Пирамида е изоставено руско миньорско селище, намиращо се в архипелага

...
Пирамида е изоставено руско миньорско селище, намиращо се в архипелага
Коментари Харесай

Пирамида: Забравеният руски град на края на света

Пирамида е изоставено съветско миньорско населено място, намиращо се в архипелага Свалбард, Норвегия. Името му идва от планината с формата на пирамида, която се демонстрира над долината. Част от група арктически острови, градът е един от най-северните в света.

Векове наред, архипелагът е бил земя без закони, посещавана единствено от откриватели и китоловци. В началото на 20-ти век обаче, няколко страни в това число Норвегия, Съединени американски щати и Англия подписват договорът Свалбард, който дава власт на Норвегия над архипелага.

 Снимка 304622
Източник:

Smithsonian написа, че руснаците не са включени в този контракт и съгласно Стив Колсън, арктически еколог в Университетския център в Свалбард, който живее и работи там от 1991-а насам " те постоянно са били недоволни от този факт, тъй като по времето на подписването на контракта, те са водели революция и са били забравени. "

Руснаците въпреки всичко имали шанс, тъй като съгласно контракта, всички подписали го, въпреки и по-късно, имат равни права да развиват и реализират търговски действия на островите. Русия и повече от 40 други страни бързо се включват в съглашението.

Норвегия и новосъздаденият Съветски съюз най-вече се възползват от опцията да развиват търговия в Свалбард. През 1926-та, Норвегия основава Лонгийър, който през днешния ден е най-населеният град на островите с към 2000 поданици. Десет години по-късно, руснаците получават правата да употребяват находищата на въглища в Пирамида и Баренцбург.

Назначаването в Пирамида може и да е изглеждало като наказване за незапознатите, само че в действителност работата е била една от най-желаните в целия Съветски съюз. Колсън изяснява, че градът е имал за цел да бъде пример за идеалното руско общество. Всеки чужденец е можел да посети селището без виза и по тази причина е служело за показ на най-хубавото от Съюз на съветските социалистически републики.

Стандартът на живот бил извънредно висок и единствено най-хубавите техници и служащи били наемани в арктичния град. Културният замък в града имал библиотека, зала за повдигане на тежести, игрище за баскетбол и огромен салон, където давали филми и представления. Музиката също била от голяма важност и жителите имали разполагаем пиано, акордеони и други принадлежности, а отопленият вътрешен басейн бил най-хубавият на архипелага.

" Децата от Лонгийър ходеха там, с цел да употребяват басейна ", споделя Колсън и добавя, че той е бил доста впечатляващ за тези години.

След години разцвет, Пирамида запада заради няколко фактора, написа Bloomberg.

 Снимка 304621
Източник:

Главният е лимитираният ресурс от годни за употреба въглища. Залежите не били толкоз изобилни, както се очаквало и сондирането по-надълбоко се оказало скъпо. Много историци считат, че въглищата в никакъв случай не са били печелившо начинание и че същинската цел на колонията била разположението й на запад. След разпадането на Съветския съюз при започване на 1990-те, руснаците към този момент не можели да крият икономическите си проблеми зад Желязната завеса и поддръжката, нужна, с цел да се поддържа Пирамида, доста понижава.

През 1996-та полет от Москва, пренасящ 141 служащия дружно със фамилиите им (около 10% от популацията на града тогава) се разрушава при кацането и всички на борда умират. След случая, доста от фамилиите на починалите вземат решение да съдят компанията за въглища, Trust Arktikugol, която е благосъстоятелност на Русия.

Скоро по-късно стартира разискване за преустановяване на активността в Пирамида. За да продължи тя, трябвало да се създадат огромни вложения в сондирането, само че заради нестабилната стопанска система и ръководство на страната тогава, от компанията не желали да поемат сходен риск.

През 1998-а година е взето публично решение за затваряне на мината в Пирамида и служащите напущат селището, което води до обезлюдяването му доникъде на октомври същата година.

Пирамида може да бъде посетен през днешния ден с полет от Осло до Лонгийър и три часово пътешестване с лодка по-късно до града. При идване там, екскурзовод съпровожда туристите и ги пази с пушка в ръка, при положение, че някое животно като полярна мечка тръгне да ги атакува.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР