Писмо, написано съвместно от Винсент Ван Гог и Пол Гоген,

...
Писмо, написано съвместно от Винсент Ван Гог и Пол Гоген,
Коментари Харесай

Писмо за бордеи и изкуство от Ван Гог и Гоген е продадено за € 210 000

Писмо, написано взаимно от Винсент Ван Гог и Пол Гоген, в което споделят възхищението си от френските бордеи, беше продадено за 210 600 евро на търг в Париж, написа DW. В писмото до техния другар Емил Бернар двамата художници показват своята убеденост, че тяхната живопис ще направи гражданска война в изкуството на бъдещите генерации, оповестяват от  аукционната къща Drouot.

Винсент ван Гог и Пол Гоген пишат по какъв начин желаят да възродят актуалното изкуство и да основат „ асоциация на художници “, до момента в който рисуват заедно в Южна Франция. Писмото, която е единственото, подписано и от двамата, е изпратено в средата на ноември 1888 година - по-малко от месец откакто Гоген е пристигнал в Арл, с цел да рисува дружно с Ван Гог.

Двамата прекарват дружно няколко бурни месеца, преди Гоген да си тръгне след следващия скандал. В същата нощ Ван Гог отрязва част от ухото си и го оставя на проститутка в локален коптор.  След по-малко от две години умира от огнестрелна рана при неизяснени условия на 37-годишна възраст.

„ Гоген ме интересува доста като човек “, написа холандският художник в писмото. Той разказва приятеля си като " девствено създание с инстинкти на диво животно.  В Гоген кръвта и полът надвиват над упоритостта ". Ван Гог написа и, че двойката за визитите им в бордеите: " Направихме няколко екскурзии до бордеите и доста вероятно постоянно да работим там. "

В писмото Ван Гог упорства, че изкуството се насочва към нов „ необхватен подем “. На последната страница Гоген добавя шеговито: „ Не слушайте Винсент. Както знаете, той се елементарно се впечатлява ".

Гоген реализира фантазията си да рисува в тропиците, като отпътува да живее и твори във Френска Полинезия, където умира през 1903-та на 54 години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР