Пето Балканско лятно училище по религии и обществен живот ще

...
Пето Балканско лятно училище по религии и обществен живот ще
Коментари Харесай

Четат наши и македонски учебници в Балканско лятно училище ...

Пето Балканско лятно учебно заведение по религии и публичен живот ще се организира в Пловдив, Благоевград и Кюстендил сред 28 юни и 11 юли. Академичното събитие на тематика „ Споделено минало – оспорвани наследства “ се провежда от катедра „ Етнология “ на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ и е част от интернационалната научна и просветителна мрежа CEDAR. Финансирано е също от Национална научна стратегия „ Културно-историческо завещание, национална памет и публично развиване “ към МОН, CEDAR, Отечествен фронт „ Пловдив 2019 “ и е с поддръжката на община Кюстендил.

„ Целта е да срещнем участниците с пъстрото културно-историческо завещание на Балканите и да предизвикаме серия от полемики във връзка със актуалните тълкования и използва на предишното “, изясни проф. днк Мария Шнитер от катедра „ Етнология “ на ПУ. Обучението включва както обичайни форми – лекции и семинари, по този начин и новаторски подходи при представянето и осмислянето на историческите обстоятелства. Участниците ще съчетаят рефлексивното с афективното познание. „ В хода на програмата ще насочим вниманието върху това по какъв начин етническите, религиозните и националните разлики са довели до разнообразни и контрастиращи исторически разкази. Слушането на гласа на „ другите “ ще разреши на участниците да оценят предизвикването на една нова провокативна политика на поданство и нуждата от разликите в живота ни дружно “, добави тя.

Основен тематичен акцент в програмата на това издание са комплицираните и многопластови връзки сред България и Македония през последните две епохи. Историци и етнолози, обществени деятели и лингвисти от България, Северна Македония, Съединени американски щати, Англия ще приказват за преплетените истории на Балканите, за основаването на идентичностите, езиците и нациите, и за метода, по който тези процеси се отразяват и „ (зло)употребяват “ в образователните стратегии от другите страни на границите.

Ще има „ открити уроци “ по история с учебници от България и Северна Македония, с цел да се осъзнае основната роля на учебното заведение в построяването на менталните настройки на младото потомство. Ще се завъртят и дискутират документални филми. Предвидени са поссещения в храмове на разнообразни религии, разходки из старите еврейски квартали и в някои от най-големите ромски махали, срещни с разнообразни религиозни и етнически общности.

Балканското лятно учебно заведение по религии и публичен живот (BSSRPL) е адресирано към участници с разнороден профил без ограничавания във възрастта – представители на академичната общественост, на неправителствения бранш, на разнообразни културни институции (музеи, библиотеки, читалища), на частния бранш, представители на медиите, хора от разнообразни етнически и религиозни групи, правозащитници, обществени деятели.

В петото издание на BSSRPL присъединяване ще вземат 22 души от Албания, България, Република Северна Македония, Русия, Турция, Украйна, Финландия, Швейцария. Лекции, семинари и полемики ще проведат 14 задгранични и български лектори.

BSSRPL дава опция да забележим в друга светлина настоящите проблеми на обществото си, само че също по този начин и да се сблъскаме и да опитаме да прекрачим оттатък личните си мисловни и прочувствени граници, споделят уредниците.

Събитието е част от интернационалната научна и просветителна мрежа CEDAR, която предизвиква членовете на разнообразни общности да разпознават и одобряват разликите си, до момента в който работят за построяването на цивилен общества, в които значителните разлики сред хората не са източник на спорове. Целите ѝ са да сътвори нови практики и разбирания, с цел да намерим способи да живеем дружно в нашия разнороден, само че все по-взаимосвързан свят, обитаем с хора с разнообразни хрумвания, убеждения и преданост към разнообразни общности, изясняват уредниците.

Балканското лятно учебно заведение по религии и публичен живот съставлява самобитна лаборатория за практическа педагогика на толерантността и живеенето с разликите в световното общество. Основният акцент е подложен върху напълно действителни, сериозни и определящи разлики, изключително върху общностните и религиозните разлики сред хората, като насочна точка за публично споделения живот. Основната цел на BSSRPL е да помогне на участниците да осъзнаят своите предубеждения и да слагат под въпрос своите признати за даденост всекидневни стандарти по отношение на другия. Това може да бъде реализирано посредством ангажирането на участниците в непрестанен и същински разговор с „ другите “, посредством който се открият настоящи взаимоотношения и мрежа за взаимоотношения.

До момента са извършени четири издания на BSSRPL: „ Мозайка от граници: етничност, вяра и принадлежност “- 2011 г.; „ Синкретични общества – свързване на традициите и съвременността “- 2013 г.; „ Религиозната преработка и границите на общността “ - 2015 г.; „ Чужденци и съседи “ - 2017 година.

В тях досега са се присъединили са включени 84 участници от 33 страни (Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Англия, Гана, Германия, Гърция, Зимбабве, Израел, Индонезия, Иран, Испания, Италия, Канада, Кения, Китай, Косово, Мианмар, Молдова, Нигерия, Полша, Румъния, Русия, Съединени американски щати, Сърбия, Турция, Уганда, Украйна, Франция, Хърватия, Швейцария, Япония); Освен 27-те наши лектори, има и още 18 от Белгия, Англия, Израел, Италия, Канада, Македония, Норвегия, Полша, Съединени американски щати, Турция, Финландия, Франция.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР