Петият служебен кабинет на президента Румен Радев поема управлението на

...
Петият служебен кабинет на президента Румен Радев поема управлението на
Коментари Харесай

Радев със силна критика към кабинета Петков, похвали служебното правителство

Петият длъжностен кабинет на президента Румен Радев поема ръководството на страната. Начело на 101-вото държавно управление на България застава Гълъб Донев, с което той се превръща в най-дълго управлявалия длъжностен министър-председател. 

 

На гала президентът представя задачите и целите на правителството „ Донев 2 ”.

 

Поканих ви, с цел да ви благодаря за напъните и резултатите, и да назнача новото служебно държавно управление. Точно преди 6 месеца поехте отговорност да ръководство на страната в сложен миг.

Прогнозите вещаеха мощно отрицателни сюжети за стопанската система и благосъстоянието на хората.
Блокирани институции, рекордни цени на горивата и липса на газ, на контракти, на слотове, на търгове, интеконектор в насипно положение и подивели цени.
Замразени инфраструктурни планове, липса на закони по ПВУ, нула утвърдени европейски стратегии, липса на прогрес в европейската интеграция, блокаж на " Капитан Андреево ",.

Застой в модернизацията на българската войска, рекорден миграционен напън, война до нашите граници.
Затова и целите, които насочих към вас бяха ориентирани с този фокус, измежду които подсилване на сигурността, гарантиране на доставките, събаряне на цената на енергоносителите с фокус върху ползите на елементарните консуматори и българската стопанска система. Засилване на европейската интеграция и изключително внимание върху покупателната дарба на българските жители ", сподели президентът Румен Радев.

 

Президентът съобщи, че без парламентарна поддръжка държавното управление е съумяло да спре " свободното рухване на страната ", да парира рецесиите, да организира почтени избори и да открие нови благоприятни условия за възходящо развиване на страната.

 

" Въпреки лимитираните принадлежности, вие успяхте да спрете свободното рухване на страната ", съобщи Румен Радев. И даде образец със завършването на интерконектрора с Гърция, първите търгове за полутечен газ и решаването за десетилетие на проблемите със слотовете за газ.

 

Даде образец с един от най-критичните браншове - енергетиката, където е приключен интеркоекторът с Гърция и са се организирали първите транспарантни действителни търгове за доставка на полутечен газ. Решен е казусът със слотовете и то за десетилетия напред посредством удвояване на потенциала Александруполис и съглашението с Турция.

 

 

Вие успяхте да снижите цените на горивата до най-ниските в Европа. Служебното държавно управление съумя там, където постоянните не можеха или не желаеха - " Лукойл " да се записва и да заплаща налозите си у нас, съобщи още в словото си Радев.

 

Прездентът открои и подхванатите стъпки за поддръжка на най-уязвимите пластове на популацията. Подготвени са изчезналите закони по ПВУ и действително е стартирало осъществяването на този проект.

Припомняме, че Румен Радев разгласи състава на новото служебно държавно управление. Той също по този начин подписа и декрет за разпускането на 48-ото Народно заседание на 3 февруари и насрочи парламентарни избори за 2 април 2023 година

В новото служебно държавно управление министър председател още веднъж ще е Гълъб Донев. Ще бъдат включени доста от министрите в предходното. Единствената промяна е в Министерството на културата като шефът на Софийската филхармония Найден Тодоров заменя на поста Велислав Минеков.

 

Състав на кабинета:

Атанас Ангелов Пеканов – длъжностен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства;

 

Лазар Манолов Лазаров – длъжностен заместител министър-председател по обществените политики и длъжностен министър на труда и обществената политика;

 

Христо Владимиров Алексиев – длъжностен заместител министър-председател по икономическите политики и длъжностен министър на превоза и съобщенията;

 

Иван Петев Демерджиев – длъжностен заместител министър-председател по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи;

 

Росица Атанасова Велкова-Желева – длъжностен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов – длъжностен министър на отбраната;

 

Асен Георгиев Меджидиев – длъжностен министър на здравеопазването;

 

Иван Димитров Шишков – длъжностен министър на районното развиване и благоустройството

 

Сашо Георгиев Пенов – длъжностен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков – длъжностен министър на външните работи;

 

Крум Костадинов Зарков – за длъжностен министър на правораздаването

 

Найден Владиславов Тодоров – длъжностен министър на културата;

 

Росица Атанасова Карамфилова-Благова – длъжностен министър на околната среда и водите;

 

Явор Илиев Гечев – длъжностен министър на земеделието;

 

Никола Руменов Стоянов – длъжностен министър на стопанската система и индустрията;

 

Росен Иванов Христов – длъжностен министър на енергетиката;

 

Александър Георгиев Пулев – длъжностен министър на нововъведенията и растежа;

 

Илин Павлинов Димитров – длъжностен министър на туризма;

 

Весела Николаева Лечева – длъжностен министър на младежта и спорта.

 

Георги Георгиев Тодоров – длъжностен министър на електронното ръководство.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР