Пиенето на вино и шампанско може да предпази от заразяване

...
Пиенето на вино и шампанско може да предпази от заразяване
Коментари Харесай

Виното предпазва от Covid-19

Пиенето на вино и шампанско може да защищити от заразяване с Covid-19, заключават китайски учени от Канин в Шънджън в научно проучване. Данните са оповестени в влиятелното списание Frontiers in Nutrition.

За задачата близо 480 000 души били разграничени на 3 групи: неконсумиращи алкохол, потребяващи в предишното и пиещи сега. След известно време на наблюдения, 16 559 от проучваните са се заразили с ковид, само че забавното е, че тези, които са пиели алено или бяло вино или пък шампанизирано вино, са били по-устойчиви на вируса. Нещо повече: консумиращите приблизително на 5 чаши вино седмично, са били най-предпазени от инфекции и рисковете за тях са намалели със 17 %.

Тези, които пиели сред 1 и 4 чаши бяло вино или шампанско на седмица, са се заразили с 8 % по-малко. Консуматорите на бира и сайдер пък са посочили по-висока заболеваемост със приблизително 28 %, без значение от количеството алкохол.

Ефектът на алкохола е необятно проучен от редица учени по света. Един от е Сергей Колесников, член на Руската академия на науките, съгласно който вдишването на алкохолни пари оказва помощ до известна степен да се обезврежда вируса от горните дихателни пътища. Пиенето на алкохол обаче не анулира другите нужни хигиенични ограничения против ковид - обществена отдалеченост, миене на ръцете и лицето, честа промяна на облеклата и стерилизация.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР