Петият кръг на преговорите между САЩ, Канада и Мексико по

...
Петият кръг на преговорите между САЩ, Канада и Мексико по
Коментари Харесай

В Мексико започна петият кръг от преговорите за предоговаряне на НАФТА

Петият кръг на договарянията сред Съединени американски щати, Канада и Мексико по предоговарянето на Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА) стартира през вчерашния ден в мексиканската столица и ще продължат до вторник, предадоха международните организации.

 © Българска телеграфна агенция / Архив
Четвъртият кръг договаряния се организира във Вашингтон през втората десетдневка на октомври. В края на предишния месец американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е подготвен да излезе от съглашението, в случай че договарянията по преразглеждането на изискванията му не се увенчаят с триумф, напомня ТАСС.

Има обаче вяра за прогрес по някои не толкоз противоречиви въпроси, означават публични лица, представени от Ройтерс, като обърнаха внимание на възходящия консенсус по тематики като телекомуникациите, електронната търговия и дребния бизнес, както и някои механически регулации.

Главните договарящи взеха решение след четвъртия кръг да усилят промеждутъка сред преговорните кръгове, с цел да имат договарящите повече време да проучат показаните все още оферти и да проведат вътрешни съвещания, се показва в известието.

Мексиканският министър на стопанската система Илдефонсо Гуахардо Виляреал, непрекъснатият търговски представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър и канадската министърка на външните работи Кристия Фрийланд не вземат участие в петия кръг от консултациите.

Очаква се договарянията да протекат в още два кръга до края на март следващата година, съобщи Ройтерс.

Тръмп на няколко пъти дефинира НАФТА като пагубно. Той поддържа оферти за предоговарянето на съглашението, които да понижат американския търговски недостиг, изключително този с Мексико, напомня Франс прес.

Съединени американски щати също така желаят въвеждането на уговорка, която ще разреши след пет години да сложат завършек на контракта, в случай че президентът не реши продължаването му. Канада и Мексико отхвърлят тази концепция и считат, че тя би внесла климат на неустановеност, който ще навреди на комерсиалния продан.

Ако договорът отпадне, то най-вече ще пострада Мексико, внасяща артикули в Съединени американски щати, счита анализатори

Американската Търговска камара предизвести, че в случай че НАФТА бъде анулирано, то ще се стигне до загуба на стотици хиляди работни места, подвластни от търговията със Канада и Мексико, като единствено в щата Мичиган на риск ще бъдат изложени 366 000 работни места, добавя Ройтерс.

Агенцията напомня, че противоречив сред трите договарящи страни е въпросът за увеличение на североамериканския дял в районното автомобилостроене на 85 % от актуалните 62,5 %, отбелязва Ройтерс. Мексико и Канада са срещу.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР