Петро Порошенко заяви, че очаква в близко бъдеще от министерство

...
Петро Порошенко заяви, че очаква в близко бъдеще от министерство
Коментари Харесай

Петро Порошенко обяви, че разваля договора за сътрудничество с Русия


Петро Порошенко съобщи, че чака в близко бъдеще от министерство на външните работи на страната пакет от документи за започването на развой за преустановяване на съглашението за дружба с Русия.

„ Ние пристъпихме към идната стъпка: преустановяване на дейностите на контракта за дружба, съдействие и партньорство сред Украйна и Руската Федерация “, сподели украинският лидел на среща с дипломати, представен от РИА Новости.

Изявлението му бе излъчено от украинските малките екрани, прецизира организацията.

Руската Федерация и Украйна подписаха Договор за дружба, съдействие и партньорство през 1997 година Документът е утвърден от Върховната Рада.

Договорът утвърждава стратегическото партньорство сред страните „ на основата на правилата на взаимното почитание, суверенното тъждество, териториалната целокупност, ненарушимостта на границите, мирното споразумяване на разногласията, неприлагането на мощ или опасност от мощ, в това число стопански и други способи на напън “. Срокът на деяние е 10 години с следващо автоматизирано продължение от 10 години, в случай че страните не са срещу.

В началото на тази година представителят на Радата, Ирина Геращенко съобщи, че Киев не възнамерява денонсиране на съглашението. Украйна, по думите й, в противен случай, „ счита да желае от Русия осъществяване на ситуациите в този документ “.

През месец март стана известно, че украинското Министерство на външните работи е подготвило предложение за излизане на страната денонсиране на контракта з дружба с Русия. Ведомството анонсира концепцията за подписване на нов контракт - „ на нови учредения “, прецизира организацията.
През април Порошенко съобщи, че ще внесе във Върховната Рада законопроект за неотложно едностранно преустановяване на обособените положения от контракта. После той съобщи, че Киев счита да приключи ситуациите на военно, военно- техническо и стратегическо съдействие, като ситуациите за суверенитет и териториална целокупност остават в действие. От Киев обявиха, че въпросът за продължение на контракта за дружба с Русия за идващите 10 години би трябвало да се реши до 30 септември.

Отношенията сред Москва и Киев се утежниха след държавния прелом в Украйна, връщането на Крим в състава на Русия и противостоянието в Донбас. През януари 2015 година Върховната Рада одобри заявление, в което Русия се назовава „ страна агресор “.

Киев нееднократно упреква Москва в интервенция на работите в Украйна. Русия от своя страна отхвърля обвиняванията и ги дефинира като неприемливи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР