Пиша и говоря правилно! Искаме прошка от близките си! Днес

...
Пиша и говоря правилно! Искаме прошка от близките си! Днес
Коментари Харесай

Пиша и говоря правилно! Искаме прошка от близките си!

Пиша и приказвам вярно! Искаме амнистия от околните си! Днес е Сирни заговезни – ден, в който по традиция желаеме амнистия от околните си. Дали считаме, че сме позволили неточност, или – не, традицията си е традиция . Трябва да пречистим душите си и да осъществим сърцата си с мир и обич. Припомням, че името на празника се написа с основна писмен знак. Тъй като името е съставно, с основна писмен знак се написа единствено първата част. Втората е с дребна, тъй като не е лично име.

От кого да желаяме амнистия? Обърнете внимание на местоимението, което е в ролята на непряко допълнение. Правилно е да се каже от кого, а не – от кой .

Прошка се желае от възрастните, като се изричат думите: „ Прощавай, мамо, прощавай, тате “ . В писмената тирада към обръщенията се написа запетая.

Миналата седмица ви попитахме дали има неточност в следните фрази:
Не довиждайки в мрака един клон ме спъна и аз се струполих на земята. В това време противника ми дружно с неговия тим ме отминаха със радосни крясъци. Аз напреднах мускулите, изправих се и продължих напред.
Деепричастията се пишат настрана от частицата не, само че има и изключения – недовиждайки е едно от тях. Но това не е единственият проблем с деепричастието в тази ситуация. То е граматически неверно, тъй като по предписание деепричастие се употребява единствено когато подлогът прави по едно и също време две дейности . Тук подлог е съществителното клон, а на процедура недовижда индивидът. Освен това липсва и запетая, която да огради обособената част. Аз бих избрала различен вид на изречението. Недовиждах в мрака и се спънах в един клон. Допусната е неточност и в глагола строполих. Във второто изречение съществителното противник би трябвало да бъде членувано с цялостен определителен член, защото е подлог, а сказуемото би трябвало да бъде в само число – отмина /съперникът отмина/ дружно със своя тим . Има изпусната писмен знак в прилагателното радостни. Пред радостни не се постанова да удвояваме предлога със . В последното изречение има лексикална неточност – напрегнах мускулите.

Тази седмица ви питаме има ли неточност в следните фрази:

По край реката бяха подредени голям брой високи згради, част, от който бяха обрасли със брашлян. Повечето бяха не обитаеми, само че в две три светеха лампи и се чуваха човешки гласове. Внезапно едно куче изкочи пред нас и стартира да лае.

Очаквам Вашите мнения под изявленията ни във Facebook! Благодаря на всички, които наблюдават рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако публикацията ви е била забавна, очаквайте продължението идната седмица. Тогава ще разгледаме още забавни проблеми и ще напомним правила за думи, които звучат всекидневно край нас.

Илияна Иванова – учител в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР