Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л’Юийе спечелиха Нобеловата награда

...
Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л’Юийе спечелиха Нобеловата награда
Коментари Харесай

Трима учени си поделят Нобеловата награда за физика за 2023 година

Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л’Юийе завоюваха Нобеловата премия за физика, заяви Кралската шведска академия на науките. Обявяването се излъчваше онлайн на уеб страницата nobelprize.org и в обществените мрежи от Нобеловата фондация, написа Българска телеграфна агенция.

Кралската шведска академия на науките реши да удостои с Нобеловата премия за физика за 2023 година Пиер Агостини от университета на щата Охайо, Съединени американски щати, Ференц Краус от Института „ Макс Планк “ за квантова оптика и от университета „ Лудвиг-Максимилианс “ Мюнхен, Германия и Ан Л’Юийе от университета Лунд, Швеция за пробни способи за генериране на атосекундни светлинни пулсации за проучване на диманиката на електроните в материята “, заяви генералният секретар на академията Ханс Елегрен.

Тримата Нобелови лауреати за 2023 година получават самопризнание за опитите си, с които дават на човечеството нови принадлежности за проучване на света на електроните в атомите и молекулите, се показва в прессъобщението на академията. Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л’Юийе демонстрираха метод за основаване на извънредно къси светлинни пулсации, които може да се употребяват за премерване на бързите процеси, при които електроните се движат или трансформират силата, показват от шведската академия.

Сега към този момент можем да отворим вратата към света на електроните, сподели Ева Олсон, ръководител на Нобеловия комитет по физика в академията. Атосекундната физика ни дава опция да разберем механизмите, ръководени от електроните. Следващата стъпка ще бъде да ги използваме, уточни тя.

Миналата година французинът Ален Аспе, американецът Джон Клаусър и австриецът Антон Цайлингер бяха отличени взаимно за революционните си проучвания в областта на квантовите технологии.

Тазгодишната седмица на премиите бе открита през вчерашния ден с присъждането на Нобелова премия за физиология или медицина на родената в Унгария изследователка Каталин Карико и американеца Дрю Уайсман за работата им по създаването на иРНК ваксини против КОВИД-19.

По-късно тази седмица ще бъдат оповестени носителите на Нобелови награди в региона на химията, литературата и мира, а премията за стопанска система ще бъде връчена през идната седмица.

Отличието във всяка от категориите може да бъде присъдено най-вече на трима души. Наградата се състои от златен орден, диплом и парична награда, която тази година е увеличeна с един милион шведски крони и ще възлиза на 11 милиона шведски крони (986 000 щатски долара).

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР