ПГА Турът обяви шокиращо обединение с новите LIV Голф серии,

...
ПГА Турът обяви шокиращо обединение с новите LIV Голф серии,
Коментари Харесай

ПГА Тур и ДП Световен Тур обявиха шокиращо обединение с LIV Голф

ПГА Турът разгласи шокиращо обединяване с новите LIV Голф серии, финансирани от Саудитска Арабия, разтърсвайки света на голфа с бомбастична договорка, целяща завършек на двугодишната „ революция “ в спорта. В изненадващо за всички съглашение, основаният в Съединени американски щати ПГА Тур и европейският Директива за птиците Световен Тур обявиха, че са подписали договорка с LIV Голф, което ще докара до основаването на „ ново групово ръководено тяло за облага “. „ След две години на раздор и безпорядък, това е исторически ден за спорта, който познаваме и обичаме “, сподели комисионерът на ПГА Тур Джей Монахан.


LIV Голф бе открит през октомври 2021 и притегли доста от топ гениите в ПГА Тура с рекордни чекове за спечелили в шампионати от 25 млн. $ и разнообразни бонуси, обезпечени от Публичния капиталов фонд на Саудитска Арабия (ПИФ). Критиците на новите серии упрекнаха кралството в това, че си „ измива ръцете “ с тях в опит да усъвършенства интернационалния си имидж, оскърбен след убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018. ПГА Турът реагира, забранявайки на голфъри, състезаващи се в LIV, да вземат участие в шампионати под тяхната шапка, до момента в който Директива за птиците Световен Тур наложи солени санкции на техните играчи.

Спорът прерасна в серия от правосъдни каузи, както и раздор във взаимоотношенията сред спечелили в Мейджърите като Фил Микелсън и Брукс Кепка, които подписаха скъпи контракти с LIV, и такива като Рори Макилрой и Тайгър Уудс, които останаха правилни на ПГА Тура. Сделката поставя завършек на напрежението сред двете страни, макар че доста елементи по отношение на съглашението към момента остават неразбираеми.


Обединението докара както до позитивни, по този начин и до негативни реакции измежду самите голфъри. Шесткратният първенец в Мейджърите Микелсън съобщи следното: „ Страхотен ден през днешния ден “, написа той в Туитър. Но играчи от ПГА Тура останаха безпределно недоволни от новината, преди след това да обвинят Монахан в „ двуличие “ за обединяването на сили с LIV, откакто прекараха по-голямата част от предходната година в опити да призоват голфъри да устоят на високите пари, предлагани от новите серии. Американските медии предадоха, че Монахан е бил конфронтиран от гневни играчи на среща в Торонто преди Канадския Оупън тази седмица. „ Осъзнавам, че хората ще ме нарекат двуличник “, сподели по-късно той на конферентен диалог, само че добави, че „ събитията се трансформират “. В изказванията за обединяването пък липсваше упоменаването на изпълнителния шеф на LIV Голф Грег Норман.

Името на новото обединено тяло и точната конструкция на Туровете към момента не е оповестена, само че от ПГА Тура споделиха, че страните са се споразумяли да „ основат обективен и справедлив развой за всички играчи, които имат предпочитание да аплайват още веднъж за участие с ПГА Тур или Директива за птиците Световен Тур след приключването на сезон 2023. Бордът на шефовете на новото ръководещо тяло ще бъде с президент ръководителя на ПИФ Ясир Ал Румаян и Монахан като изпълнителен шеф. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР