Петролните фючърси поевтиняват с близо 4% под близо едномесечно дъно

...
Петролните фючърси поевтиняват с близо 4% под близо едномесечно дъно
Коментари Харесай

Петролът поевтинява с 4% до близо едномесечно дъно под 100 долара за барел



Петролните фючърси поевтиняват с близо 4% под близо едномесечно дъно 100 $ за барел предвид на проектите за освобождение на рекордни количества недопечен нефт и петролни артикули от стратегическите ресурси на Съединени американски щати и на други страни членки на Международната организация по енергетика (МАЕ), както и заради продължаващите коронавирусни локдауни в редица многомилионни градове на Китай, в това число в столицата Пекин.

Юнските фючърси на нефт Брент поевтиняват към 17.00 часа българско време с 4,1% към 98,50 $ за баел, като за малко доближиха дъно към 97,57 $ за барел - най-ниско ценово равнище от 16-и март тази година.

Фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI с доставка през май пък се намаляват с 4,3% към 94 $ за барел, ударяйки за малко дъно малко под равнището от 93 $ - на-ниско равнище от 25-и февруари 2022 година

Само в границите на предходните две седмици фючърсите на петрола поевтиняха с към 14%, откакто при започване на съветската инвазия в Украйна и последвалите я западни наказания, на 7-и март те удариха многогодишни ценови върхове надлежно към 139,13 и към 130,50 $ за барел.

Трябва да се има поради, че на 23-ти февруари, директно преди нахлуването на Русия в Украйна, цената на петрола Брент беше към 94 $ за барел, а на американския нефт WTI - към 92 $ за барел.

Графика на нефт Брент (в долари за барел)



Стабилното поевтиняване на петрола през последните седмици беше вследствие на оповестеното от Съединени американски щати освобождение на 180 млн. барела от американските стратегически запаси в границите на идващите шест месеца (или по 1 млн. барела дневно), което беше последвано от други членове на Международната организация по енергетика (МАЕ), обявили в допълнение освобождение на 60 млн. барела от техните стратегически петролни запаси.

Тези ходове са ориентирани към компенсиране на дефицита на съветски нефт. Освобождаването на размерите на стратегически петролен запас се равнява на 1,3 милиона барела дневно през идващите шест месеца и е задоволително, с цел да компенсира дефицита от 1 милион барела дневно на съветски нефт, показаха анализатори от огромната банка JP Morgan.

Европейската комисия изготвя оферти за допустимо петролно ембарго на Европейски Съюз за Русия, обявиха в понеделник външните министри на Ирландия, Литва и Нидерландия, макар че към момента няма реализирано съглашение за възбрана на вноса на съветския недопечен нефт.

Междувременно локдауна на китайската столица Пекин, най-големият град в страната с повече от 25 милиона души население, също способства за поевтиняването на черното злато.

" Има възходяща угриженост по отношение на обстановката с Covid-19 в Китай, защото като че ли не се вижда края на локдауните, които следим “, означи Уорън Патерсън, началник на суровинния анализаторски отдел на банката ING.

Нарастват страховете, че в случай че китайската вълна на разновидността Омикрон се популяризира и в други градове, политиката на Китай за " нулев Covid-19 " ще докара до всеобщи продължителни локдауни, които се отразяват отрицателно както на промишленото произвеждане, по този начин и на вътрешното ползване ", разяснява старшият пазарен анализатор на OANDA Джефри Хали.

Анализаторът на UBS Стауново пък сподели, че търсенето на нефт ще бъде наранено в Китай - най-големият вносител на нефт в света - от ограничавания на подвижността, породени от пандемия, а в Русия - от интернационалните наказания.

" Ясно е, че увеличението на коронавирусните случаи и прекомерно строгото използване на противоепидемичните ограничавания съставляват спомагателен риск за понижаване на търсенето на нефт в Китай. По-слабото вътрешно търсене допуска, че би трябвало да забележим и понижаване на оперативните темпове в китайските рафинерии, като в същото време има и капацитет за повишаване на износа на рафинирани петролни артикули от Китай в кратковременен проект ", уточни Уорън Патерсън от ING. " Това съставлява смяна, като се има поради, че преди Covid локдауните в страната имаше известия, че управляващите са помолили държавните рафинерии да не изнасят дизелово гориво или бензин през април заради несигурността по отношение на войната Русия-Украйна ", разяснява Патерсън.

Междувременно Bank of America предвижда междинна цена на петрола Брент от 102 $ за барел през 2022-2023 година, само че това съставлява солидно намаляване по отношение на миналата оценка на огромната американска бака за междинна цена от 120 $ за барел. И швейцарската банка UBS намали прогнозите си за цените на Брент през юни до 115 от предходна оценка за 125 $ за барел в средата на актуалната година.

" Освобождаването на стратегически държавни петролни запаси би трябвало да облекчи част от напрежението на пазара през идващите месеци ", уточни анализаторът на UBS Джовани Стауново.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР