ПГ Обединени патриоти внесе свой законопроект за вероизповеданията, чиято основна

...
ПГ Обединени патриоти внесе свой законопроект за вероизповеданията, чиято основна
Коментари Харесай

Обединените патриоти внесоха свой законопроект за вероизповеданията

ПГ " Обединени патриоти " внесе собствен законопроект за вероизповеданията, чиято съществена цел е да спре въздействието на непознати религии върху вътрешната сигурност на страната. Зам.-председателят на групата Искрен Веселинов го дефинира пред медиите в Народното събрание като фундаментален за тях, една от аргументите да се занимават с политика. Целта е, изясни той, българската страна да издигне бариера за опцията непознати страни, непознати вероизповедания да въздействат на вътрешната сигурност, да се избегне възможна радикализация и политизация на вероизповеданията. Текстовете не са ориентирани съответно против нито едно изповедание, посочи Борис Ячев.

Миналата седмица стана известно, че ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи също имат собствен общ план за вероизповеданията. Той, съгласно Ячев, не бил различен, а допълвал този на Обединени патриоти. В него обаче главният фокус бил по-ограничен и основно върху предписанието вероизповеданията да получават пари от държавния бюджет.

Според Патриотите с изключение на да имат право на държавно финансиране и по този начин да бъдат самостоятелни от външни въздействия, вероизповеданията би трябвало да имат и отговорности - да не проповядват радикална идеология, да афишират местата, в които се служи, проповядва съответната вяра, службата да е единствено на български, а националното ни знаме да се вее на всеки набожен храм.

Патриотичните обединения са подготвени, в случай че се реализира единодушие, на второ четене двата законопроекта да се обединят в един. Въпросът ще бъде разискван на съдружен конгрес.

В текстовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи противоречиво било предлагането Ислямският институт да може да създава бакалаври, магистри, което за Оперативна програма било недопустимо, защото няма защитимо равнище на стандарт на обучение.
Патриотите желаят също и възбрана на дарения от чужбина, като се позволяват такива, които са съгласувани с Дирекцията по вероизповеданията и Сметната палата. Предвижда се и подсилване на светската страна. Предстояла среща с главните вероизповедания.

На въпрос дали е изчистено вчерашното неразбирателство в ПГ на Оперативна програма поради срещата на вицепремиера Красимир Каракачанов с ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, Искрен Веселинов отговори сбито - " най-хубавото следва ".С въпрос той отговори и на журналистическо запитване за какво тяхната група беше единствената през днешния ден, която не излезе със специфична декларация във връзка 9 май - Ден на Европа. 
Защо да има, няма драма, за какво би трябвало да се вършим на по-католици от папата и да се кълнем в евроатлантическа честност във връзка и без мотив, бяха думите на Веселинов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР