Петролът продължи да поскъпва до нови най-високи нива от повече

...
Петролът продължи да поскъпва до нови най-високи нива от повече
Коментари Харесай

Петролът поскъпва до нови многогодишни върхове



Петролът продължи да нараства до нови най-високи равнища от повече от две години насам с помощта на оставащите в действие упования за бързо възобновяване на петролното търсене през втората половина на 2021 година

Съмненията, че Съединени американски щати ще се причислят още веднъж към нуклеарната договорка с Техеран преди президентските избори в Иран в края на седмицата, също способстват за възходящото ценово придвижване на черното злато.

Президентските избори в Иран ще се проведат в петък. Аналитиците настояват, че духовникът - хардлайнер Ебрахим Раиси е очевиден любимец, откакто предишния месец Техеран дисквалифицира от конкуренцията десетки претенденти, в това число мнозина от тях умерени и реформатори.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през август нарастват с 1,6% към 74 $ за барел за пръв път от април 2019 година, до момента в който фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI с доставка през юли - с 1,78% към 72,15 $ за барел - най-високо ценово равнище от октомври 2018 година

Междувременно ръководителят на комерсиалната къща Vitol предвижда, че цените на петрола ще се движат сред 70 и 80 $ за барел тази година, защото Организацията на страните експортьорки на нефт и техните съдружници, известни като групата " ОПЕК + ", се чака да поддържат контрактуваното от тях последователно увеличение на петролните доставки.

Шефът на сингапурско-швейцарска мултинационална компания за търговия със артикули Trafigura Джеръми Уиър пък уточни, че има огромна възможност цените да доближат 100 $ за барел поради спадащите складови ресурси, преди светът да доближи пик в търсенето на нефт.

" Решението на формата " ОПЕК + " да бъде прекомерно внимателен при завръщането на предлагането на пазара, без значение дали това е същинска нерешителност или те съзнателно подтикват цените на петрола, е главният мотор за повишаването на петрола Брент към 74 $ за барел ", сподели Луиз Диксън, анализатор на петролните пазари в Rystad Energy.

" Фактът, че цените на петрола към момента демонстрират малко признаци на закъснение, значи, че би трябвало да има известна угриженост, че в случай че отидем прекалено много нагоре, можем да стартираме да виждаме някои ранни признаци на стесняване на търсенето “, уточни Майкъл Хюсън, основен пазарен анализатор в CMC Markets UK.

" Засега това наподобява няма да се случи, само че въпреки всичко постигнахме още един 24-месечен връх на петрола Брент, като той се доближава към 75 $ за барел и върховете от 2019 година “, сподели още той и добави: " Ако преминем доста над 80 $ за барел, тази картина може да се промени много бързо ".

Графика нефт Брент / $

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР