Петото издание на фестивала "Жълтите павета" ще се проведе в

...
Петото издание на фестивала "Жълтите павета" ще се проведе в
Коментари Харесай

Теодосий Спасов ще гостува на „Жълтите павета” в София и Габрово

Петото издание на фестивала "Жълтите павета " ще се организира в два града - в София ще е на 5 и 6 октомври, на сцената на спектакъл "Българска войска ", като за първи път тази година част от изпълнителите ще се изявят на 6 и 7 октомври и в зала "Възраждане " в Габрово.
Фокусът ще е върху европейското наличие в джаза. Затова участниците ще покажат по какъв начин тази музика се смесва с националните култури.
"Ярон Готфрид трио " от Израел ще открие на 5 октомври главната сцена на фестивала в столичния спектакъл "Българска войска ". Композициите на групата съставляват обединение сред жанрове и стилове, като в репертоара е включена музика от Ренесанса до наши дни. Ценители ще чуят и осъществяванията на "Нед Мак Гоуън бенд ", и на "Инбар Фридман бенд ". "Парадокс трио " от Съединени американски щати ще закрие фестивала и в двата града, като специфичен посетител ще бъде Теодосий Спасов. Той се среща с групата още през 90-те години в Америка, когато работи с шоуто "Ривър денс ". Там свирят дружно в клубове, вършат европейско турне и вземат участие на фестивала "Аполония " в Созопол. През 2005 година основават дружно албума "Гамбит ", който е публикуван от "Enja Records " - Мюнхен. На фестивалната сцена ще показват композиции от диска, както и нещо ново.
Българското присъединяване на "Жълтите павета " ще е с две млади обединения - джаз квартетът "4-th Edition ", който получава името си на четвъртото издание на фестивала, и група "Спектрум, чийто репертоар съдържа поп и джаз музика, а също многогласни обработки на фолклорни пиеси и песни, изпълнени акапелно.
Част от събитието ще е и фотоизложбата на Ани Петрова, чиито фотоси ще бъдат подредени в клуб "Максим " от 4 до 6 октомври. Джем сешъни с "Росен Захариев квартет " ще има на 5 октомври и с "LaMigra " на 6 октомври. Началото и в двата дни е от 23 ч.
Майсторските класове ще се проведат в Националното музикално учебно заведение "Любомир Пипков " на 5 октомври от 11 ч. с Ярон Готфрид - пиано, и на 6 октомври в същия час с Инбар Фридман - електрическа китара.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР