Петролът Брент поскъпва към нов 7-годищен връх малко под 90

...
Петролът Брент поскъпва към нов 7-годищен връх малко под 90
Коментари Харесай

Петролът поскъпна до нов 7-годишен връх и доближава 90 долара за барел заради кризата Русия-Украйна



Петролът Брент нараства към нов 7-годищен връх малко под 90 $ за барел, намирайки поддръжка от затегнатото предложение и засилващите се напрежения сред Запада и Русия поради украинската рецесия, както и в Близкия Изток, които покачват опасенията по отношение на бъдещо нарушение на петролните доставки.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март се покачват с 1,7% към 89,87 $ за баел, достигайки най-високо ценово равнище от октомври 2014 година

В същото време фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI нараства с 1,8% до нов 7-годишен връх към 87,20 $ за барел.

Графика на петрола Брент (в долари за барел)



Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели във вторник, че ще обмисли лични наказания против президента Владимир Путин, в случай че Русия нахлуе в Украйна.

В началото на седмицата пък йеменското придвижване хути предприе ракетна офанзива против база на Обединените арабски емирства, като това се пояснява като нова опасност за енергийната инфраструктура на ОАЕ.

Именно безпокойствата за евентуални разстройства в петролните доставки от Близкия изток и Русия са в главната на днешното повишаване на черното злато.

Подчертавайки затегнатия баланс сред търсенето и предлагането, седмичният отчет за петролните складови ресурси в Съединени американски щати на Американския петролен институт (API), оповестен и късно нощес, сподели спад с 872 000 барела. Официалният отчет за седмичните петролни складови ресурси ще бъдe оповестен по-късно през днешния ден от Енергийна осведомителна администрация на Съединени американски щати (EIA).

Инвеститорите на всички капитали пазари са в с напрежение очакване и на края на съвещанието на Федералния запас на Съединени американски щати по-късно довечера, като се чака се Фед да алармира за проекти за повишение на лихвените проценти през март с оглед битката с инфлацията.

Друго основно събитие е идната на 2-ри февруари постоянна ежемесечна среща на Организацията на страните експортьорки на нефт и нейни съдружниците, отпред с Русия, известни общо като формата " ОПЕК + ". На тази среща ще се обмисли ново последователно нарастване на петролното произвеждане.

" ОПЕК + " последователно компенсира рекордните индустриални съкращения през 2020 година, повишавайки всеки месец добивите с по 400 000 барела дневно, макар че действителното нарастване на доставките не доближава това целево равнище, защото някои страни производителки изпитва компликации да усилят производството.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР