Пиер Сулаж, френският художник, станал известен с платната си, отразяващи

...
Пиер Сулаж, френският художник, станал известен с платната си, отразяващи
Коментари Харесай

На 102-годишна възраст почина прочутият френски художник и майстор на черното перо Пиер Сулаж

Пиер Сулаж, френският художник, станал прочут с платната си, отразяващи другите страни на черния цвят, умря на 102-годишна възраст.

Новината бе обявена от дългогодишния му другар Алфред Пакмон, който е ръководител на Музея на Сулаж в родния град на художника Родез, Югозападна Франция.

За нереалния художник е имало единствено един цвят: черният. Той прекарва целия си живот в проучване на светлината в него.

" Обичам престижа на черното, неговата грубост, нагледност, радикализъм ", декларира художникът, самимят той постоянно облечен в черно.

" Черното е доста деен цвят- осветява се, когато го поставите до мрачен цвят ", споделя в изявление за Агенция Франс Прес през февруари 2019 година

Творбите на най-продавания френски художник доближават седемцифрени суми. Например платно с дебели черни линии от 1960 година беше продадено на търг в Лувъра за 10,5 милиона $ (около 10,4 милиона евро).

Изключително прочут във Франция, само че по-малко прочут в интернационален проект, негови картини висят в над 110 от най-реномираните музеи по целия свят.

За 100-ия му рожден ден през декември 2019 година беше проведена ретроспектива в Лувъра - рядка чест за жив художник.
ОТВЪД ЧЕРНОТО
Сулаж озаглавява всички свои произведения " Peinture " ( " Живопис " ), като след това ги разграничава по мярка и дата на произвеждане.

Когато е към 60-годишен, той минава от черното към отразяването на светлината от черното - техника, която назовава " outrenoir " ( " оттатък черното " ). Тя включвала остъргване, копаене и гравиране на дебели пластове багра с гума, лъжици или дребни грапавини, с цел да се основат разнообразни текстури, които гълтам или отхвърлят светлината, отвеждайки го в това, което той наричал " друга страна " от елементарното черно.

Съобщава се, че холивудски звезди, измежду които и Алфред Хичкок, са купували творбите му. А през 2014 година Франсоа Оланд го дефинира като " най-великия жив художник в света ".
ПЕРФЕКЦИОНИСТ ОТ НАЧАЛО ДО КРАЙ
Роден на 24 декември 1919 година, още като дете той е захласнат от тъмния искра на мастилото.

Той е признат в Националното учебно заведение за изящни изкуства малко преди началото на Втората международна война. Първите си произведения демонстрира през 1947 година

Докато съвременниците и приятелите му, като Ханс Хартунг и Франсис Пикабия, се занимават с цветовете, той избира ореховото леке, употребявано за мебели, с цел да основава геометрични произведения върху хартия или платно. За известно време даже пробва да маже стъкло с мрачен катран.

На 33-годишна възраст Сулаж взе участие в влиятелното Венецианско биенале през 1954 година, а първата му независима галерия в Ню Йорк е единствено две години по-късно.

Сулаж е прочут и с перфекционизма си: в случай че не е на 100 % удовлетворен от дадена картина, - " Изгарям платното. Ако е криво-ляво, би трябвало да си отиде. "
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР