Корнелия Нинова подаде оставка като председател на Българската социалистическа партия

...
Корнелия Нинова подаде оставка като председател на Българската социалистическа партия
Коментари Харесай

Пътят на Корнелия Нинова в БСП

Корнелия Нинова подаде оставка като ръководител на Българската социалистическа партия (БСП). Тя беше определена за водач на партията на 8 май 2016 година.

От 3 март 2017 година е вицепрезидент на Социалистическия интернационал.

Преизбрана е за водач на левицата на 12 септември 2020 година, откакто печели първия в историята на партията директен избор за ръководител.

Корнелия Нинова по пътя към политиката

Тя е български правист и политик, депутат от Парламентарната група на Българска социалистическа партия. Заместник-министър на стопанската система и енергетиката по външноикономическата политика (2005-2007) в държавното управление на Сергей Станишев, заместител министър-председател на България и министър на стопанската система и промишлеността (от 2021 до август 2022 г.) в държавното управление на Кирил Петков. Председател на Българска социалистическа партия от 8 май 2016 година

Родена е на 16 януари 1969 година в село Крушовица, област Враца. Дипломира се в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “.

През 1995 година работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в интервала 1995-1996 година е юрист на Столична община. От 1996 до 1997 година е следовател в Столичната следствена работа. В интервала март-август 1997 година е юрист на БТК.

През 2003 година Корнелия Нинова става член на Българска социалистическа партия. От септември 2005 година до март 2007 година е зам.-министър на стопанската система и енергетиката по външноикономическата политика.

" Оставка "

Припомняме, че нейната оставка беше поискана през вчерашния ден (10 юни) от младежите от Българска социалистическа партия поради ниските резултати на изборите 2 в 1. Неоспорим е фактът, че това не се случва за първи път.

През 2021 година Нинова подава оставка след ниските резултати на парламентарните избори, които предизвикаха рецензии против нея от социалистите. На конгрес на партията обаче, оставката й беше отхвърлена и тя остана на чело на левицата.

През 2023 по време на конгрес на партията, делегати скандираха „ оставка “. Тя беше поискана от евродепутата Петър Витанов. Тогавашният длъжностен правосъден министър и член на Българска социалистическа партия Крум Зарков го поддържа.

Тогава Нинова съобщи, че точно тези вътрешни борби унищожават партията. " Хората, които ни гледат, няма да ни повярват ", добави тя и моли за търсене на единство и консенсус към хрумвания.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР