Пирин Галов победи в планинския ултрамаратон в Тарагона, Испания. Трасето

...
Пирин Галов победи в планинския ултрамаратон в Тарагона, Испания. Трасето
Коментари Харесай

Екстремните спортове 6-13 март 2022

Пирин Галов победи в планинския ултрамаратон в Тарагона , Испания. Трасето е дълго 328 км и включва 8700 м нанагорнище. 48-годишният българин финишира след към 2 денонощия или 49 часа и 45 минути. След финала той описа пред БНР, че най-вече го е затруднила настилката в огромна част от трасето - с изключение на през планините на Каталуния, то е минавало през доста села с асфалтирани или бетонирани лички и пътеки. На старта са застанали 67 ултрабегачи на свръхдълги надпревари, измежду които някои от най-силните в света.
Това е първото съревнование от този тип в Испания - 200 благи, и е най-дългият ултрамаратон там . Затова ползата от страна на локалните бегачи, изключително в Тарагона, които са на високо равнище, е бил огромен, описа Пирин Галов.Дори рекордьорът Килиан Жорнет е следил конкуренцията, а в бегаческите групи у нас беше публикувана извадка от чат в интернет, в който Килиан нахъсва българина.
 Пирин Галов на Pirin Ultra
Испански медии оповестяват, че през цялото време времето не е улеснявало бегачите, а мократа и студена нощ след старта е довела до първите отпаднали. Пирин Галов и още двама мощни бегачи незабавно са спечелили преднина, а след 130-ия км, след къса отмора, българинът е повел в конкуренцията.
У нас Състезателният сезон в катеренето стартира с Държавното състезание в дисциплината боулдър, което се организира във Велико Търново в края на предходната седмица. Рекорден брой участници - 170 от 10 клуба, премериха сили в 7 възрастови групи за деца, юноши и девойки от 5 до 19 години. В класирането по медали отпред безапелационно се класира тимът на КСКЕС " Алтиус ", София с 8 златни, 5 сребърни и 3 бронзови медала, следвани от тима на „Картотека и архив" (служба в ПГУ) " НСА ", КЕС " Селт ", Казанлък и КССК " Варнаклайминг ", а състезатели на още 4 клуба съумяха да завоюват медали.
По света Американски катерач почина в Патагония. След сполучливо нанагорнище на Фиц Рой на 22 февруари, 26-годишният Джон Болт (John Bolte) е бил ударен от каменопад и е умрял на място. 
 Джон Болт
Американецът и неговият съотечественик - Адам Мартос, са осъществили изкачването по линията “Afanassieff ” (5.10, 30˚, 1500 м) по Северозападния борд, с един бивак на върха. Слезли са по прилежащата линия, наречена Франко-Аржентина. Първата част от многочасовото втурване на рапели е предходна безпрепятствено, само че по-късно двамата са чули тътена на падащите камъни и въпреки бързо да са се свили към скалата, Джон Болт е бил удраен. Партньорът му се е спуснал до ледника измежду продължаващ каменопад, а по-късно и до Базовия лагер.
 Симон Гитл
Симон Гитл направи първия траверс на Rosengarten skyline в Доломитите , изкачвайки всички съществени върхове на масива, намиращ се в Северна Италия. 38-годишният южнотиролец е осъществил конзола самичък.Първоначалният проект е бил това да стане в взаимозависимост с сътрудниците му Egon Resch и Daniel Haböck, само че след първия бивак Resch е бил ударен от каменопад и опитът е бил преустановен. Дни по-късно Гитл се е завърнал и е направил за 3 дни 17-километровия траверс самичък, с 2 бивака, в посока от юг на север. Предизвикателството е включвало също 5000 м денивелация, никакъв депозит (складиран авансово инвентар) и чужд за алпиниста терен, без никакво човешко наличие в цялата планина - нещо, което Гитл споделя, че е търсел. А най-голямата компликация се оказало огромното количество сняг.
 Траверсът
Симон Гитл е прочут със соловите си изкачвания. Той беше посетител на Банско филм фест през 2019 година Интервю с него можете да чуете.---Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР