Питане до министър-председателя на Република България Кирил Петков относно средствата,

...
Питане до министър-председателя на Република България Кирил Петков относно средствата,
Коментари Харесай

ДПС с нов удар срещу Прокопиев - евродепутатът Илхан Кючюк поиска отчет от Киро кои медии са получавали европари от държавата

Питане до министър-председателя на Република България Кирил Петков по отношение на средствата, получени от медии в страната през последните 10 години за разпространение на Оперативните стратегии и Програмата за развиване на селските региони на Европейски Съюз, подава през днешния ден в деловодството на Министерския съвет (МС) евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк.

Той беше съпроводен от представители на младежката организация на Движение за права и свободи.

Питането обгръща интервала от януари 2011 до декември 2021 година в това число. Кючюк упорства да бъде предоставена наличната в администрацията на Министерски съвет информация по отношение на всички контракти, подписани с снабдители на медийни услуги у нас от първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджетни средства и средства от Европейски Съюз към Министерския съвет. Иска също по този начин данни и дали договорите са били подписани с директно договаряне или по реда на Закона за публичните поръчки (ЗОП). Както и дали измежду критериите за сключването им е било условие съответните медии да са подали заявления и да попадат в регистъра, поддържан от Министерството на културата на Република България по Закона за наложително складиране на печатни и други творби и оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ).

" Проследих с интерес някои от изказванията на министър-председателя господин Кирил Петков и желая, като български евродепутат, да подкрепя неговата активност в битката му против корупцията. Допаднаха ми думите му в българското Народно заседание, че към този момент " няма да има ваши, няма да има и наши ", уточни Илхан Кючюк, наблягайки, че в изявление преди няколко седмици, министър председателят също пое уговорката да работи интензивно за осветляване на собствеността на българските медии.

" И ние това желаеме. От дълго време Движение за права и свободи изрично упорства за осветление на българския медиен пазар ", сподели евродепутатът. Той напомни, че точно Движение за права и свободи внесе през 2018 година измененията в закона, с които и интернет изданията бяха задължени да подават заявления пред регистъра на Министерството на културата за същинските си притежатели.

Целта на промените, които бяха импортирани през 2018 година от тогавашните депутати от Движение за права и свободи в 44-тото Народно заседание Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева и признати от Народното събрание, бе точно да се освети собствеността на медиите в страната. Както и да се види дали има процедура на непазарно финансиране на издания посредством публични пари, включително и по линия на Европейския съюз, и надлежно да се приключи.

" Това са европейски средства, които са и средства на българския поданик. Затова е доста значимо да излезе нескрито истина или операция е, че един или различен кръг от представители на политически сили или на олигархията в България държи и медии. Това е значителен въпрос, за отговор на който настояваме от господин Кирил Петков ", уточни Илхан Кючюк.

Той акцентира, че е значимо да се знае и дали медиите, получили европари, са спазили законовото условие и са подали заявления в регистъра на Министерството на културата.

" Ще продължаваме да питаме. Ще настояваме да чуваме отговорите на значимите въпроси. Защото свободата на медиите е от изключителна значимост за съществуването на една народна власт ", безапелационен бе евродепутатът.

" Колкото по-рано се разбере каква е истината, толкоз по-бързо ще приключат спекулациите, които нанасят тежки имиджови вреди на България в европейските институции. Не желая в идващия отчет за върховенството на закона още веднъж тематиката с медийната независимост да бъде централна. Не желая да има редица рекомендации, които ни карат да вършим законодателство, осветяващо медийния пазар. Такова законодателство има и не одобряваме аргумента, че то не работи. Ако не работи, има си механизми да бъде променено, а в това време ангажимент на изпълнителната власт е да направи нужното за спазване на процеса. Тя би трябвало да се ангажира с това, с цел да може и ние да имаме опцията да подкрепим напъните на Кирил Петков в заявеното от него предпочитание за осветяването на българския медиен пазар ", сподели Кючюк.

Той изрази вяра, че министър председателят и администрацията му, които пристигнаха на власт със поръчката за бистрота на ръководството и посичането на всички корупционни схеми в страната, ще отговорят бързо и изчерпателно на питането му.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР