Писателят Георги Господинов разказа пред БТА историята как неговата книга

...
Писателят Георги Господинов разказа пред БТА историята как неговата книга
Коментари Харесай

Писателят Георги Господинов: Хубаво е, че български книги се появяват в чужди филми

Писателят Георги Господинов описа пред Българска телеграфна агенция историята по какъв начин неговата книга „ Времеубежище “ се появява в испанско-българска копродукция „ Васил “, чиято премиера е на 27 януари.

„ Знаете, че филмът е за персонална история на режисьорката Авелина Прат, тъй че тя има свое персонално отношение към България. И книгата, в този смисъл, я е развълнувала, и е посочила тази България, която тя обича, без да я познава “, разяснява създателят.

По думите му „ Васил “ е доста човешки филм, след който се чувстваш добре.

Много ми хареса филмът, доста ми хареса работата на режисьорката. Това е дебютен филм. Също по този начин, изключително доста ми хареса играта на Иван Бърнев. Мисля, че той прави една от най-големите си функции в този филм. Това е един филм, който, както стана дума и на премиерата, не се бои да споделя безшумно и постепенно една история в шумни времена, сподели Георги Господинов.

Книгата му „ Времеубежище “ попада във кино лентата, след позвъняване от артиста Иван Бърнев, който извършва една от основните функции.

„ Той сподели: „ Във кино лентата би трябвало да се появи една книга, която героят подарява. И те желаят една българска книга. Книга, която е превеждана на езици, с цел да може да я прочете и режисьорката “. Подарих му „ Времеубежище “ и „ Физика на тъгата “, тъй като имаше превод на испански език. Сега, когато се срещнах с режисьорката, забавното беше, че тя е прочела „ Времеубежище “ на британски език, тъй като още не беше излязъл преводът на испански “, описа писателят.

Много е хубаво да се появяват български книги във филми и в Испания. Това е една огромна просвета и аз доста се учудих, че в действителност този филм е, може би, една от първите копродукции в продължение на последните трийсетина години най-малко, добавя Господинов.

Той заяви, че в деня на българската премиера на „ Васил “, „ Времеубежище “ излиза на испански език.

„ Това е някаква случайност, несъмнено, само че е от хубавите случайности “, разяснява той.

Историята във „ Васил “ е въодушевена от действителни събития и фактически един ден режисьорката научава, че ексцентричният ѝ татко е приютил български бежанец без документи в дома си. Това внася ужас в фамилията, защото никой не е чувал за България до този миг. Във “Васил “ вземат участие кинозвезди като Карра Елехалде, прочут с ролята на един от героите от най-касовия до момента испански филм “Испанска спекулация ”, Сузи Санчес, известна от филмите на Алмодовар, любимката на Антонио Бандерас - Александра Хименес. Музиката е на Висент Барие, монтажът - на Хулиана Монтанйес, а оператор е Сантиаго Ракaх.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР