Пилотът капитан Николай Калайджиев започна подготовката си за подобряването на

...
Пилотът капитан Николай Калайджиев започна подготовката си за подобряването на
Коментари Харесай

Наш пилот се готви да мачка Гинес“ рекорди

Пилотът капитан Николай Калайджиев стартира подготовката си за подобряването на два международни върха на „ Гинес “. Той още веднъж употребява габровското летище „ Драгановци “ за подготовката си, поради подобаващите условия, а и поради връзката си с мястото, на което той усъвършенства през 2022 година различен връх на „ Гинес “, оповестиха за Българска телеграфна агенция от екипа на кап. Калайджиев.

Подготовката му стартира с изпитването опциите на възложен за опитите аероплан край Габрово и снимането на умишлен видеоклип, в който с изключение на водача Калайджиев, в комбинация вземат участие електромобил и мотоциклет.

Според Калайджиев чувството за цялостна независимост се дава от полета, а не от скоростта,  по тази причина той избира да подреди в една комбинация аероплан, електромобил и мотоциклет.

Капитан Калайджиев снима и второ видео, което посвещава на 12 април- Международен ден на авиацията и космонавтиката. Във видеото на скалния венец „ Витата стена “ край Габрово, гайдар свири „ Излел е Дельо Хайдутин “, а водачът извършва полет, проявяващ гордостта, че е българин и свободния дух на хората, които летят.

„ Моят дълг като боен водач и гордостта ми, че съм българин, са постоянно преди всичко в целите ми. С видеото демонстрирам тази моя горделивост, прелитайки край трибагреника, закачен на „ Витата стена “ и гайдаря Атанас Пеев, който извършва най-разпознаваемото произведение за гайда “, сподели за Българска телеграфна агенция капитан Николай Калайджиев.

През 2023 година водачът си е сложил за цел да усъвършенства два международни върха, като сега се прави техническата подготовка, приготвят се разрешителните за провеждането на полетите за възстановяване на върховете, в ход е и акция за набиране на средства и спонсори.

Капитан Николай Калайджиев и летецът Иво Табаков, направиха полет с лек аероплан, по време на който описаха териториалните граници на Република България във връзка националния ни празник - 3 март.

През октомври 2022 година българският водач Николай Калайджиев усъвършенства международен връх на " Гинес " на летището в габровското село Драгановци. Световният връх е за " най-вече излитания и кацания с осъществяване на полет по кръга и набор на височина 1000 фута (305 метра) по отношение на терена и кацане преди или в зона от 20 метра с ултралек аероплан за един час ".

Калайджиев слага и международен връх на FAI (Международната федерация по аеронавтика) със аероплан с оптималната излетна маса от 300 до 500 кг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР