Петролните фючърси поскъпват с около 1,5% в началото на търговията

...
Петролните фючърси поскъпват с около 1,5% в началото на търговията
Коментари Харесай

Петролът поскъпва след отварянето на границите от страна на Китай

Петролните фючърси нарастват с към 1,5% при започване на търговията в понеделник, откакто отварянето на границите от страна на Китай - най-големият вносител на недопечен нефт, покачва вероятностите за напредък на търсенето на горива, компенсирайки опасенията по отношение на надвисналата световна криза, съобщи БНР.

Фючърсите на нефт Брент нараства към 08.30 часа българско време с 1,43% към 79,70 $ за барел, а фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI - с 1,6% към 75 $ за барел, отскачайки от триседмичните дъна, достигнати през първата работна седмица на 2023 година

Като част от " новата фаза " в битката против Covid-19 Китай отвори границите си през уикенда за първи път от три години. На вътрешния китайски пазар се чакат към 2 милиарда пътувания през сезона на Лунната Нова година, което е съвсем двойно повече от придвижването през предходната година и възобновяване до 70% от равнищата от 2019 година, оповестяват управляващите в Пекин.

През последната седмица самолетните компании са нараснали интернационалния си потенциал за януари до и от Китай с 9,5%, защото се усилват полетите след отварянето на границата, съгласно доставчика на авиационни данни Cirium, представен от Ройтерс.

От Китайската национална банка обявиха в неделя, че икономическият напредък на втората по мощ международна стопанска система ще се възвърне бързо и ще се върне към своя " естествен " път, защото държавното управление дава повече финансова поддръжка на семействата и частните компании, с цел да им помогне да се възстановят от провокирания от Covid спад.

Топ мениджърът на хедж фондове Пиер Андуран допусна, че цените на петрола може да надвишат 140 $ за барел тази година, в случай че Азия се отвори изцяло след локдауните, свързани с Covid-19, оповестява организация Блумбърг.

Въпреки повишаването на петрола при започване на днешната търговия, остават опасенията, че големият поток от китайски пасажери може да провокира нов скок на коронавирусните инфекции.

За настоящото повишаване на " черното злато " способстват и очакванията за по-малко нападателно повишение на лихвените проценти в Съединени американски щати, което води и до известно поевтиняване на щатския $ по отношение на останалите водещи валути. По-слабият доларът пък вършат суровините, деноминирани в зелените пари, по-достъпни за вложителите, притежаващи други валути, което се отразява и в повишение на цените.

В Съединени американски щати забавянето на растежа на заплатите и изненадващо стесняване на интензивността в областта на услугите отслабиха упованията, че Фед ще продължи да покачва нападателно лихвите.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР