Петко Задгорски е художник, с който Бургас се гордее. Той

...
Петко Задгорски е художник, с който Бургас се гордее. Той
Коментари Харесай

В Бургас ще има паметник на автора на най-добрия бронзов паметник на Пушкин в света

Петко Задгорски е художник, с който Бургас се гордее. Той твори в града и тук основава едни от най-значимите си творби. Занимава се с живопис, скулптора и преподавателска активност.
Неговото семейство, което живее в Германия, е в основата на основаването на Инициативен цивилен комитет за построяването на бюст монумент на художника. Събрани са над 1300 подписа в поддръжка на самодейността, предлагането е минало през общината, комисиите по просвета, устройство на територията и образованието, които е трябвало да одобрят концепцията. Днес предлагането беше импортирано на сесията на общинския съвет.
Actualno.com беседва с общинския консултант Веселин Пренеров, който е ръководител на Комисията по просвета и вносител на предлагането. “Радвам се, че предлагането беше гласувано и признато единомислещо от съветниците. Изграждането на бюст паметника ще бъде с външно финансиране, което значи посредством дарения, с финансовата помощ на наследниците на Петко Задгорски. Той ще бъде подложен от дясната страна на паметника на Александър Пушкин в Морската градина. Някои съветници предложиха да бъде огромен, само че наследниците на художника не желаят това, тъй като споделят, че Петко Задгорски е бил доста непретенциозен човек и в никакъв случай не би могъл да си показа, че може да има монумент, по-голям от този на Пушин. “
Петко Задгорски остава в културната история на България, освен като художник и ваятел, само че и като учител. Друг огромен създател от Бургас, Георги Баев е негов възпитаник. Творил е през 50-60 години на предишния век. Тогава е основано Дружеството на бургаските художници, на който Задгорски е първият ръководител. Градската художествена изложба в града носи неговото име.
Очаква се през лятото на 2020 година бюст паметникът на създателя да бъде реалност.
Весели Пренеров споделя че, процедурата за паметника е почнала, макетът също е подготвен. Автор е скулпторът Руси Костадинов. След това би трябвало да мине през Министерството културата, с цел да бъдат съгласувани художествените параметри на самия план и тогава стартира неговата реализация. Самото създаване на бюст паметника ще коства към 30 хиляди лв., като част от парите са от фамилията, а останалата ще бъде събрана, посредством продажба на картини, дарения от компании, предприятия и жители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР