. Днес обаче очевидно укротеният Ревизоро се разноски ухилен в района с един от съперниците му - шефа на бургаското водно сдружение Ганчо Тенев. Практически Ревизоро бе прав да недоволства, тъй като засушаването бе изпразнило " Камчия ". Сега обаче вода ще има и за по-дълъг интервал от година и половина, тъй като дъждовете не престават, а още не е настъпил същинският сезон на пълноводието. Отделно от това Варна, с изключение на от " Камчия ", черпи вода и от девненските извори. 

Димитров изясни още в Бургас, че продължава ремонта на язовирите „ Ахелой “ и „ Порой “, които ще се употребяват за спешно снабдявне на Бургас. Проектът към този момент няма да се извършва в незабавен порядък. В „ Порой “ имало вода за 22 години, а в „ Ахелой “ - за 18 години.

 

Във Варна

Все отново в морската столица Димитров даде да се разбере, че не е дал прошка на локалния ВиК - началник Валентин Вълканов. Той сподели, че би го уволнил, в случай че зависело от него, тъй като не реагирал при рисковете за питейната вода. Но пък във връзка новия фекален разлив от тръбопровода под Варненското езеро министърът бе доста по-мек. За повредата се разбра предходната седмица, след което Димитров незабавно разтръби, че произшествието е укривано, съпостави го с екокатастрофа и назначи инспекция. Резултатът й обаче установил към този момент известното: ВиК - Варна (ползвател на тръбата) известява общината (собственик) незабавно след анамалии в уредите, след това общината се обажда на компанията, която работи по оборудването (то към момента е в ремонт); пращат се водолази, които удостоверяват казуса. Поради неприятното време подводната инспекция не е могла да се извърши незабавно, откъдето идват и усещанията за укриване. Ревизоро през днешния ден се съгласи, че няма укриване. А и самата повреда не била огромна, идело тирада за леко пропукване - вследствие нормите за непорочност посочили малко отклоняване и се възстановили след няколко дни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР