Пистите имат много детайли в дизайна си, но един от

...
Пистите имат много детайли в дизайна си, но един от
Коментари Харесай

Какво означава номерацията върху самолетните писти

Пистите имат доста елементи в дизайна си, само че един от тях е и елементарен за пропускане, и мъчно да се схващане: неповторимите им номера. Летищата имат идентични числа в двата края на всяка писта, само че какво значат те?

„ Всички писти са номерирани въз основа на магнитния азимут (посоката, в която се движим, показана от компас), по който пистата е насочена “, изяснява Дейв Дарги, водач в Инфраструктура в авиационния бранш в компанията Stantec. Но това на пръв взор наподобява необичайно, защото числата са прекомерно къси, с цел да стигат до 360 градуса. Това е по този начин, тъй като се изпуска цифра, като един тип се закръгля отчитането на компаса до 10 градуса. Така оставаме с числата от 1 до 36. Единият завършек на всяка дадена писта е на 180 градуса от другия и надлежно в случай че единият й край е 26, другият ще бъде 08 – към едната цифра се изважда или прибавя 18, с цел да се получи другата.

 Runway 22

Когато има няколко паралелни писти, те се разграничават с прибавя на още обозначения. Например, 08L-26R и 08R-26L значи 08 Ляво – 26 Дясно или 08 Дясно – 26 Ляво съгласно това кое от коя страна на самолета е. „ С “ се употребява за „ Център “ при положение, че има 3 писти. В най-редките случаи, когато има четири писти една до друга, няма четвърто означение, а вместо това едно число се измества с 10 градуса (1 цифра).

 15R-33L - Aeropuerto de Madrid-Barajas - detail

Човек ще си намерения, че летищата просто ще подредят всичките си писти една до друга, тъй като е най-лесно и просто. Но ориентацията им се основава на преобладаващите ветрове на съответното място, а те, несъмнено, могат да се изместват. В резултат на това доста летища разполагат с писти под най-различни ъгли, с цел да могат самолетите да се оправят по-добре с вятъра. Съвсем естествено – не всички летища са задоволително огромни, за писти във всички направления.

Магнитният северен полюс се трансформира на няколко години и по тази причина съответният държавен орган следи тези промени и съгласно тях трансформира цифрите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР