„Пиша книгата „Свидетелства на прехода: 1989-1999 г.“ пиша малко повече

...
„Пиша книгата „Свидетелства на прехода: 1989-1999 г.“ пиша малко повече
Коментари Харесай

Иван Костов: Един от основните проблеми на прехода е, че хората не искаха да се декомунизират


„ Пиша книгата „ Свидетелства на прехода: 1989-1999 година “ пиша малко повече година. Посткомунистическото общество евентуално ми е ядосано. То не можа да се раздели с възгледите на комунизма. Тези хора и медиите им постоянно са били против задачите на прехода и средствата, с които се реализира. Една от задачите ми е да обясня за какво по този метод беше сбъднат преходът. Митовете потеглят от неверната рецепта, с която потегли преходът. Тя е една за всички някогашни социалистически страни, само че беше осъществена по друг метод. Оказа се, че и в централните европейски страни, които се даваха за образец, има недостиг на народна власт “. Това съобщи пред БТВ Иван Костов.

„ Компромисът беше първият Съюз на демократичните сили да се занимава с конституцията на страната. Голямата заслуга на Желю Желев е, че в условия, в които няма болшинство за промени, рискува и одобри комунистическата конституция на Българска социалистическа партия. Причината да сложа млада фотография на книгата си е, че се стремя да не съм втория ум на българина, а да показва историята от позиция на тогавашното време. В обществото нямаше настройка за декомунизация. Например, трябваше да има цялостна смяна на учебниците. Общественото обучение не може да учи на това да се носят тениски с лика на Че Гевара. Не съумях да печеля борбата за децата, за това да имат идеологизацията. Те не могат да преценяват какво ще вършат в живот. След 10-20 години те няма да бъдат конкурентни европейски жители, които да основават стопанска система в личната си страна, няма да бъдат бранители на личния си и европейския си дом. Андрей Луканов дружно с Желев преследваха едно нещо – да започват прехода. Луканов, като умел политик, искаше Съюз на демократичните сили да заплати цената за тежките промени. Когато Йордан Соколов сподели, че в България има мафия. Тогава всички му се смяха. Тя се роди от контрабандата. Чрез старите ѝ канали на Държавна сигурност номенклатурата стартира да натрупа първите си капитали “, разяснява някогашният министър председател.

„ Банковата рецесия не може да се съпостави с КТБ, тогава обстановката беше доста по-ужасна. Още тогава разбирах и демонстрирах какво се случва. България изпадна във външна изолираност, което докара и до обезценка на лв.. Тогава страна нямаше, а силови охранителни компании, които лепяха стикери по здания и коли с трибуквени абревиатури. Ясно е на кого бяха „ момчетата “, както ги назовават от номенклатурата. Аз най-малко не съм видял сходни спортисти да са работили за Съюз на демократичните сили “, сподели още Костов.

„ Защо след нас не разкриха парцелите на Христо Бисеров, когато правеха проверки? Аз пребивавам в къща от 1981 година, която съм построил с двете си ръце, благодарение на татко ми и другари. Бях представян в България като индивида, който е разграбил половината страна, което няма нищо общо с истината. Масовата приватизация беше замислена и стартирана от Българска социалистическа партия. Идеята да се даде на хората нещо в тези условия има единствен мотив – 1995-1997 година в България нямаше налични пари, с цел да се продава. Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре. Не познавам Корнелия Нинова. Министрите ми имаха цялостна автономност, когато е назначавана в „ Техноимпекс “. Този въпрос би трябвало да се насочат към Валентин Василев “, добави Иван Костов.

„ В книгата съм обяснил доста добре продажбите на БГА „ Балкан “ и на „ Кремиковци “, които бяха на минус. Надявам се, че хората ще схванат това. От 1997 година Движение за права и свободи стартира да се сближава мощно и да реализира политиката на „ Мултигруп “, която е основана от Държавна сигурност. Днес нямам сили да приказвам за Ахмед Доган. Тази книга ми донесе доста горест. С нея аз отстоявам за моите убеждения и метода, по който съм решил, че би трябвало да се ръководи. Такива книги не се пишат елементарно. Даването на въздушното пространство на НАТО против Югославия преди 20 години беше определяно от доста хора като изменничество към сърбите. Никой обаче не се сеща за депортирането на милион албанци от Милошевич към Македонската граница и натискането да влизат в България. Ние би трябвало да се гордеем, че след Македония ние сме втората по размери помощ на албанците, които живееха на палатки “, разяснява някогашният водач на ДСБ.

„ Не се гордея, че съм измежду хората, които вкараха валутния ръб и съм лишил Българска народна банка от нейната политика. Европейската централна банка преследва като своя цел една нормативно заложена инфлация в страните от еврозоната. По този метод би трябвало да се подтиква стопански напредък. Българска народна банка не може да си разреши сходна политика “, сподели още Иван Костов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР