Пиар специалистът, заявил в съобщение до медиите, че не прави

...
Пиар специалистът, заявил в съобщение до медиите, че не прави
Коментари Харесай

Кой е виновен за пиар кризата на БАН

Пиар експертът, декларирал в известие до медиите, че " не прави чест на представителите на българското държавно управление да приписват заслугите си " [за признаването на бългаското малцинство в България] само на себе си и даже да не упоменат за основният принос на Българска академия на науките ", е получил ултиматум да напусне по лично предпочитание или да бъде уволнен дисциплинарно за уронване на престижа на институцията, заяви той във " Facebook ".

 Съобщението, изпратено от Петър Кърджилов на 14.10
Съобщението, изпратено от Петър Кърджилов на 14.10

В групата " Кой е Българска академия на науките ", която приканва " да се обединим всички учени, публицисти и жители, които желаеме да запазим достойнството и достолепието си, а освен столовете и хляба си " доктор Петър Кърджилов (да не се бърка с журналиста със същото име) от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) заявава, че няма да напусне, тъй като не неговите, а последвалите опровержения на Академията и института " наскърбяват със сервилността към политиците, както моето, по този начин и достолепието на цялата научната общественост ". И твърди, че е бил осведомен от началника си, че

персонално министър председателят Борисов " желал пояснение " от ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски по случая (Академията, ИЕФЕМ и Министерският съвет отричат).

Кризата стартира на 14 октомври, когато от имейла на ИЕФЕМ-БАН бе разпратено известие (вж. изображението за цялостния текст), което акцентира десетгодишния труд на учени от Българска академия на науките и съответно доцент Веселка Тончева за признаването на българското малцинство в Албания и застъпничеството й пред депутати. В фигурираше изречението " Не прави чест на представителите на българското държавно управление да приписват заслугите за този " исторически пробив за България " (по думите на премиера господин Бойко Борисов) само на своите " изключителни дипломатически старания " и даже да не упоменат за основния принос на Българска академия на науките ".

След като това стана тематика в медиите, на 16 октомври последваха серия опровержения от Българска академия на науките, първото от които гласеше, че " признаването на българското малцинство в Албания е извънреден триумф на държавното управление на Бойко Борисов ", а " напъните на учените постоянно са били ориентирани към това да подкрепят българската страна. " Резкият поврат в посланията стана мотив за още повече изявления.



Петър Кърджилов счита, че известието му е било изтълкувано от медиите манипулативно, само че точно те са нанесли същински удар по престижа на Българска академия на науките. " На 15 октомври (неделя) вечерта ми се обади шефът на ИЕФЕМ и ми сподели, че министър председателят Борисов се е обадил на ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, бил доста сърдит и му желал пояснение за изявленията в медиите по тематиката. Ревалски, на собствен ред разгневен, се обадил на шефа на ИЕФЕМ доцент Петко Христов и му наредил неотложно индивидът, който е забъркан в това да бъда освободен. [...] Ръководството на ИЕФЕМ ми споделиха, че изпратеното от мен е " голям гаф ", освен това седмици преди гласуването на бюджета, от който е част и бюджетът на Българска академия на науките, че неизбежно ще се приключи работата ми в института по един от двата метода! ", написа той.

Твърденията за позвънявания от премиера Борисов бяха отречени от пресцентъра на министерския съвет, от този на управлението на Българска академия на науките и от самия доцент Петко Христов пред " Дневник ". От държавната пресслужба дефинираха абсурда като изкуствено основан и показаха, че обявата на премиера във " Facebook " приключва точно с благодарности към всички, работили в последните години за признаването на българското малцинство.


Доц. Христов акцентира пред " Дневник ", че ИЕФЕМ е настрана юридическо лице и като негов шеф не е получавал писмени или устни претенции да освобождава чиновник.

" Големият гаф е, че той си разреши еднолично, без да съгласува с управлението на института да прави политически спекулации. Това е липса на всевъзможен професионализъм ", съобщи доцент Христов пред " Дневник ", като добави, че писмото на своя сметка подценява приноса на други учени, а и политици още от времето на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов. " Опитът да се опълчват напъните на политичи и учени е нещо неприемливо, още повече когато това не е в съгласие. Той не го е съгласувал даже със самата Веселка Тончева ", акцентира шефът на ИЕФЕМ-БАН.

Доц. Христов изрично отхвърли ръководителят на Българска академия на науките да му е оказвал напън и да е споменавал диалог с премиера Борисов. " Акад. Ревалски ми уточни опълчването в нашето известие, само че не сме говорили за напън. Г-н Кърджилов се пробва да показа случая като нечиста сделка на медиите, само че в действителност спекулира той. "

На въпроса дали бързото опровергаване на управлението на академията, в което се приказва за " извънреден принос на държавното управление на премиера Бойко Борисов " не съставлява също уронване на престижа, доцент Христов насочи към обособеното опровергаване на ИЕФЕМ към Българска академия на науките. " То е друго, фактологически ясно. Признаването на българското малцинство в Албания е политически акт и надлежно е резултат от напъните на политиците. Институтът и академията са обособени юридичеки лица със лични пиар екипи.

" Да запазим достойнството и достолепието си, а освен столовете и хляба "

От този на Българска академия на науките обявиха пред " Дневник ", че господин Кърджилов не е уволнен и също отхвърлиха за телефонен диалог сред управлението на академията и държавното управление. Но отхвърлиха различен коментар, в това число на обвиняванията в угодливост.

Петър Кърджилов съобщи, че не е била налагана процедура да съгласува изказванията си. Той стои зад думите в прессъобщението си, с които "...е изразено неодобрение, както моето персонално, по този начин и това на мои сътрудници, скоито съм приказвал - против политиците, поради това, че загърбват работата и напъните на учените. А след това ни нападат. Помните думите на Симеон Дянков, Менда Стоянова и доста други. " Няма да напусне по свое предпочитание, тъй като съгласно него казусът в действителност е сложил приноса на Българска академия на науките на дневен ред. Пише, че е основал фейсбук групата "...не толкоз в моя поддръжка, колкото в поддръжка на работата на всички почтени и почтени учени в Академията и в България. Повечето получаваме заплати от 400 и няколко лв. - колкото тези на хигиенистките в Българска академия на науките, само че с тази разлика, че работим в пъти повече време, а и работата ни е малко по-различна. [...] Създадох страницата, с цел да се обединим всички учени, публицисти и жители, които желаеме да запазим достойнството и достолепието си, а освен столовете и хляба си! "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР