Пиесата Няма ток за електрическия стол“ от съвременния български писател

...
Пиесата Няма ток за електрическия стол“ от съвременния български писател
Коментари Харесай

Пълна зала и овации за “Няма ток за електрическия стол“ в Народния театър на Велес

Пиесата „ Няма ток за електрическия стол “ от актуалния български публицист Александър Секулов с режисьор Деян Пройковски имаше отлична премиера нощес в осъществяване на актьорите Васил Зафирчев и Исидор Йованоски на сцена „ Петър Пърличко “ в Народния спектакъл " Йордан Хаджи Константинов-Джинот “ във Велес.
Прочетете още
Многобройната аудитория в цялостната зала в края на 90-минутния театър възнагради актьорите с продължителни и мощни овации, възгласи и ответен бис, дружно с целия актьорски състав на постановката.

Музиката е дело на Сашко Костов, който свиреше онлайн по време на играта на двамата артисти с разнообразни рециклирани принадлежности и гласово осъществяване. Драматург е Сашо Димоски, създател на сценографията и плаката на пиесата е Филип Коруновски, а оператори са Данчо Стефков и Александър Костов.

Това е второто съдействие на режисьора Деян Пройкоски след миналогодишната пиеса „ Ад “, която се игра с огромен триумф и към която към момента има огромен интерес измежду публиката. Деян Пройковски е един от най-значимите театрални режисьори в района. Портфолиото му включва огромен брой ярки заглавия от историята на международната драматургия и литература, осъществени в най-специализираните театрални къщи, отличени с най-значимите театрални награди.

Режисьорът Деян Пройковски в изказване пред МИА прецизира, че пиесата " Няма ток за електрическия стол " има няколко пласта, а едно от значимите неща, с които се е занимавал като режисьор, е въпросът още от Сократ - от коя страна са затворнически решетки и от коя страна е свободата:

" Значи цялата тематика сред палача и жертвата или обвиняването, или процеса е без познаване на неговата история. Всеки човек, който срещнем на улицата, е обособена галактика сама по себе си и има своя история.Тази пиеса приказва тъкмо за това, някак си пиесата Диоген измежду бял ден потегля да търси индивида, т.е. човешкото в човешкото ", акцентира Пройковски.

Той акцентира, че е считал, че самата форма на пиесата би трябвало да има доста елементи. Ето за какво има и оня видео формат зад актьорите, където можете да видите всяко допиране, да усетите всеки мирис, всеки взор.

" Защото смятах, че в едно малко пространство двама души би трябвало да прекарат един час или може би цяла безкрайност, тъй че някак си публиката да лови всички тези елементи, нюанси на рухване и издишване на душата ", изясни Пройковски.

Той оповестява, че е работил по текст на българския създател Александър Секулов, който сега е един от най-големите драматурзи освен в българския, само че и в европейския спектакъл, който при написването на пиесата е получил премия за най-хубав текст в България.

Пиесата се играе и в Чикаго, тъй че се надяваме на концепцията му, че може би ще покажем нашата пиеса и в този спектакъл. Опитахме се да създадем шоу, което да излезе от всичките ни достижения. Срещнах група прелестни хора и актьори след " Ад " във Велешкия спектакъл, с изключение на актьорите, които са прелестни. Тук е Сашко Костов, огромен композитор и художник, Филип Коруновски, Данчо Стефков с камерата. Художници, които всички се събраха в тези два месеца и започнаха да градят оня наш свят. Много се веселя, че довечера публиката разпозна това и дружно споделихме онази история, от която от време на време стомахът се свива, когато чуеш какво се приказва и какво се случва. Но в една пиеса с универсално обръщение за намиране на смисъла на живота, тъй като бягайки в всекидневието, човек някак не помни, че това, което никой в никакъв случай не може да ти върне, са тези елементарни дни, които забравяме да чакаме с неспокойствие ", сподели режисьорът Пройковски.

Той разгласи, че през септември тази година ще гостуват с тази пиеса на интернационалния фестивал „ Сцена на кръстопът ” в Пловдив, Република България.

Актьорът Васил Зафирчев благодари на публиката за MIA след сполучливия театър и се зарадва на доволните лица.

" Актьорската специалност има непрекъснати възходи и падения. Това евентуално е един от акцентите за 42-годишен артист с евентуално повече от 25 години опит. Преди всичко това се дължи на фантастичния текст на огромния български публицист Секулов, наш другар и нравствен брат по специалност. Но несъмнено се дължи на колегата, с който участваме, мислим, дишаме като едно цяло. От единствено себе си се схваща, че режисьорът е издигнал всичко това на доста високо универсално равнище и това надвишава драматургичния формат на самия текст, по какъв начин създателят драматизира тематиката и какво в действителност направихме от неговия текст в пиесата ", акцентира Зафирчев.

Младият и към този момент одобрен битолски и македонски артист Исидор Йованоски в изказването си пред МИА акцентира, че макар че е имало доста старания и работа в тази специалност и за тази пиеса, неговото задоволство надвива.

" Така е, тъй като бяхме екип, който се събрахме и създадохме общ език, което си проличава безусловно на сцената и си пролича и след премиерата довечера. Много се веселя, че действаме по ексцентричен метод, първо тъй като театърът има потребност от това, а и самият спектакъл изисква нетрадиционност, тъй като в случай че търси стандартни неща, това е въпрос на дребнавост, на лимитирани средства и музи. Театърът не желае това, театърът желае да пораства във всеки един миг. Много се веселя, че тази пиеса е много математически прецизна, само че колкото и лесна да наподобява, въпреки всичко мога да кажа, че се занимавахме и с метафизика. Защото следим доста повече неща на сцената, освен актьорите, само че и целия екип ", акцентира артистът Йованоски.

Композиторът Сашко Костов, който извърши музиката на спектакъла онлайн за МИА, посочи, че подготовката на музиката, която е доста комплицирана, не е била сложна за него, тъй като с артиста Васил Зафирчев са дългогодишни сътрудници и са като тандем актьор-музикант.

- Това е второто ми съдействие с режисьора Деян Пройковски и изцяло се намерихме на сцената. Използвах наново принадлежности от рециклирани материали от кошчета, детски креватчета, имах PVC тръби и за връх на всичко направих дизайн на сауна, който се състои от две инфузии и те се настройват по друг метод със скоби за къпане в железна кофа. Така че тези капки ги проектирах като звуков дизайн, изясни Костов.

Оценява, че шоуто е минало добре и постоянно е прелестно чувството, когато би трябвало да свири онлайн, тъй като улавя динамичността, добавя тишината, ускорява тежестта на материала.

Той изясни, че този път работата в " Пеколот " е доста друга, тук звуковата хармония е доста по-различна и доста по-мека, с това, че е основал неестествен хор на луупър.Всъщност пее и записва всичко от горната страна един от различен, тъй че най-после да се получи звуков облик на хор, формиран от шест до осем хористи.Той от самото начало на представлението пее и свири на PVC тръби, кофи и отвара и следи всяко придвижване на актьорите и го поддържа с подобаваща музика.

Фотографии и текстове:  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР